Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Fütyül a vasút Károlyházára?

A gondok lassan négy éve kezdődtek: 2002 októberében a köztársasági elnök Károlyházát önálló községgé nyilvánította, leváltak Kimléről.
A helyi vasútállomás Károlyházán működik, ám azóta is Kimle elnevezéssel: közigazgatásilag azonban az újonnan alakult településen áll meg a vonat. Szép Károly károlyházai polgármester elmondta: több hónapja levelezésben állnak a vasúttársasággal, ám képtelenek elérni, hogy megváltozzon a megálló neve.

Megálló Károlyházán

Első levelüket május harmadikán írta Fehérné Bodó Mariann körjegyző: ebben arról panaszkodott, hogy az utóbbi időben többször is előfordult, hogy károlyházai lakcímmel rendelkező diákokat a jegyellenőr megbírságolt a vonaton, mert a menetjegyük végállomása és a diákigazolványban szereplő cím nem egyezett. A jegyző úgy vélte, hogy egyik esetben sem a diákok hibáztathatóak, ezért jogosnak tartaná számukra megtéríteni „utólagos bemutatással" a büntetést. Válasz híján Szép Károly május közepén újabb levelet írt, immár Gaál Gyula elnök-vezérigazgató részére. Ebben azt kéri: a vasúti menetrend összeállításánál legyenek figyelemmel arra, hogy a megálló Károlyháza területén van. Ezzel a helyi lakók utazási, jegyvásárlási gondjai is megoldódnának.

Csak ha Kimle lemond

Válasz június elején érkezett Devecz Miklós személyszállítási üzletágvezetőtől. Ebben az áll: a MÁV Rt. belső utasításban szabályozta a vasútállomások nevének megállapítását vagy módosításának szabályát. A tárcaközi földrajzinév-bizottság rendszeresen elutasította a kettős elnevezésre való törekvéseket. Külön határozatban mondta ki, hogy valamely település nevét viselő, de más település területére eső állomások neve csak akkor változtatható meg, ha az érdekelt község a névről lemond. Ennek előzménye az, hogy egyes változtatási kérelmek tárgyalása során kiderült, hogy a vasútépítéskor a névadó település „anyagilag és munkavégzéssel szerzett jogot" a névhasználatra. Így csak akkor kerülhet sor a névváltoztatásra, ha Kimle lemond az állomásnévről, s Károlyháza vállalja a változtatással kapcsolatos valamennyi költséget.

Igazolást kell beszerezni

Szép Károly szerint számukra elfogadható lenne a Károlyháza–Kimle elnevezés is. Újabb válaszlevelében nyomatékosan kérte a MÁV-ot, hogy intézkedjenek a jegykezelők inkorrekt viselkedésének ügyében, mivel a lakók sérelmesnek érzik egyes munkatársaik eljárását. „A hivatali ügyintézésben nem alapelvünk a felesleges levelezgetés, az aktatologatás. A gyors és hatékony megoldás hívei vagyunk" – írja a polgármester. Devecz Miklós arról tájékoztatta a helyieket: az „Igazolás a tanulók vasúti kedvezménye igénybevételéhez" elnevezésű nyomtatványt a lakóhely vasútállomásán lehet beszerezni 60 forintért. Ezen dokumentum kiváltásával a lakóhely és az állomás neve közötti eltérés igazolható.
...valamely település nevét viselő, de más település területére eső állomások neve csak akkor változtatható meg, ha az érdekelt község a névről lemond...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezenye átvette a laktanyát

Már négy év telt el azóta, hogy haderőcsökkentés miatt leálltak a lokátorok és ezzel együtt be is zárták a laktanyát a Bezenyéhez tartozó Papréten. A Honi Rádiótechnikai Század néven 1977. november 1-jén harckészültségbe állított bezenyei lokátorállomás a Magyar Honvédség kötelékében fontos feladatokat – légi célok felderítését, követését – látott el évtizedeken keresztül. Tovább olvasom