Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Földművelés műholdról vezérelve

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudo- mányi Karán kitenyésztett sárga ma- gyar tyúkfajta kapta az első díjat a közelmúltban a 10. jubileumi alföldi állattenyésztési szakkiállításon.
A növénytermesztési intézetben található Európa második legnagyobb algatörzsgyűjteménye.
Az évente megtartott szakkiállítás a legnagyobb megmérettetés az állattenyésztés területén. A most díjazott sárga magyar tyúkot – aminek a fajtafenntartása már 1953 óta folyik a mosonmagyaróvári karon – több mint száz baromfifajta közül választotta a zsűri a legjobbnak. Az ökotartásos technológiával nevelhető őshonos tyúk fajtafenntartására az elmúlt két évben 85 millió forintot fordított az egyetem.

„ A kar most elért eredménye is azt bizonyítja, hogy a kor követelményeinek megfelelő minőségi oktatást kutatás nélkül nem lehet biztosítani. Az uniós csatlakozás után az egyetem minősítése is ezen a tevékenységen fog múlni."

– Karunk harminchárom tanszékén közel kétszáz kutatás folyik különböző témakörökben. Költségvetésünk 15 százalékát fordítjuk jelenleg ilyen tudományos tevékenységre, ami pályázati forrásokból származik. Így a kutatásokhoz átlagosan 2,5 millió forint áll rendelkezésére egy-egy oktatónak. Ez a szám egyben minősíti is az intézményt, hiszen a karon az egy főre jutó pályázaton nyert összeg messze túlhaladja a hazai egyetemek átlagát.

– Az élelmiszer-tudományi intézetben az EU által Kelet-Közép-Európában elsőként akkreditált laboratóriumban kutatnak az élelmiszer-biztonság, a funkcionális élelmiszer-előállítás, a hungarikumok előállítása, illetve a takarmányozással kapcsolatos kísérletezések terén.

Algákkal a környezetvédelemért

– A növénytermesztési intézet több mint húsz saját nemesítésű fajtával rendelkezik. Itt dolgoznak Magyarország legkorszerűbb elektronmikroszkópjával, valamint itt található Európa második legnagyobb algatörzsgyűjteménye. Ezek a törzsek növénykezelésekre alkalmas biostimulátorok – növekedést és fejlődést szabályozó anyagok – és biopeszticidek – növényvédő szerek – előállítására alkalmasak. A kar ezzel jelentősen hozzájárul a régió környezetvédelmi problémáinak csökkentéséhez, valamint a korszerű vegyszermentes élelmiszer-ipari alapanyagok előállításához – avat be bennünket kutatásai lényegébe Ördög professzor.

– Az agrárműszaki, élelmiszer-ipari és környezettechnikai intézet három nagy kutatási területet egyesít – tájékoztatott dr. Neményi Miklós dékánhelyettes. Az intézet kutatói fejlesztették ki többek közt a műholdra alapozott helyspecifikus növénytermesztést. Az eljárás lényege, hogy nem táblánként átlagolják az egyes kezeléseket, hanem akár néhány négyzetméteres területre is külön eljárást tudnak alkalmazni. A módszer – ami ma már a gyakorlatban is működik – magyarországi bevezetését a kar kutatói alapozták meg.

Az intézet legnagyobb projektje a már három éve zajló Nemzeti Kutatás-Fejlesztési Program a biológiai eredetű anyagok ipari felhasználásáról. A 250 millió forintos kutatási program fontosságát bizonyítja, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a természetben lebomló biológiai műanyagokra.

Megújuló energiaforrások

– Az intézet a bécsi műszaki egyetemmel karöltve foglalkozik a megújuló energiaforrások széles körű elterjesztésével. Elsősorban a növényi eredetű energiaforrások és a szélerőművek hatékonyságát kutatják. Az egyetem munkatársai a mosonszolnoki szélkerekek beüzemelésében is részt vettek – tájékoztatott a professzor.

A mosonmagyaróvári kar jelenleg főként országos és nemzetközi kutatásokban vesz részt, ám egyre több regionális feladatot lát el. Jelenleg már a kar szakemberei végzik a szigetközi vízpótló rendszer monitoringját. Egy regionális ökológiai kutatóközpontot kívánnak létrehozni, s reményeik szerint az uniós csatlakozást követően az egyetem központi szerepet töltene be a nyugat-magyarországi régióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párbeszéd a nemzeti parkért

A Szigetközi Nemzeti Park előkészítő bizottsága tegnap Mosonmagyaróváron tartotta első ülését.… Tovább olvasom