Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Fogadalomtétel egyetemi jogarral

Mosonmagyaróvár - Összesen 154 frissen végzett gazdász vehette át diplomáját a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán pénteken. A mosonmagyaróvári karon „debütált„ az új, díszes egyetemi jogar.

Hosszas taps közepette, százötvenhárom végzős társával együtt vette át gazdász oklevelét a 84 éves Andrási Gábor is a mosonmagyaróvári egyetemi kar pénteki diplomaosztó ünnepi tanácsülésén. A most végzet gazdászok számára a beteljesülés ünnepének nevezte a diplomák átadását dr. Faragó Sándor.

A NYME rektora ünnepi beszédében kiemelte: az oklevél olyan jogosítvány jelent a végzősök kezében, ami minőségi változást eredményez további életükben. Fontos azonban, hogy továbbvigyék mindazon ismeretet anyagot, amit itt szerzetek, megtartsák azt az identitást és autonómiát, amit ez az egyetemtők kaptak. Ezt szimbolizálja az egyetem most elkészült jogara is, amit a mosonmagyaróvári kar végzősei érinthetnek meg elsőként. A rektor külön köszöntötte Andrási Gábort, akinek elszántsága, jövőbe látása és megtörhetetlen akarata példa lehet a többi gazdász hallgató előtt.

Galéria! Fotók: Méhes Ákos


Dr. Szakál Pál oktatási dékán helyettes a záróvizsgákról szóló jelentésében elmondta: kilenc bizottság előtt összesen 154 hallgató vizsgázott, mindannyian sikeresen. Egyetemi képzésben nappali és levelező tagozaton százhuszonhatan szereztek oklevelet. Általános agrármérnök 56, élelmiszer biztonsági és minőségi agrármérnök 24, gazdasági agrármérnök 44, míg élelmiszer minősítő szakon két hallgató szerzett diplomát. Tizenöten mezőgazdasági szaktanácsadó szakmérnök, tizenhárman pedig növényvédelmi szakmérnök oklevelüket vehették át. A dékán-helyettes kiemelte, a végzős hallgatók csaknem hetven százaléka rendelkezik már középfokú nyelvvizsgával, ami országos szinten is kimagasló eredmény.

Az ünnepi tanácsülésen vehette át „Professor Emeritus" címről szóló oklevelet dr. Schmidt János akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár. A professzor a kitüntetést az alma mater érdekében kifejtett önzetlen munkájáért, közel 50 éves magas színvonalú felsőoktatási a pedagógiai gyakorlatot is segítő kiemelkedő tudományos, oktatói, kutatói és vezetői, valamint széleskörű színvonalas publikációs munkásságáért, tudományos eredményeiért, szakmai közéleti aktivitásáért, agrármérnök generációk mérnökké válásában végzett magas színvonalú munkásságáért érdemelte ki.

Olvasóink írták

  • 2. pancser 2009. június 20. 07:56
    „Jogar ide, jogar oda, lassan több az agrármérnök mint a paraszt. Ezt az intézményt nagybirtokok szakember ellátására indították, akkor amikor az ország 90%-a paraszt volt vagy uradalmakban dolgozott. A helyzet azóta gyökeresen megváltozott, de hát változtatni a legnehezebb. Nyugodtan lekiismerettel megkérdőjelezem tehát, kell nekünk ennyi agrármérnök? Gazdaképzésnek meg se híre se hamva, nemecsekek úgy látszik nincsenek? A mg-ban elsősorban vetni, aratni, gyomirtani, kapálni kell, magyarul meg kell fogni a villa nyelét, a traktor kormányát stb. Irányítóra nincs szüksége a parasztgazdaságban, ahol a gazda a saját főnöke. A szakigazgatásba, a nagybirtokokra, sokkal kevesebb agrárámérnök kell mint korábban. Ha jól körülnézünk, ez a szakma tele van pályelhagyókkal, illetve többségben vannak, talán itt van a legtöbb az összes felsőfokú végzettségű között. Hatalmas kihívás a politikának hozzányúlni a szent tehenekhez, érdekeket sért természetesen. Inkább gyáva módon MO-on a kiéheztetést választják. Nem lenne tisztességesebb, ha a felsőoktatás színvonalát emelve úgy csökkentenék a költségeket, hogy ki merjük mondani, ezt meg ezt az intézményt bezárjuk? Annyival kiegészíteném még, hogy tulajdonképpen amit leírtam az más felsőoktatási területeken is így van. Érdekes lenne felvázolni a kiképzett pedagógusok és a született gyermekek létszámát összevetni! Ettől függetlenül gratulálok minden most végzett hallgatónak!”
  • 1. bugriskin 2009. június 20. 05:51
    „No, most azután jöhet a Kánaán ennyi gazdász csak-csak tud valamit tenni a Magyarországi termelés érdekében, nehogy 8 millió magyar éhezzen a közeljövőben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Novarock - Galéria a helyszínről

Több tízezren fesztiváloznak már a határszéli ausztriai Nickelsdorfban, ahol pénteken kezdődött a… Tovább olvasom