Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Fokozott ellenőrzés a biztonságos átkelésért

Mosonmagyaróvár - Két idős asszony sérült meg súlyosan kedden este, amikor a zebrán ütötte el őket egy személyautó a Királyhidai úton.

A rendőrség az elkövetkezendő hetekben kiemelt figyelmet fordít a gyalogátkelők környékére.

Idén július végéig 330 baleset történt kijelölt gyalogátkelőhelyeken az országban, ezekből 248 a gépjárművezető hibájából következett be.

Minderre tekintettel az Országos Rendőr-főkapitányság fokozott ellenőrzés-sorozatot rendelt el a lakott területen belül kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken közlekedők biztonsága érdekében. A razzia célja, hogy a járművezetők betartsák a KRESZ szabályait, elsőbbséget adjanak a zebrán közlekedő gyalogosoknak. A jövő hónap közepéig tartó ellenőrzés-sorozattal is szeretnék ˝rákényszeríteni˝ a járművezetőket, hogy a gyalogátkelőhelyet mindig kellő körültekintéssel és fokozott óvatossággal közelítsék meg.

A rendőrség az akcióval a baleseteket szeretné megelőzni.
A rendőrség az akcióval a baleseteket szeretné megelőzni.

A minap kezdődött országos akció fontosságára hívja fel a figyelmet az a kedden este Mosonmagyaróváron történt baleset, amikor a Királyhidai úton a kijelölt zebrán gázolt el két idős asszonyt egy személyautó – tudtuk meg Makó László századostól. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta: a személyautó a körforgalom felől haladt, amikor a sofőr későn észlelte a zebrán áthaladó két gyalogost. Az autó a fékezés ellenére elütötte a két idős asszonyt, akiket a mentők súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A rendőrség a fokozott akcióval a további hasonló eseteket szeretné megelőzni. A rendőrök a zebrák környékén mérik az autók sebességét, valamint figyelik, hogy a járművezetők megadják-e az elsőbbséget a gyalogosoknak. A néhány napja tartó akció során eddig három autós ellen kezdeményeztek közigazgatási eljárást gyorshajtás miatt, két járművezető kapott egyenként 20 ezer forintos helyszíni bírságot kisebb mértékű sebességtúllépés miatt. Négy alkalommal indult szabálysértési eljárás autósok ellen, mivel nem adtak elsőbbséget a gyalogosoknak.

Az osztályvezető hozzátette: az elmúlt időszakban a városban több baleset történt amiatt, hogy a biciklisek a zebrán próbáltak áttekerni az úton. Legutóbb szerdán délelőtt a Szent István király úton ütött el egy gyereket személyautó. A százados hangsúlyozta: a kerékpárosoknak nincs elsőbbségük a gyalogátkelőn, ráadásul rendkívül veszélyes is, hiszen a gyalogosoknál gyorsabban haladnak, így az autósoknak kevesebb reakcióidejük marad a baleset elhárítására.

Olvasóink írták

 • 14. zeezee 2009. szeptember 27. 19:25
  „Kedves Atti78 és mondd meg a rendőr barátodnak, h panaszt teszek, mert közhírré teszi a nyomozati anyagot... Ráadásul még csak nem is igaz!”
 • 13. zeezee 2009. szeptember 27. 19:11
  „Én még pontosabban tudom, az egyik a nagyim volt. Atti78, szerinted vki akkorát ugrik ijedtében, h szilánkosra törik a combcsontja?Vagy a szárkapocscsontja? És azonnal műteni kell? Szerinted két 70 feletti néni az esti imáról hazafelé jövet mekkorákat ugrik? Istenem.... Gondolkodni is kéne néha. És melyik az a rendőr, amelyik kiadja a nyomozáshoz tartozó bizalmas információkat? 3 héttel ezelőtt majdnem a húgomat ütötték el ugyanott, a kocsiban ülve néztem a túloldalon, majdnem ott kaptam infarktust. És mikor elindult, még semmi nem járt arra... Úgy mennek azon az úton, mint a vadállatok. Na meg persze az a zebra se a legjobb helyen van... Legalább 1 nyomorult sárga jelzőlámpát tennének oda...
  És a "nem láttam" semmire nem mentség. Aki ennyire tudós KRESZ-ből, annak azt is tudnia kéne, hogy a zebrát fokozott figyelemmel és lassítással kell megközelíteni.
  Januárban úgy törtek össze, hogy álló autóban ültem az egyik körforgalom előtt és 50-nel csattant belém egy úriember. A magyarázat: "hát én nem láttam"....
  Ha soha senki semmit nem lát, akkor mi értelme a KRESZ-nek? Vagy ha valaki vak, az hogy kap jogosítványt? Érdekes, nem? Mindezeken érdemes elgondolkodni...
  Rivotril2mg... Csak nem szorongunk? Tudod, lehet, h az a 2 szatyor a tanárod volt...”
 • 12. atti78 2009. szeptember 25. 09:18
  „Na akkor pontosítsuk az információkat:

