Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Fizetős lehet az M1-es a határig

Fizetőssé kívánják tenni az M1-es autópálya Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom közti szakaszát.
A jövő évi sztrádadíjemeléssel együtt jelentette be Kóka János gazdasági miniszter, hogy fizetőssé kívánják tenni az M1-es autópálya Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom közti szakaszát. A tárcavezető indoklása szerint Magyarországon 30 százalékos a díjmentes autópálya-szakaszok aránya.

Rövidíteni kívánják az ingyenes sztrádákat, mivel igazságtalan, hogy más fizet a szolgáltatásért, mint aki használja. Első lépésként a Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom közötti tizenhat kilométeres szakaszt teszik díjkötelessé, mivel itt a legnagyobb a külföldi bliccelők aránya.

A tárcavezető szerint a Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom közötti tizenhat kilométeres szakaszon a határőrséggel együttműködve, a már meglévő infrastruktúra felhasználásával lehet a matricákat ellenőrizni.
A közlekedési tárca autópálya-használati díjairól szóló rendelete értelmében már három éve díjmentes az M1-es sztráda Budapest felé, a hegyeshalmi átkelő és a 158-as kilométerszelvénynél lévő matricaárusító hely – a valamikori fizetőkapuk – közti szakasza, illetve a másik irányba a határátkelőtől a mosonmagyaróvári csomópontig.

A mosonmagyaróvári önkormányzat évekig küzdött ennek eléréséért, hiszen a szakasz díjmentessé tétele jelentősen csökkentette a város átmenő teherforgalmát. A Rajka felől érkező kamionok zöme Mosonmagyar- óváron átvergődve a 86-os úton ment tovább Rédics felé. Ezeknek a járműveknek nem érte meg igénybe venni az autópálya alig öt kilométeres – akkor még fizetős – darabját. A változtatást követően ezeknek a kamionoknak jövőre 2700 forintot kell majd fizetniük ezért az öt kilométeres sztrádáért.

A gazdasági tárca bejelentése óta tömegével érkeznek a felháborodott lakók panaszai a városházára, hogy tegyenek valamit ennek megakadályozására. Stipkovits Pál polgármester a Kisalföldnek elmondta: megdöbbenve értesült a sztrádaszakasz fizetőssé tételéről. Három évvel ezelőtt interpellációja nyomán ingyenessé tették ezt az aszfaltdarabot.

Azóta – forgalomszámlálási adatokkal alátámasztva – elkerülőútként működve mintegy 80 százalékát viszi el a tranzitforgalomnak.
A polgármester szerint ez az intézkedés nem hoz jelentős többletbevételt az autópálya kezelőjének, hiszen a kamionok a városon keresztül kikerülik a fizetős szakaszt. Éppen ezért kérte a Gazdasági Minisztériumban, hogy a korábbi forgalomszámlálási adatok alapján vizsgálják felül ezt a döntést.

Vincze Zoltán, Hegyeshalom polgármestere csak úgy tudja elfogadni a szakasz fizetőssé tételét, ha a kormány haladéktalanul intézkedik a régi átkelő megnyitása érdekében, hiszen alternatív, díjmentes útvonalat kell biztosítaniuk. A polgármester hozzátette: a sztrádadarab korábbi ingyenessé tételének Hegyeshalom és Levél a nagy vesztesei, hiszen jelentős iparűzésiadó-bevételtől esett el emiatt mindkét település.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mészárlással viszonzott szabadságkeresés

Mosonmagyaróvár gyásznapjának forgatókönyve tizenöt éve óta azonos, csak az emlékezők száma apadt meg kissé. Október 26. 1990 óta gyásznap. Sajnos a főhajtásra késztető helyszínből több is van, hiszen a gránátrepeszek és géppuskalövedékek nem voltak személyválogatók: akadémisták, középiskolások, munkások, apák, anyák, fivérek, nővérek voltak az áldozatok. Tovább olvasom