Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Gyorsabban híznak tőle az állatok

A kísérletek alapján a mikroalgával kevert állati takarmányok rendkívül kedvezően hatnak a sertések növekedésére.
A kísérletek alapján a mikroalgával kevert állati takarmányok rendkívül kedvezően hatnak a sertések növekedésére és egészségi állapotára. Az algák mezőgazdasági felhasználásának lehetőségeit a szakemberek a tegnap kezdődött nemzetközi konferencián vitatják meg Mosonmagyaróváron.

A mikroalgák és a tengerialga-készítmények mezőgazdasági felhasználásának lehetőségeit vitatják meg a mosonmagyaróvári egyetemi karon tegnap kezdődött nemzetközi konferencián.
Dr. Ördög Vince, a házigazda Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának dékánja elmondta: a korábbi konferenciákon elsősorban a mikroalgák növény és talajrendszerekben történő felhasználásával foglalkoztak. Idén teljesen új területtel, a takarmányozási célú alkalmazással foglalkoznak kiemelten az algakutatás nemzetközileg elismert szakemberei. A mosonmagyaróvári egyetemi kar német partnerintézményével közösen az elmúlt években már végzett kísérleteket erre vonatkozóan. Baromfi-, sertés- és haltakarmányhoz kis mennyiségű algát adtak. A kísérletek bizonyították, hogy az algával kevert takarmány kedvezően befolyásolja az állatok növekedését és egészségi állapotát. A tyúkok több tojást adtak, a sertések pedig gyorsabban híztak, mint a hagyományos takarmánnyal etetett társaik.

A kísérlet során harminc napon keresztül etettek malacokat algával kevert takarmánnyal, ez idő alatt mintegy huszonöt százalékkal nagyobb súlyt értek el, mint a szokásos módon táplált sertések.
Az algás táppal etetett kifejlett, vágási súlyú állatok pedig közel tíz kilogrammal voltak nehezebbek. Az algás takarmány magyarországi forgalomba hozatala elől már elhárultak a jogi akadályok is, várhatóan két hónapon belül hazánkban is elérhető lesz ez a készítmény.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a fogdában

Nagy valószínűséggel szívinfarktus miatt halt meg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság fogdájában… Tovább olvasom