Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Harmadszorra megvan az esély a pénzre, a jó vízre

Közel 223 millió forintos támogatást kap az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az ivóvízbázis kiváltására Jánossomorja. Tíz éve derült ki: a kisváros a veszélyeztetett ivóvízbázisok közé tartozik.

Nemrégiben értesítették a jánossomorjai önkormányzatot, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatják a veszélyeztetett ivóvízbázis kiváltására benyújtott pályázatukat. A munkálatok elvégzésére a saját forrás mellé várhatóan 222,6 millió forintot kapnak.


Veszélyeztetett ivóvízbázis

Tíz éve vált nyilvánvalóvá, hogy Jánossomorja a veszélyeztetett ivóvízbázisok közé tartozik. A megoldást a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerre történő csatlakozás jelentené: a jelentős beruházás finanszírozására harmadszorra pályáztak.

– Most folyik a támogatási szerződés megkötése és ezzel párhuzamosan a kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében. Várhatóan december végéig eldől, hogy ki végzi a munkát, az év végéig szerződést szeretnénk kötni. A közbeszerzés eredményétől függ, hogy mennyit kell az önkormányzatnak saját forrásként hozzátennie – szögezte le dr. Lóránt István aljegyző.

A több mint két évtizede kiépített jánossomorjai vízellátó rendszer eredetileg a kisváros közműves vízellátását biztosította, Várbalog és a hozzá tartozó Albertkázmérpuszta 1998-ban csatlakozott a hálózathoz. Akkor ugyanis a várbalogi vízbázisnál az arzéntartalom meghaladta a határérték feletti szintet. Így jelenleg innen 2200 jánossomorjai s 250 várbalog-alberkázmérpusztai háztartást látnak el ivóvízzel.


Megoldás: regionális hálózatról származó víz

– Az ivóvíz mutatói keveréssel most ugyan megfelelnek az előírásoknak, ám ezt a szintet nem lehet hosszú távon fenntartani – magyarázta korábban Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízására készített állapotfelmérés szerint a térség vízkészlete mintegy 70–80 méter vastagságban nitráttal szennyezett. Emellett gondot jelenthet a pannon rétegben jelen lévő arzén, mely miatt már a várbalogi szívókutat bezárták. Már jó néhány éve világossá vált: az egyedüli megoldást egy regionális hálózatról származó víz Jánossomorjára vezetése jelentené. A szakemberek a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerre történő csatlakozást tartották a legelőnyösebbnek.

Az aljegyző szerint a tényleges kivitelezés valószínűleg 2010 márciusa és augusztusa között valósul majd meg.


Jogszabályokban meghatározott minőségű víz

– Azért fontos számunkra ez a beruházás, mert így a jogszabályokban meghatározott minőségű víz juthat el a fogyasztókhoz, körülbelül 6400 emberhez. A munkálatok alatt az ellátás zavartalan lesz – szögezte le dr. Lóránt István.

A beruházás során közel 6200 méter vezetéket fektetnek le az újrónafői, már meglévő leágazástól és különféle technológiai berendezéseket (nyomásfokozók, térszíni tározók, vezérlőrendszer) hoznak létre.

Olvasóink írták

 • 4. jánosi 2009. november 28. 18:30
  „Nos ez nem Jánossomorján van ! Itt a viz napi ellenőrzés alatt van, még megfelelő ! És, hogy ez
  így is maradjon, azért kell az összekötés Móvárral.
  Egyébként mióta megszünt az eszement Tsz -es műtrágyázás, azóta a vert kutak vize is teljesen
  megjavult. Itt az igazi veszély a MOFÉM által elásott Albertkázméri nehézfém szennyeződés, mely
  miatt már Várbalog vize ihatatlan ............”
 • 3. Jocc55 2009. november 25. 11:02
  „akinemfél - Ez Jánossomorján van? Amit írsz? Mert én minden nap azt a vizet iszom...lassan tényleg rá kell szokni a palackozott vízre!”
 • 2. jánosi 2009. november 20. 20:57
  „1.
  Hol van ez ? Melyik vizműnél ?”
 • 1. akinemfél 2009. november 20. 17:21
  „Nemrég leellenoriztettuk a vezetékes ivovizet. Azt írtuk a mintára,hogy kútbol származik. Az eredmény :
  a nitrit és nitrát tartalom oly mértékben meghaladja a megengedettet,hogy ivásra fozés után sem alkalmas.
  Gyermekeknél súlyos megbetegedést okozhat. Javaslom a kornyékbelieknek hasonlo vizsgálat elvégezetetését,de ne felejtsék el ráírni a mintára : kútbol származo minta.
  Es legalább a gyerekeknek addig is palackozott vizet adjanak !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmillióért lerajzolják az átkelők elbontását

Mintegy 10 millió forintért vetik papírra a tervezők, hogy miként is megy majd a forgalom a… Tovább olvasom