Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Fizetőparkolás minél több helyen

Éles vitát váltott ki a parkolási rendelet felülvizsgálata Mosonmagyaróvár 
önkormányzatánál.

Többen a kedvezményezettek körének bővítését, illetve a bérletek árának csökkentését javasolták. A többség azonban ennek éppen az ellenkezőjét szavazta meg. A mosonmagyaróvári   önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki ülésén a városi rendőrkapitány beszámolójában közbiztonság szempontjából stabilnak jellemezte az elmúlt évet.

A megyében a legeredményesebbek

Horváth Csaba alezredes elmondta: a garázdaságok és betöréses lopások száma kismértékben emelkedett ugyan, ám a sikeres felderítések száma is meghaladta a megelőző időszakét. Több mint negyedével nőtt a szabálysértési ügyek száma – ez köszönhető többek közt a számos szervezett közlekedési akciónak –, közel 3 ezer gyorshajtóval szemben intézkedtek a rendőrök tavaly. Az ittas vezetők száma azonban lényegesen csökkent.

A kapitányságvezető kiemelte, hogy az elmúlt hétvégén – a húsvét miatti fokozott ellenőrzés ellenére – mindössze egyetlen ittas sofőrt fogtak a rendőrök a városban és a környékén. Németh Sándor (MDF) a rendszámfelismerő rendszer mielőbbi kiépítését szorgalmazta. A képviselő felvetette, hogy a Kiserdő utcában a megengedett sebességet hetven kilométerre kellene változtatni. Vida László (SZDSZ) a városban száguldozó és agresszívan közlekedő motorosokra hívta fel a figyelmet.

Dr. Pap János (Fidesz) megjegyezte, hogy noha az önkormányzat elvben már három éve támogatja a rendszámfelismerő rendszer kiépítését, máig nem történt előrelépés az ügyben. A képviselő szerint a testületnek döntenie kellene végre ebben a kérdésben és forrást biztosítani a megvalósításra. Dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei főkapitány elmondta: a mosonmagyaróvári kapitányság tevékenységét az elmúlt években folyamatos fejlődés jellemzi, s a felderítési mutatók és egyéb statisztikák alapján jelenleg a megye legeredményesebb kapitánysága.

Kevés a pénz az üzemeltetésre

A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) idei üzleti tervének tárgyalása kapcsán dr. Árvay István (Fidesz) elmondta: a testület nem lehet elégedett a kifizetések ellenőrzésével. Szerinte a tulajdonosi érdekek figyelembevételével további – kizárólag szakmai jellegű – ellenőrzésekre lenne szükség. Csorba Dezső (MKDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a város terjeszkedése miatt kevés a társaságnak biztosított pénzügyi keret. Kovács Gergely alpolgármester szerint kismértékben ugyan, de a szinten tartásnál magasabb összeget kap minden évben a kft. Bednarik György ügyvezető elmondta: az elmúlt évben a szerződésben vállaltakon felül 18 millióval többet fordítottak a fenntartásra és üzemeltetésre. Az önkormányzat által biztosított keretösszeg – idén 276 millió forint – csupán kismértékben emelkedett, ez azonban nem elegendő a többletfeladatok finanszírozására.

Kiterjesztenék a fizetőövezeteket

A legnagyobb vitát a parkolási rendelet felülvizsgálata váltotta ki a tanácskozáson. Az előterjesztés rövid távú fejlesztési elképzelései közt szerepel többek közt az oktatási intézmények környékén parkolóhelyek létesítése. Halaszthatatlan továbbá az Engels utcai posta előtti parkoló, illetve a városközpont várakozóhelyei-nek bővítése. A MÁV Rt. -vel és a Kisalföld Volánnal történt megállapodásnak köszönhetően tavasszal harmincöt férőhelyes parkolót létesítenek a Hild téren. Az előterjesztés szerint a belvárosi zsúfoltságot elsősorban mélygarázsok és parkolóházak építése oldaná meg.

A fizetőparkolók kiterjesztése más területekre hatékonyabbá tenné a rendszert. A rendelet módosítása ugyanakkor szűkítette a fizetés alól kivételezettek körét. A VÜF Kft. azt javasolta, hogy a városháza mögötti kavicsos területet fizetőként üzemeltessék. A polgármesteri hivatal városfejlesztési és fenntartási osztálya azonban csak akkor látja ezt indokoltnak, ha a területet szilárd burkolattal látják el.

Elvetett javaslatok

Hernádi Béla (MSZP) javasolta, hogy a nem helyi, de a városban működő vállalkozók is válthassanak lakossági parkolóbérletet. Németh Sándor szerint a lakossági bérletek árát egy szintre – 6 ezer forintra – kellene hozni a kedvezményesekével. Árvay István úgy véli, a rendelet ilyenforma módosításával nem szűnnek meg a parkolási anomáliák. A képviselő szerint a belvárosban minden megállásra alkalmas területet fizetővé kell tenni, ám megfizethető áron, s fontos lenne a bérletvásárlást szorgalmazni, mivel az ellenőrzés majdnem a felét elviszi az ebből származó bevételnek.

Egy jól működő bérletes konstrukcióval ugyanekkora bevétel mellett kisebb ráfordítást igényelne az ellenőrzés. Pap János az önkormányzat „kicsinyességének" nevezte, hogy a városi lelkipásztorok nem kapnak ingyenességet. A képviselő emellett 5 ezer forintos lakossági bérletet javasolt. Csorba Dezső szerint az önkormányzati képviselőknek és bizottsági tagokat is megilletné az ingyenesség. Kovács Gergely alpolgármester elmondta: az ingyenességet a lehető legszűkebbre akarják csökkenteni.

Eddig összesen 82 ilyen bérletet adtak ki, a módosítás ezt a kört negyvenkettőre szűkíti. Az alpolgármester nem tartja magasnak a 18 ezer forintos árat, szerinte országosan ez a legalacsonyabb. A testület elfogadta Szentkuti Károly alpolgármester javaslatát, miszerint a Bástya utcában és a magyaróvári posta előtti parkolókat fizetőssé tegyék. Stipkovits Pál polgármester szerint a lehető legtöbb helyen kell fizetőparkolást bevezetni. A városháza mögötti területet is nagy részben a Magyar utcai üzletek tulajdonosai használják, így előbb-utóbb szükség lesz fizetőssé tételére is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bólyai iskolák találkozója

A mosonmagyaróvári Bólyai–iskola nemrégiben Marosvásárhelyen járt a kiváló matematikusról elnevezett magyar iskolák találkozóján. Nyolc intézmény összesen egymillió forint értékű multimédiás eszközöket vitt ajándékba. Markó Béla is köszöntötte a fiatalokat. Tizennyolc mosonmagyaróvári középiskolás és három kísérő tanár öt napot tölthetett az erdélyi városban. Tovább olvasom