Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Felújítják a faluházat

Püski mindent megtesz azért, hogy a körzeti általános iskolát továbbra is helyben tudja működtetni.
2006-ban felújítják a művelődési házat, egy befektetőcsoport pedig új építési telkeket alakít ki a községben.

Nehezen bár, de tudtak működni

Zsoldos Ferenc
A község költségvetése is forráshiányos volt. Ennek ellenére nem voltak finanszírozási problémáik, a Kisbodakkal és Dunaremetével közösen fenntartott oktatási-nevelési intézményeket és a körjegyzőséget is megfelelően tudták működtetni. Zsoldos Ferenc polgármester szerint a múlt év legnagyobb eredménye, hogy a körzeti általános iskolát továbbra is helyben tudták működtetni.

Lesznek tanulók a jövőben is

– Az általános iskola működtetésének rendeltük alá a büdzsét. Mindent megtettünk azért, hogy megtarthassuk az intézményt és a három község tanulói továbbra is Püskin tanulhassanak. A megyei pedagógiai intézet a tanoda további körzetesítését javasolta.

Sokáig fennállt a veszélye, hogy a felső tagozatos tanulóknak Hédervárra vagy Darnózselire kell tanulni járniuk. Iskolánk jól felszerelt, az elért eredmények is az országos átlag felettiek. Csak a helyben tanuló gyermekekben alakulhat ki megfelelő településtudat, a szűk szülőföld szeretete. Problémás és megerőltető lenne a diákok mindennapi utaztatása.

Az a település, ahol nem működik oktatási intézmény, sorvadásra van ítélve, hiszen a kulturális és közösségi rendezvények, ünnepségek állandó szereplői a gyermekek – indokolta a helybeni oktatás szükségességét a polgármester. Püskin az új évben is szeretnék megtartani az iskolát, hiszen a demográfiai adatok is azt mutatják, hogy a 100–110 fős tanulólétszám a következő években is biztosított lesz.

Sikeres pályázatok

Az önkormányzat igyekezett megragadni a kínálkozó pályázati lehetőségeket. A rehabilitációs zöldforráspályázaton 600 ezer forintot nyertek a környezetvédelmi program elkészítésére, melynek megléte sok pályázat egyik feltétele. A Közkincs Hitelprogram keretében fel kívánják újítani a község 34 éve épült faluházát. A mintegy 20 millió forintos beruházás során kicserélik az épület nyílászáróit és tetőszerkezetét, majd a hőszigetelés után új külső burkolatot és színt kap a kultúrház. Jelenleg a felújításhoz szükséges közbeszerzési eljárások folynak. Terveik szerint a munkálatok tavasszal kezdődnek, és a nyár végén már a felújított faluházban ünnepelhetik az államalapítást.

Csak kisebb felújításokra futotta

Zsoldos Ferenc elmondta: agilis vezetőt találtak az intézmény élére, aki sok közösségi és kulturális programot szervez a lakosság számára. Két számítógéppel kialakították az eMagyarország pontot is, amit fiatalok és idősek egyaránt szívesen vesznek igénybe.

A szűkös anyagiak miatt csak kisebb felújításokra, fejlesztésekre futotta 2005-ben. A korábban portalanított Nefelejcs utca felületi zárást kapott. A napközi konyha működtetését vállalkozásba adták ki. A négy konyhai dolgozónak kifizették a végkielégítést és az új üzemeltető továbbfoglalkoztatja őket. Az ebből származó előnyöket jövőre fogják érezni, hiszen ötmillió forinttal csökkennek a kiadásaik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januárban kiírják a kaszinókoncessziót

A Pénzügyminisztérium január 10-én írja ki a Bezenye határába tervezett Euro Vegas működéséhez szükséges szerencsejáték-koncessziót. Ennek birtokában várhatóan 2006 második felében megkezdhetik a munkagépek a kaszinóváros építését. A befektetők kiléte továbbra sem ismert, ám a polgármester szerint az engedély elnyerését követően azonnal a nyilvánosság elé állnak. Tovább olvasom