  A két nénit nem ütötte el senki!!!! Amikor észrevették a fékező autót, ijedtségükben félre ugrottak előle és ekkor keletkeztek a sérüléseik. (az infó a helyszínen járt rendőrtől származik!)
  Gratulálok a cikk írójának!
  Bár a név láttáán már meg sem lepődök!!!
  Szép napot mindenkinek!”
 • 11. Findusz 2009. szeptember 25. 09:14
  „Szégyen ami itt zajlik.Mindenki fúj a másikra pedig csak egy kicsi kölcsönös odafigyelésre lenne szükség.Én is rengeteget közlekedem autóval, viszont van 3 gyerekem. Az egyik babakocsis. Szégyen, hogy az egyik autó megáll a zebránál, hogy átengedjen a másik kivág mögülle a szélső sávban mert ő siet.Ha nem fognám mindig a gyerekek kezét és előre szaladhatnának , az ilyen sietős emberek miatt lehetne tragédia. Azt nem tudom nekik nincs családjuk? Mivel semmi felelőségtudatuk sincs.Induljon el 10 percel elöbb és már van is ideje megállni a zebránál.!?”
 • 10. T. 2009. szeptember 24. 22:36
  „4-eshez Nem a Tesco körforgalomnál volt a baleset, láttam a helyszínelést és a két rohammentőt is aznap este a Féltoronyi utca Királyhidai út kereszteződésénél a gyalogátkelőhely mellett.
  A felfestéseket is meg lehetne normálisabban csinálni tudom, hogy van tábla de ha lefestik az aszfaltot egy éven belül mintha mi sem történt volna, egyszerűen elkopik. "nincs jobb technológiára pénz" ezt lehet csak hallani....”
 • 9. pancser 2009. szeptember 24. 21:38
  „8-hoz! Nem azt mondtam. Az út a gépjárműveknek készül, a járda a gyalogosoknak. Ez egészen mást jelent. A gyalogos mindig nézzen körül, ha megteszi, nem lesz gyalogosgázolás. Senkiben sem lehet megbízni. Ha téved a gyalogos, lehet, hogy utóljára téved, ezt senki nem akarja. Sok kreszilleg műveletlen gyalogos összetéveszti az elsőbbséget, a kivételezettséggel!”
 • 8. zotya975 2009. szeptember 24. 19:47
  „Én is tanultam kiskoromban, hogy a zebránál körül kell nézni, a Kresz oktatáson meg az tanultam, hogy úgy kell emgközelíteni a zebrát, hogy a gyalogos elsőbbségét lassítással, szükség szerinti megállással meg tudjuk adni. Pancser szerint a gyalogos ne menjen át az úton, mert az az autósoké( hiszen 100%-osan ők a hibásak ahogy írta), gondolom Őkelme autóban született.”
 • 7. RickCartman 2009. szeptember 24. 19:41
  „egyszer már kommenteltem:Fő utca,Piaristánál(Serényi kapu)zebra:reggel 3/4 8 k. 2 rendőr is minden tanítási napon, autósok, mint kisangyalok,mosolyog mindenki,de fél 9-kor már életveszély átkelni ugyanott,mert rendőr már sehol,és úgy zúz át nyolcvannal a zebrán a kétszázkilós fukszos menó csávó,mintha nem is lenne zebra;az ezerszer elátkozott kamionos(!)előbb megáll átengedni gyerekcsoportot!Rendszám leolvasva,bejelentés hiába megy, vállvonogatás...amíg nem lesz haláleset;akkor pedig címlap..így kell lennie???”
 • 6. kovacsattila6 2009. szeptember 24. 17:58
