Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Hat üzlet a fák helyén

Mosonmagyaróváron a Móra Ferenc utcai garázssor tulajdonosainak felháborodását váltotta ki az a határozat, miszerint a garázsok végében lévő zöldterületet az önkormányzat értékesítette és az új tulajdonos hat üzletet épít a fák helyére.
A fák helyére üzletek kerülnek.
A Móra utcai garázstársaságból az elmúlt évtizedek alatt már többen meg akarták venni az épületsor végi zöldterületeket. Sőt, volt olyan tulajdonos is, aki már meg is vásárolta azt, ám építési engedélyt nem kapott rá, így visszaadta az akkori tanácsnak. A közelmúltban azonban a garázstársaság megdöbbenve vette át a postástól azt a határozatot, ami a terület beépítéséről rendelkezik. A panelrengetegben lévő kis zöldterület megszüntetésén túl egyéb szakmai problémát is felvetettek a panaszosok az építési engedély kapcsán.

Fellebbeztek

Weimann István néhány garázstulajdonossal összefogva fellebbezett a városházi határozat ellen. Nem értenek egyet azzal az eljárással, ahogyan eladta az önkormányzat ezt a területet és szerintük garázsaik is veszélybe kerülnek az építkezés után.
– Etikátlannak tartjuk ezt az eljárást, mivel bennünket arról sem értesítettek, hogy átminősítették ezt a területet. Különböző kérdéseket vet ez fel a tulajdon megszerzését illetően. A garázstársaság is szívesen megvásárolta és tovább gondozta volna ezt a kis zöld szigetet. Ezzel szemben üzletek épülnek majd ide. Ezen felül egyéb szakmai kifogások is felmerültek az építési tervek kapcsán. A kérdéses területen van az épületsor esővízszikkasztója, így a beépítés után nem férünk majd hozzá. Amennyiben nem tudjuk tisztítani, egy nagyobb esőzés után elöntheti a víz az alsó garázsokat. A tervrajzok alapján további problémát jelent, hogy a feljárót is átépítik, így az jóval meredekebb lesz. Egy ilyen lejtésű feljárón télen a lefagyott betonon képtelenség lesz felhajtani. Sőt, a tervezésnél nem vették figyelembe a járdát, így a tervek szerint a feljáró keresztezi azt, kiterelve a gyalogosokat az úttestre. Szerintem ez rendkív ül balesetveszélyes megoldás és nem hiszem, hogy egyeztették a közlekedési hatósággal.

Január óta csend

– A határozatot megfellebbeztük, így az építési engedély nem emelkedett jogerőre. A fellebbezést még januárban nyújtottuk be, ám a mai napig nem kaptunk rá választ. Amennyiben elutasítják a beadványunkat, úgy ügyészségi óvást fogunk benyújtani és mindent megteszünk azért, hogy megmaradjon a városközpont egyik utolsó „zöld szigete" – mondja Weimann István.

Lesz megoldás

Molnár Csaba városi főépítész lapunk érdeklődésére elmondta: a kérdéses ingatlan beépítésre alkalmas önkormányzati terület volt, amit nem szabadott parlagon hagyni. A főépítész szerint ez a beépítés nem okoz nagyobb károsodást, hiszen nem minőségi zöldterületről van szó, sőt, ezek az üzletek némileg lezárják a garázssorokat. A felmerült szakmai problémákkal kapcsolatban Molnár Csaba elmondta: az illetékes műszaki szakemberek megfelelő megoldást találnak majd mind az esővízszikkasztóra, mind a feljáróra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékmű a munkagépek árnyékában

A magyaróvári belváros néhány napja remek példája annak, hogy a történelmi emlékművek és a modern… Tovább olvasom