Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Három utca nyert pénzt

Mosonmagyaróvár - Tizenhárom pályázó közül mindössze három lakóutca nyert támogatást a mosonmagyaróvári önkormányzat idei útalappályázatán. A kivitelezés a jövő évben valósulhat meg.

Mosonmagyaróvár önkormányzata idén is pályázati lehetőséget biztosított – jövő évi megvalósítással – a lakóutcák szilárd burkolatának megépítésére, illetve járdafelújításra. Határidőre tizenhárom lakóközösség nyújtott be pályázatot. Ezek mindegyike útépítésre, felújításra vonatkozik, járdaépítésre idén senki sem pályázott. A támogatás elnyeréséhez szükséges minimális tizenöt százalékos lakossági önrészt mindenki teljesítette.

A közelmúltbeli rendeletmódosításnak köszönhetően idén több olyan utca is részt tudott venni a pályázaton, ahol részben vagy teljesen egyoldali beépítés a jellemző. A beérkezett összes pályázat várható kivitelezési költsége – a tervezési és engedélyezési díjak nélkül – mintegy 178 millió forint. Ebből a vállalt lakossági hozzájárulás 26,8 millió, így a szükséges önkormányzati forrás 151,2 millió forint lenne, ami több mint háromszorosa a tervezett keretösszegnek.

A pályázatokat a városfejlesztési bizottság értékelte és bírálta el. Ennek alapján az idei keretből támogatást kap – jövő évi megvalósítással – a Tűzliliom utca 30,72 százalékos, a Tallós Prohászka utca 25,75 százalékos és a Gát utca egy szakasza 24,2 százalékos lakossági hozzájárulással. Tartalék utca pedig a Család sor és a Vitéz utca lett, ahol mintegy 22 százalékos önrészt vállaltak a lakók. Az elbírálásnál fő szempont volt, hogy a lakóközösségek az útépítés költségeihez viszonyítva arányában mekkora érdekeltségi hozzájárulást fizetnek.

A kiviteli tervek elkészítését és a jogerős építési engedély beszerzését követően kezdődhet meg a kivitelezés, a céget közbeszerzési eljárás lefolytatásával választják ki. Az Aqua Kft. felülvizsgálta a pályázott utcák közműveinek állapotát. E szerint a három nyertesnél nincs szükség közműfelújításra vagy -cserére. A tartalék utcák esetében viszont már indokoltak ezek a munkák.

Méhes Ákos

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványi ágvéglezárás csak ideiglenesen

Ásványráró - Ásványráró ragaszkodna kikötői jogához, s így lezárás esetén egy hajózsiliphez: emiatt a napokban testületi ülésen tárgyaltak az ügyről, melyen Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője is részt vett. Az igazgató a Kisalföldnek elmondta: ezen végigbeszélték a lehetőségeket. Tovább olvasom