  „Ez már nem az első baleset ott. Korábban 6 hétig nem volt közvilágítás a Királyhidai úton, akkor is történt ott egy ilyen baleset és érdekes utána másnap lett közvilágítás. Na meg persze sok biciklis kivilágítatlanul közlekedik. Erre is kéne kicsit figyelni a rend őreinek. Azon a részen is nagy hiánya van a kerékpárútnak... és itt a valódi kerékpárútra gondolok, nem a sárga festékkel húzott csíkra, mert ugye nálunk nem építik, hanem festik a kerékpárutakat. Lásd a város többi részén... nevetséges amit csinálnak.”
 • 5. pancser 2009. szeptember 24. 14:50
  „Sztem nagyrészt a gyalogosok a hibásak. Kisfiú koromban azt tanították, mielőtt az úttestre lépsz nézz körül. Ha ezt megteszik soha nincs gázolás. a zebra nem azt jelenti, hogy akkor megyek át amikor akarok. az utca elsősorban a járműveké. Kedvenceim a biciklisek, aki zebrán hajtanak át. kedves rendőrök tessék őket megbüntetni! szinte minden családnak van autója, tehát aki az autósokat szidja erre is gondoljon. A balaesetek 100%-a megelőzhető lenne a gyalogosok körültekintésével. a halotton ugyanis az már nem segít ha az autós is hibás volt!”
 • 4. rivotril2mg 2009. szeptember 24. 11:40
  „idegen ez a cikk úgy kezdődik hogy pont ott történt ez a baleset a 2 szatyorral...de anmúgy elég dúrva szarul van megoldva a dolog,én alapból nem engednék rögtön a körforgalom kijáratánál zebrát, még ha 10el megy is az autó akkor sem látja a gyalogost mivel az autó pont úgy kanyarodik hogy a zebra kezdete holttérbe kerül,én is úgy jövök ott ki mindig hogy össze vissza nyújtom a nyakam jobbra balra hogy lássam elindult e valaki rajta,és tényleg a bicajosok is körbe nézés nélkül ráhajtanak világítás nélkül”
 • 3. 13.István 2009. szeptember 24. 10:17
  „Más vidéki városokban is hasonló a helyzet, még keményebb ellenőrzést a zebráknál,
  valamint a kerékpárosok zebrán a való áthajtásánál ! Természetesen élötte oktatni
  kell különösen az iskolásokra való tekintettel, ők valószínű elmondják a nagyinak is !!
  Egy bütetés mégsem kerül annyiba mint egy temetés !! Értelmetlen baleset miatt !!
  De ma hallotam valamelyik médiában, hogy a megyében 100 rendőrrel több van mint azállo-
  mánytábla megenged, eddig meg mindíg az volt ,hogy kevés a rendőr ,igaz lehet a hír ??”
 • 2. santiago 2009. szeptember 24. 09:47
  „A Fő úton a Városházától a Bíróságig, a 4es zebránál kell ellenőrzés.Futni kell a zebrán...Félelmetes amikor az anyuka a babakocsival sprintel át két autó között, és akkor még rá is dudálnak, hogy igyekezzen!Idióta emberek vannak!”
 • 1. idegen 2009. szeptember 24. 09:37
  „És fokozott ellenőrzést kellene tartani a Tesco elötti körforgalomnál is,mert ott aztán a biciklisek csinálnak hajmeresztő mutatványokat.Szintűl meg vannak győződve hogy elsöbbségük van.Még csoda hogy nem történt ott baleset.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsavarta a barátja mutatóujjait

Súlyos testi sértés gyanújával indított a rendőrség nyomozást: egy férfi italozás közben barátja mindkét mutatóujját eltörte.
Tovább olvasom