Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Felújítás előtt a tízéves Fehér Ló

Mosonmagyaróvár - Gálaműsorral ünnepelte szerdán fennállása tizedik évfordulóját a Fehér Ló Közösségi Ház. A Flesch Károly Kulturális Központ mosoni tagintézménye beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Az egykor lakóháznak épült, majd gabonatárolóval ellátott kereskedőházként, később beszálló vendéglőként funkcionált Fehér Ló épülete sokáig mozinak adott otthont. Az igen elhanyagolt ingatlan sorsa a kilencvenes évek végén fordult újból jobbra, amikor az önkormányzat egy közösségi ház kialakításáról döntött. Az intézmény felvette a korábbi Fehér Ló vendéglő nevét.

– Sokan Dózsa moziként ismerték a házat, nehéz volt becsábítani a közönséget. Később azonban a gyerekeken keresztül sikerült megfognunk a felnőtteket is. Mára több mint harminc kiscsoportnak adunk helyet, emellett számos kiállítás, előadás is csalogatja az idősebb-fiatalabb korosztályokat – magyarázza Keresztény Gyula intézményvezető, igazgatóhelyettes, aki úgy érzi, a közösségi ház beváltotta a hozzá – és a nevéhez – fűződő reményeket. A tízéves évfordulót szerdán gálaest keretében ünnepelték meg.

Lassan-lassan bővült a paletta, ma már a kismamáktól, várandós anyukáktól, csecsemőktől a táncos lábú tinikig, a nyugdíjasklubtagokig mindenkit „hazavárnak". Míg tíz évvel ezelőtt tíz alkalmazottal indult a mosoni intézmény, mostanra – a programkínálat bővülése ellenére – nyolcan dolgoznak itt, ebből csupán négy főállású munkatárs.

Keresztény Gyula intézményvezető a 70 négyzetméteres, felújításra váró pincében egy zeneklubot tervez létrehozni.
Keresztény Gyula intézményvezető a 70 négyzetméteres, felújításra váró pincében egy zeneklubot tervez létrehozni.

– Összeforrt csapat alakult ki, mindenki tudja, mi a dolga. A ház sikerét abban látom, hogy a kiscsoportok résztvevőivel élő a viszony, de emellett az iskolákkal, szülőkkel is szoros kapcsolatot ápolunk, a honlapunkat folyamatosan frissítjük. Az itt élők kulturális igényeit szeretnénk kiszolgálni, értéket képviselni, de a nevelés is fontos számunkra – sorolja az intézményvezető.

A mosoni rehabilitáció keretében várhatóan a közösségi ház is megújulhat mintegy százmillió forintból. A legégetőbb gond a szigetelés megoldása, de a tervek szerint megszépülne a hetven négyzetméteres pince is, és a jelenleg két bérbe adott lakást is közösségi térré alakítanák.

A ház története

A ház története egészen a középkorig nyúlik vissza. A vendéglőnek helyet adó ingatlant az 1880-as évek elején építették barokk stílusból késő klasszicizáló stílusban újjá. A mosoni egyesületek nagy része itt talált helyet rendezvényeikhez, élénk közösségi élet folyt bálokkal, de a színpad vándortársulatokat is vendégül látott. Később itt hozták létre a város legnagyobb moziját. Az épület a rendszerváltozásig nagyon rossz állapotba került, felújításáról a kilencvenes évek végén döntöttek.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázezer forintnyi adomány

Jánossomorja - A helyi önkormányzat 120 ezer forinttal, magánszemélyek adományokkal, ételcsomagokkal… Tovább olvasom