Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Háromosztálynyi iskoláskorú marad az óvodában

Mosonmagyaróvár - Két tannyelvű oktatással, művészeti képzéssel, sportfoglalkozásokkal csábítják a nagycsoportos kisgyerekeket és szüleiket a mosonmagyaróvári iskolák. Nyolcvannyolc kisgyerek még egy évig óvodás marad. Ez többletköltséget jelent az önkormányzatnak.
A 424 iskoláskorú óvodásból 329-ről tudni biztosan, hogy szeptembertől elkezdi az iskolát. Nyolcvannyolc, azaz – a tavalyi adatokhoz hasonlóan – háromosztálynyi kisgyerek maradna még óvodában, hét sorsa még bizonytalan – tájékoztatott Nagy István alpolgármester. Eszerint a nagycsoportos gyerekek több mint húsz százaléka megtoldaná
még egy évvel óvodai tartózkodását.

Tény viszont, hogy ez pluszfinanszírozást jelent a fenntartó önkormányzatnak. – Az elmúlt években egyfajta divatirányzattá alakult ez a tendencia, pedagógiai szempontból nem érthető meg ez a döntés – véli a városvezető. Amellett, hogy egy óvodás taníttatása többe kerül, mint egy iskolásé, ezek a kisgyerekek még egy évvel tovább vannak a rendszerben, mint társaik.

Előreláthatóan a Lajta-parti városban tizenkét önkormányzati osztály indul a jövő tanévtől: 3–3 a Móra- és a Haller-iskolákban, 2–2 a Bolyaiban, Feketében és az Ujhelyiben. A 12 osztály optimális létszámmal (21–26) gazdaságosan fenntartható.

Az óvodások és szüleik kézműves-foglalkozáson ismerkednek meg az Ujhelyi iskolával.
Az óvodások és szüleik kézműves-foglalkozáson ismerkednek meg az Ujhelyi iskolával.

– Az önkormányzat továbbra sem ösztönzi a vidéki gyerekek mosonmagyaróvári tanulását – szögezte le Nagy István. Egyrészt nem szeretnék ellehetetleníteni a vidéki iskolákat, másrészt ez a város adófizetői számára jelent többletköltséget.

A Haller- és a Móra-iskolákban három osztályba lehet jelentkezni április 24–25-én. A mosoni tanintézmény két tannyelvű osztályai miatt lehet vonzó a diákoknak, szüleiknek. A Móra-iskola erőssége is elsősorban a nyelvoktatás. Itt a két német nemzetiségi osztály mellett emelt szintű testnevelésosztály indul jövő tanévtől.

Sokan érdeklődnek a művészeti oktatásban jeleskedő Ujhelyi iránt. Itt a néptánctól a klasszikus, jazzbalettig a táncművészet több ágával is meg tudnak ismerkedni a gyerekek. Az Ujhelyihez hasonlóan két osztály fogadja a Fekete- és a Bolyai-iskola elsőseit is. A Feketében az angol és német nyelv mellett az orosz nyelv elsajátítására is lehetőség nyílik, de ökoiskolaként számos környezetvédelmi programot is szerveznek, és a rajz, biológia kiemelt helyen szerepel. A Bolyai-iskolában elsősorban az informatika- és nyelvoktatás jelent vonzerőt, de érdeklődnek a rajz és vizuális kultúra, testnevelésoktatásról is.

Az iskolák ovisuliprogramok, nyílt napok keretében mutatkoznak be leendő tanulóiknak, szüleiknek, de a tanítók is ellátogattak az óvodákba. A Lajta-parti városban április 24–25-ig dönthetik el a szülők, melyik tanintézménybe íratják gyerekeiket.

Olvasóink írták

 • 4. vadkörte 2008. április 13. 23:34
  „Igen-igen, sumer, ebben már egyetértünk. Talán szülők szocializációjánál kellene kezdeni. :(
  Az óvodában maradás pedig tényleg így van. "Témaközelben" dolgozom.”
 • 3. sumer 2008. április 09. 23:17
  „Bocs vadkörte tényleg rosszindulatú voltam. De tényleg az van, hogy iskolaköteles gyerekek az ovodába maradnak, pedig mehetnének az iskolába is. Egyébként a kezdő első osztályokkal sincs komoly gond (asszem).
  Az ovodába ezt biztos nem támogatják? (tényleg nem?)
  Nem hinném egyébként, hogy később érnek, pont ellenkezőleg. Az viszont igaz, hogy neveletlenek, szórt a figyelmük, a fegyelmet hírből sem ismerik, mindent megkapnak, és mindent kikövetelnek, nevelésük a fogyasztói társadalomnak köszönhetően sokkal inkább csokival, mint következetes szülői magatartással zajlik. Ha felemelik 7 éves korra a tankötelezettséget az nem jó, nem old meg semmit. Ami a közoktatásban zajlik az egy vicc, csak röhögni nincs kedvem rajta.”
 • 2. vadkörte 2008. április 06. 17:26
  „sumer (és mindenki más) szíves tájékoztatásául:
  Szó sincs óvodás lobbiról. Hála a - kis mértékű, de mégiscsak - növekvő kisgyermekszámnak, évek óta nincs probléma az óvodai létszámokkal Mosonmagyaróváron. A szülők kényelméről van szó, illetve a megváltozott szocializációs körülményekről. Nemcsak a kisgyermekek, de a kamaszok, felnőtt fiatalok is később érnek manapság. Tényleg megfontolandó lenne felvinni a tankötelezettséget 7 éves korra.
  Egyéb törvénymódosításról: no comment. Aki a magyar közoktatásban dolgozik, úgyis érti, miért - aki nem: tájékozódjon! Nagyon meg fog lepődni!!!”
 • 1. sumer 2008. április 05. 20:27
  „Hm? Hm? Ilyen erős az óvodás lobbi, vagy reménykednek a szülők, hogy lesz néhány törvénymódosítás az oktatásban? Én is remélem, ebben az esetben pedagógiai szempontból nem is olyan rossz, hogy a gyerek oviba marad. :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászpanaszok: halívás idején alig van víz

Szigetköz - Ívna a balin és a süllő, ám a dunai mellékágrendszer egyes részein alig maradt víz. A… Tovább olvasom