Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Forgalom az Apolló hídon

Az elmúlt napokban adták át a forgalomnak Pozsonyban a Dunán átívelő ötödik hidat, az Apollót.
Az elmúlt napokban adták át a forgalomnak Pozsonyban a Dunán átívelő ötödik hidat. Amint arról lapunkban korábban már beszámoltunk (Kisalföld, 2004. szeptember 13.), az eredetileg 3,6 milliárd koronásra tervezett beruházást az Európai Beruházási Bank és a szlovák állam közösen finanszírozta. A beruházás költsége végül 680 millió koronával tért el az eredeti elképzelésektől, mivel a nyersanyagok ára és az általános forgalmi adó is jelentősen emelkedett Szlovákiában.
Az 518 méteres acél- és feszített beton szerkezetű híd, a csatlakozó út és csomópont építésének tervei 2001-ben készültek el.

Egy évvel később írták ki a pályázatot a kivitelezőre, amit végül az osztrák MCE Linz a pozsonyi Doprostav vállalattal közösen nyert meg. A 2003 elején kezdődő építési munkálatok 31 hónapig és két napig tartottak. Az elmúlt két és fél év során a Duna bal partján, a folyóval párhuzamosan építették meg a 231 méter hosszú, 36 méter széles és 5 ezer tonnás acélszerkezetet, majd a bal oldali tartópillérbe ágyazott gördülőszerkezet, és négy, egyenként ezer tonna vízkiszorítású hajórendszer segítségével fordították a helyére. Az 518 méteres hidat tizenkilenc pillér tartja, amikből mindössze egy áll csak a Dunában a Ligetfalu felőli oldalon, negyven méterre a parttól.

Olajcégről kapta a nevét

Az új híd Pozsony északi részét köti össze Ligetfaluval, ahol a város lakosságának közel harminc százaléka – 130 ezer ember – él. A főváros eddigi négy Duna-hídján naponta 170 ezer gépjármű haladt át. Az előrejelzések szerint ez a szám 2030-ra eléri a napi 220 ezret. Az új híd megépítésével az úgynevezett kikötői hidat tehermentesítették, amin naponta 80 ezer autó halad keresztül. A többsávos, kétirányú közúti forgalomra alkalmas hídon gyalogos és kerékpáros közlekedősáv is épült. A hídon a városi tömegközlekedés járművei is közlekednek, összekötve a várossal a bal parton álló másfél száz ezres lakótelepet és a Dunacsúnynál kialakított üdülőövezetet. A bal parti hídfőtől a híd csatlakozik a Rajka–Mosonmagyaróvár–Hegyeshalomhoz vezető autópályához és a Pozsonyból Prága, illetve Trencsén felé haladó autópályákhoz.

Az új híd elnevezésére meghirdetett közvélemény-kutatásba több mint ötezer pozsonyi lakos kapcsolódott be. A helyiek május közepéig szavazhattak a város honlapján, illetve SMS-ben. A résztvevők választhattak a három legnépszerűbb javaslat – Most Apollo, Most Európy, Oblúkový most, azaz Apolló, Európa hídja, illetve Íves híd – közül, de új ötleteket is felvethettek.

A névről végül a fővárosi önkormányzat döntött. A testület végül az Apolló név mellett döntött, a jobb parti hídfő helyén hajdan a város második világháborúban lebombázott olajfinomítóját működtető Apolló társaság után. Megszavazták azt is, hogy még mintegy 200 millió koronával hozzájárulnak a hiányzó költségekhez.

Harmincezer jármű naponta

Eva Chudinová, a pozsonyi főpolgármesteri hivatal szóvivője a Kisalföldnek elmondta: a fővárosban mindennaposak a forgalmi dugók, a hidakon napközben is csak araszolni lehet. Mivel a várost elkerülő körgyűrű még nem épült meg, a kamionforgalmat is az északi és a déli autópályahidakon bonyolítják. A Pozsony–Ligetfalut a belvárossal összekötő új híd részben tehermentesíti majd a déli, kikötői hidat.
A híd tervezésekor már készültek tanulmányok: ezek napi 29 és 45 ezer közötti járművel számoltak. Az Apolló híd átadása óta eltelt egy hét tapasztalatai alapján napi mintegy 30 ezer jármű halad át rajta. Októberben készítenek majd részletes kimutatást a híd forgalmáról. A szóvivő elmondta: már az elmúlt néhány napban érezhető volt némi forgalomcsökkenés a kikötői és az Új hídon egyaránt.

A tömegközlekedés egy része is átkerült az Apolló hídra, sok járatnak módosult az útvonala. Az átadást követő néhány napban ez okozott némi bonyodalmat, mivel a tájékoztatások ellenére is sok utas rossz járatra száll fel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a várkertben

Jó néhány évszázadot utazhattak vissza az időben azok, akik kilátogattak a hétvégén a hatodik alkalommal megrendezett Mosonmagyaróvári Várjátékokra. A Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület rendezvényén a látogatók betekinthettek többek közt a rómaiak és a germánok táborába, és láthatták a korabeli táborok mindennapjait. Tovább olvasom