Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Gyakoribbak a halálos üzemi balesetek

A statisztikák szerint tavaly lényegesen több halállal végződő munkahelyi baleset történt, mint az azt megelőző években. Mosonmagyaróváron és környékén kimagaslóan sok, négy tragédia történt alig egy év alatt.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint évente kétmillió dolgozó hal meg – naponta több mint 5000 – munkahelyi baleset vagy foglalkozási megbetegedés következtében szerte a világban. Csak balesetben legalább 350 ezren veszítik el életüket évente. A szakemberek által készített statisztikák szerint megdöbbentő az adat – óránként három baleset történik a munkahelye ken, illetve munkavégzéssel kapcsolat ban.

Mindemellett az is megállapítható a számokból, hogy minden második napra jut egy halálos kimenetelű tragédia is. A becslések szerint minden halálos balesetre 1000 nem halálos kimenetelű sérülés esik, melyek többnyire keresetkiesést, maradandó rokkantságot és szegénységet okoznak.

Veszélyes foglalkozási ártalmak

Amikor államigazgatási eljárásra van szükség

A rendkívüli halálesetek körülményeinek kivizsgálása és az esetleges felelősök megállapítása a rendőrség feladata. A munkabaleseteken kívül számos olyan esetben kell eljárnia a rendőrségnek, ahol a halál ter mészetes bekövetkezését a körülmények kétségessé teszik.

Az ilyen esetek Mosonmagyaróváron és környékén csökkenő tendenciát mutatnak, hiszen míg 2001-ben 37, tavaly 25, az idei évben ez idáig pedig mind össze 11 alkalommal kellett államigazgatási eljárást lefolytatni. Az esetek döntő többsége öngyilkosság volt. Ezekből kimagaslóan sok az akasztás, de előfordult már olyan is, amikor lelőtte vagy hasba szúrta magát valaki, a vonat elé ugrott, kilépett az ablakon, illetve gyógysze reket szedett be. A rendkívüli halálesetek másik nagy csoportja a vízbe fulladás, amiből tavaly hat is előfordult.
A munkavégzéssel kapcsolatos halál esetek száma több mint kétszerese a háborúból eredő haláleseteknek. Egy felmérés szerint a munka több embert öl meg, mint az alkohol és a kábítószerek együtt, és a bruttó nemzeti termékben emiatt keletkező veszteség hússzor akkora, mint a fejlődő országoknak hivatalosan nyújtott fejlesztésisegély. Az olyan foglalkozási ártalmaknak, mint a pornak, zajnak és sugárzásnak való mindennapos kitétel mérhetetlen szenvedést és betegséget okoz, többek közt rákot, szívbajt és szélütést.

A becslések szerint 25 százalékkal több bal eset történik, mint amennyi a hatóság tudomására jut. A felmérés szerint a mezőgazdaság ban tevékenykedők átlagosan kétszer annyi munkahelyi balesetet szenved nek el, mint a más ágazatokban dolgo zók. Megdöbbentő az az adat, miszerint világszerte százötvenezernél is több mezőgazdasági dolgozó veszti életét „üzemi" balesetben. Egyharmaduk halálát traktor okozza. A munkabalesetek száma tavaly szerény mértékben, egy százalékkal csökkent az előző évhez képest, a halálos kimenetelűeké viszont 31 százalékkal nőtt.

A présgép zúzta össze

Mosonmagyaróváron az elmúlt idő szakban kimagaslóan soknak számító, összesen négy halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt. Az egyik moson magyaróvári üzemben egy 23 éves fiatal ember vesztette életét 2001 októberében, miközben az éjszakai műszakban a présgép összezúzta. Az ügyben indított vizsgálat megállapította, a baleset közvetlen oka a szabálytalan munkavégzés volt.
Az elmúlt év júliusában egy jánossomorjai cég telephelyén az ebédszünet ben az egyik ott dolgozó fiatalember úgymond játékból elindult a gabona halmok közt álló homlokrakodóval. A nehézgép kezelésére azonban semmifé leengedéllyel, sőt, még tapasztalattal sem rendelkezett, elvesztette uralmát a rakodó felett és a magtár falához szorította közelben tartózkodó barátját. A szerencsétlenül járt tizenhét éves fiú a helyszínen életét vesztette.

Ráesett a fa

Az előző esethez képest két hónappal később szintén Jánossomorján, egy szá razvakolatot gyártó üzemben történt ha lálos kimenetelű munkahelyi baleset. Egy négy méter hosszú és két méter átmérőjű keverődobba hajolt be egy szitával a kezében a cég huszonöt éves laboránsa, hogy mintát vegyen belőle. Az egyébként többszörös biztonsági rendszerrel ellátott berendezés váratlanul elindult és magával rántotta a lányt, akit a dob belsejében lévő fém keverőelemek szabályosan felda raboltak.

Az elmúlt év decemberében a mosonmagyaróvári Wittmann parkban a balesetveszélyesnek minősített platán- és gesztenyefákat vágták ki. A kimondottan favágásra szakosodott cég szakemberei már éppen az utolsó fák egyikén dolgoztak, amikor egy lehulló, nagy átmérőjű száraz ág a daru mellett álló gépkezelőt mellkason találta. A nagy erejű ütés nyomán a 47 éves férfi a földre zuhant, miközben egy, a darus kocsiból kiálló alkat részbe verte a fejét, aminek következté ben a kórházba szállítás közben életét vesztette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A külföldi tankolás megtakarítást jelent

A kormányzati tervek szerint a gázolaj adóterhei alacsonyabbak lesznek jövőre. Az olcsóbb… Tovább olvasom