Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Fluoridos só a fogszuvasodás ellen

A gyerekeket tekintve rendkívül rossz helyen állunk Európában a fogszuvasodási hajlam terén. Országosan a megyében, Mosonmagyaróváron a legrosszabb a helyzet: minden 12 éves gyereknek átlagosan öt lyukas, tömött vagy kihúzott foga van.
A megdöbbentő értéket jól példázza, hogy az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) két rossz fog már magas értéknek számít. A
szakemberek szerint a megdöbbentő adatok a nem megfelelő szájápolási kultúrára – egy átlag magyar polgár másfél tubus fogkrémet és egy fogkefét használ el egész évben – és a fluoridhiányra vezethetők vissza.

E fontos nyomelem pótlására dr. Gyenes Mónika  gyermekfogorvos kezdeményezésére a napokban indul el egy olyan hatékony program a Lajta-parti városban, ami akár néhány éven belül már látható eredményeket hozhat. Az önkormányzat támogatásával minden gyermek-közétkeztetésben részt vevő intézmény konyháján ezentúl kizárólag fluoridos jódozott sóval készítik majd az ételeket.

90 százalékkal csökkent 

A világszerte már évek óta működő, Magyarországon azonban elsőként Mosonmagyaróváron a napokban kezdődő program beindítására érkezett a Lajta-parti városba dr. Thomas Marthaler, a Zürichi Egyetem prevenciós részlegének munkatársa. A fluoridos megelőzés elindítója és világszerte legelismertebb szaktekintélye már 1960 óta foglalkozik a megelőzés ezen formájával. Munkája eredményeként három évtized alatt kilencven százalékkal csökkent a gyerekek fogszuvasodása Svájcban.

A professzor szerint a mosonmagyaróvári  magas fogszuvasodási mutató a fluoridos só használatával visszaszorítható lenne, ugyanis a háztartási só fluorozása kollektív, azaz tömeges megelőzésre alkalmas, az emberek aktív közreműködése nélkül hat és nem igényel nagy beruházást. Folyamatos használata három év elteltével már eredményes lenne, egy évtized alatt pedig radikális változásokat hozna a szuvas fogak visszaszorításában.
Ennél költségkímélőbb és fájdalommentesebb megoldást nem ismerünk a fogak védelmében. A szuvas fogak kivédéséhez a fluoridos só alkalmazása természetesen önmagában nem elegendő, fontos még az egészséges táplálkozás és a megfelelő szájápolás is.

Lapunk kíváncsi volt a  szaktekintély véleményére a fogorvosok Mekkájának is nevezett Lajta-parti városról. Dr. Marthaler jó dolognak tartja, hogy ilyen nagy számban praktizálnak fogorvosok Mosonmagyaróváron és mint mondja, nem látott még ennyi rendelőt egy helyen. Szükség lenne azonban köztük egy szoros összefogásra, mert közösen rendkívül hatékonyan léphetnének fel a fogbetegségek megelőzésében. A professzor szerint a prevenciót kellene legfontosabb feladatuknak tekinteniük.
„A fluoridos tablettával szemben a só használatával nem kell tartani a
túladagolástól sem, bár emellett a gyerekek számára nem ajánlott az
ásványvizek fogyasztása."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rozs Renáta biztonságban

Az idei Miss World világszépség- versennyel kapcsolatban halálos áldozatokkal járó zavargások… Tovább olvasom