Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Gazdálkodás és kultúra EU-tükörben

Mosonmagyaróváron Stipkovits Pál polgármester munkáját két alpolgármester segíti: Kovács Gergely főállásban, Szentkuti Károly társadalmi megbízatásban látja el e feladatkört.
Kovács Gergely (K. G.) 1971-től a Kühne Rt. üzemvezetője volt. Közel 30 éve foglalkozik közügyekkel, 1994 óta önkormányzati képviselőként kamatoztatja tapasztalatait. Szentkuti Károly (Sz. K.) főállásban a Hansági Múzeum igazgatója, az elmúlt ciklusban önkormányzati képviselőként, az azt megelőző négy évben országgyűlési képviselőként, korábban a megyei közgyűlés alelnökeként vett részt a politikában. Az alpolgármestereket feladatkörükről faggattuk.

K. G.: – Röviden fogalmazva a polgármester távollétében a helyettesítés és az önkormányzat gazdasági területének irányítása a feladatom. Ezen belül a városfejlesztés, városfenntartás, az önkormányzati vagyongazdálkodás és az önkormányzati tulajdonrésszel működő gazdasági társaságok felügyelete tartozik a hatáskörömbe, de kiemelten foglalkozom a mosoni városrész dolgaival, különös tekintettel a humánpolitikára.
Sz. K.: – A társadalmi alpolgármesterség azt is jelenti, hogy nem tartózkodom egész nap a hivatalban. Eredetileg úgy terveztem, hogy napi négy órát szentelek e munkának, ám ez kevésnek bizonyult. A humán területeket, így az oktatás, a művelődés, a kultúra, a sport, az egészségügy, a szociális problémakör teendőit látom el teljes felelősséggel és én vállaltam a médiával való kapcsolattartást is.

Bizalom és hatékonyság

– Az alpolgármesterek a polgármester által átadott feladatokat látják el. A korrekt munkavégzés nyilván csak szoros együttműködésben valósulhat meg. Milyen a polgármesterhez, illetve az egymáshoz való viszonyuk?

Sz. K.: – Úgy tapasztalom, a polgármesterrel bizalmi viszonyt alakítottunk ki. Mindent meg tudunk beszélni, az önkormányzat rövid vagy hosszú távú célkitűzéseit is. A vezetők közötti párbeszédet a hatékonyság jellemzi. Amin még javítani kell, illetve lehet, az a frakciók közötti kommunikációáramlás. Politikai pályafutásom során megtanultam, hogy a politikai együttműködés alapját is a bizalom kell hogy képezze. Azt gondolom, ennek feltételeit megteremtettük.
K. G.: – Nincs olyan kérdés, probléma, amit egymással, illetve Stipkovits Pál polgármesterrel ne tudnánk megbeszélni. Ha nem is egyezik a véleményünk, előbb-utóbb egyezségre jutunk. Minden kommunikációs feltétel adott az eredményes munkához. Folyamatosan tájékoztatjuk egymást, emellett bizalomra épül a kapcsolatunk. A frakciókkal való párbeszéden valóban van még mit javítani, ám ez is sikeresebb lesz, ha már kialakul a rendszere.

– Mit várnak az elkövetkezendő évektől?

K. G.:
– Teendőimnek a választási programunk ad iránymutatást. Eszerint a dinamikus és arányos városfejlődésben vagyok érdekelt, amihez megvannak a lehetőségeink, különböző állami és még bővíthető saját források formájában. Az arányosságon azt értem, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni az elmaradottabb városrészek fejlesztésére, így például Moson rehabilitációjára, az ottani mostoha szociális lakáshelyzet javítására. Fontos a minőségi idegenforgalom fejlesztése, az ezzel kapcsolatos vállalkozások közvetett támogatása. A csatornázást az egész város területén be kell fejezni. Ezután az utak rendbetételére, a városiasabb légkör kialakítására kell törekedni. Segíteni kell a kórház rekonstrukciós folyamatát és a korszerűbb, magasabb színvonalú kereskedelmi üzlethálózat kialakítását.

– Fontos az uniós elvárásokra való felkészülés, a környező településekkel való kapcsolattartás. Az utóbbi a kerékpárhálózat továbbfejlesztésében, a vízi turizmus feltételeinek megvalósításában nyilvánulhat meg. Lényegesnek ítélem meg az ipari park életre keltését és itt kell megemlíteni az ipar igényeihez igazodó munkaerő képzésére ösztönzést, a szakképzés átalakítását. A cél a lakosság igényeivel összhangban az intézményrendszer racionálisabb, ám jobb minőségű működésének megteremtése. A lakosság hatósági szolgáltatásait magasabb szintre kívánjuk emelni, egy emberbarátabb hivatal feltételeit szeretnénk megteremteni. S végezetül, eredményes kapcsolatra törekszem az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságokkal.

Az MSZP és az SZDSZ felelőssége a fejlődés

Sz. K.: – Az elkövetkezendő négy évben az MSZP és az SZDSZ felelőssége a város fejlesztése. Ebben alapvető feladatom a hozzám tartozó területek koordinálása és a városért folyó – magasabb szinteken véghezvihető – lobbizás segítése. Az oktatásban át kell tekintenünk a jelen helyzetet, majd korrekciókat kell végrehajtani az igényeknek megfelelően a költségvetés adta keretek között. Legfontosabb teendőmnek a jobb szakmai munka érdekében az Éltes-iskola problémájának mielőbbi tisztázását tartom. A négy év másik megoldásra váró feladata a taneszközfejlesztés kérdése, másrészt a szakképzés helyzetének áttekintése, a hagyományos „vasas" szakmák képzésének elősegítése a régióban jelentkező munkaerőhiány csökkentése érdekében. Jövőre elindul a Hunyadi-iskola felújítási, fejlesztési programja, a folyamat célja a fejlesztés és a szakmai igények párhuzamba állítása. Fontos a nyári napközi otthonos ellátás biztosítása, a témában a pedagógusok érdekeltebbé tétele, a program pályázatokkal történő támogatása.
– A kultúrát a város kiemelten támogatja és a jövőben is erre törekszik. 2003-ban két nagyobb kulturális esemény kap hangsúlyt a Lajta partján: a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny és a Nyári Fesztivál rendezvénysorozata. A következő év feladata a szociális koncepció meghatározása. Ezen belül két kérdésre kell választ találnunk: minden szociális ellátást intézményi keretek között oldjunk-e meg vagy szélesebb spektrumát vázoljuk fel az ellátási formáknak; valamint el kell készíteni a város problématérképét, ami rámutathat arra, hogy az önkormányzat segélyezési programját miként kell, illetve lehet reformálni. Az egészségügy terén a prevencióra kell helyezni a hangsúlyt, a sport terén a szabadidősportot kell erősíteni és a sportcentrum felépítését kell előkészíteni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napóleon a Szigetközből

Több száz Mosonmagyaróvár és környéki egykori statiszta várja, hogy viszontlássa magát a képernyőn… Tovább olvasom