Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 27°C Még több cikk.

Fiatalodik a véradók életkora

A Vöröskeresztnek a városban és a környező településeken is jól kiépült hálózata működik.
A hatvanas évektől napjainkig minden évben lehetőség nyílik itt a véradásra – hangsúlyozta dr. Orbán Józsefné tanulmányi osztályvezető, aki idén tizedszerre vállalta fel a szervezést. Elsősorban egyetemisták adakoztak, de a városból és környékéről is fogadtak jelentkezőket.

– Megyénk első helyen áll a véradást illetően – tájékoztatott Horváthné Piller Edit, a területi Vöröskereszt vezetője, aki a véradást mély érzésű emberek példaértékű tevékenységeként határozta meg. Míg országos szinten a lakosság 5 százaléka járul hozzá ahhoz, hogy naponta több ezer ember életét menthessék meg vérük segítségével, addig Mosonmagyaróváron és környékén a tavalyi adatok szerint ez az arány 8 százalék.

A Vöröskeresztnek a városban és a környező településeken is jól kiépült hálózata működik. A siker titka a szakember szerint az önkéntesek összehangolt tevékenységében rejlik, akik átérzik munkájuk fontosságát, szívvel, lélekkel és meggyőződéssel vállalják feladatukat. Széles körű összefogás áll a tevékenységek hátterében, az önkormányzatok is hathatós segítséget nyújtanak. Hangsúlyt fektetnek a véradási lehetőségek népszerűsítésére, elsősorban a személyes kapcsolattartással. Az utóbbi időszakban tapasztalható, hogy fiatalodik a véradók életkora, ez különösen a véradás középiskolákban, egyetemeken való népszerűsítésével magyarázható. A véradók többsége (80–90%-a) rendszeresen él ezzel a segítségnyújtással.
Igyekeznek évente minden településen 2–3 alkalommal is lehetőséget nyújtani a véradásra. Novemberben Mosonszentmiklóson, Lipóton, Jánossomorján, Püskin, Bezenyén és Mosonmagyaróváron jelentkezhetnek a 18–65 év közti egészséges emberek, akiknek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A két véradás közt 56 napnak kell eltelnie, a nők évente háromszor, a férfiak négyszer élhetnek a lehetőséggel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ház saját, a telket csak bérlik

A nyolcvanas évek végén nemzetközi befektetőket vonzó vásárvárost álmodott az Architektúra Expo Szövetkezet Levél külterületén. A rövid idő alatt felépült több tucat gyorsházat 1988-ra be is lakták az állami nagyvállalatok képviseletei. Levél határában különálló kis település épült ki; utcákkal, üzletekkel, postával. Néhány év elteltével aztán a nagyvállalatok sorra elhagyták a vásárvárost. Tovább olvasom