Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Forintban mért áfaváltozás

Mosonmagyaróvár - A júliusi áfaváltozás minimális csökkenést hozott az élelmiszerárakban, jóval többet kell azonban fizetni a dohányáruért, a tömegközlekedésért, az üzemanyagért. Sok vállalkozó azonban ˝lenyeli˝ a két százalékkal kisebb, de az öt százalékkal nagyobb adóterhet is.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben tette közzé friss adatait a fogyasztói árak júliusi alakulásáról. Portálunk az adatok mellett arra is kíváncsi volt, a változást miképp érzékelték a fogyasztók. A mosonmagyaróvári Sághy Kálmán vállalkozott arra, hogy a változásokkal kapcsolatos tapasztalatairól beszéljen – úgy is, mint vásárló, s úgy is, mint kereskedő.

A piaci áras termékek és szolgáltatások esetében az áfakulcs változtatása nem okoz automatikusan fogyasztóiár-változást, mivel a kereskedők, szolgáltatók dönthetnek úgy, hogy annak hatását vagy egy részét nem érvényesítik áraikban. Például nem változott az ára az autópálya-használati díjnak, annak ellenére, hogy az áfakulcsa 20-ról 25 százalékra emelkedett.

A KSH adatai szerint (2009. júniushoz viszonyítva) az élelmiszerek árai 1,7 százalékkal csökkentek. Árcsökkenés volt megfigyelhető a kenyér (1,5 százalék) és a tej (1,1 százalék) esetében. ˝Ez mindössze néhány forintot jelenthet, azt sem minden boltban. Én például nem érzékeltem itt változást. Többféle kenyeret is kipróbáltam, ám vásárlás közben számomra a gyorsaság döntő: nem válogatok közöttük˝ – mondja Sághy Kálmán. A legnagyobb mértékben a szolgáltatások árai emelkedtek (3,2 százalék), ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 9,2 százalékkal, a helyi tömegközlekedésért 4,5 százalékkal kellett többet fizetni. ˝Nemrégiben Pécs mellett és a Balatonnál is jártam: tapasztaltam némi drágulást, ám nem tudom, hogy ez a szezon vagy az áfaváltozás miatt volt érzékelhető.˝

Adóemelés után: Sághy Kálmán nem emelt árat, jobb készletgazdálkodással próbálja kompenzálni a nagyobb adóterheket.
Adóemelés után: Sághy Kálmán nem emelt árat, jobb készletgazdálkodással próbálja kompenzálni a nagyobb adóterheket.

Átlag felett drágultak a szeszes italok, dohányáruk (2,9 százalék), továbbá az egyéb cikkek (2,7 százalék) árai. ˝Sajnos dohányzom, de egyelőre nem fizetek többet a cigarettáért.˝ A járműüzemanyagok ára 4,5 százalékkal nőtt. ˝Sokat jártam autóval az utóbbi hónapokban s a pénztárcámon is megéreztem, hogy egyre többe kerül a benzin. Az ingadozások mellett hosszú távon nem számítok árcsökkenésre.˝ Átlag feletti áremelkedés következett be a tartós fogyasztási cikkek (2,4 százalék) esetében. A háztartási energia átlag alatti, 0,5 százalékos áremelkedésén belül a távfűtés díja 2,1 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek esetében a nyári kiárusítások következtében 2,9 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető. Sághy Kálmán egy ékszer-, ajándék- és ruhaüzletet működtet Mosonmagyaróváron. ˝Az áfaváltozás miatt én is több bérleti díjat fizetek az ingatlantulajdonosnak. Én viszont nem emelhetek árat: mindenki igyekszik megtartani a saját vásárlóit. Megpróbálom kigazdálkodni optimalizálással, jobb készletgazdálkodással az áfaemelést, árat csak végső esetben emelek˝ – jelentette ki Sághy Kálmán.


 Nullától huszonöt százalékig

A normál áfakulcs 20 százalékról 25 százalékra nőtt, továbbá egy új, 18 százalékos kedvezményes adókulcsot vezettek be. Emellett nőtt az üzemanyagok, a cigaretta és az alkoholtartalmú italok jövedéki adója. A fogyasztóiár-indexen belül nem terheli adó a fogászati kezeléseket, orvosi vizsgálatokat, a betegápolást, a természetgyógyászatot, a szociális ellátást, a repülőjegyeket, a postai, oktatási, pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokat, valamint a szerencsejátékot. Az 5 százalékos adómérték alá tartozó termékek a gyógyszerek, a könyvek, tankönyvek, valamint az újságok és folyóiratok. Az új, kedvezményes, 18 százalékos adósávba tartozik a tej, bizonyos tejtermékek, a kenyér, a péksütemények, továbbá a távhő- és kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütközés: Nyílt lábszártörést szenvedett a motoros

Ütközés: Szombat este Mosonmagyaróvár határában, a Levél felé vezető úton történt közlekedési… Tovább olvasom