Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -4°C | 4°C Még több cikk.

Félszáz helyen korlátozzák a hajóforgalmat a Dunán

Mosonmagyaróvár - A társadalmi egyeztetésnél tart az a tanulmány, mely a Duna hazai hajózhatóságára tesz javaslatokat. Magyarországon több mint ötven helyen vannak mélységi és szélességi korlátozások: erről is szó esett a mosonmagyaróvári vitán.
A Vituki (Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet) vezette konzorcium uniós támogatással, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) megbízásából végezte el nemrégiben „A Duna hajózhatóságának javítása" című megalapozó tanulmány kidolgozását. A tanulmány beruházási döntést készít elő. A napokban Mosonmagyaróváron nyílt lehetőség társadalmi vitára a Duna Szap és Szob közötti szakasza hajózhatóságának javaslatairól és azok hatásairól. A tanulmányt Mayer István vízgazdálkodási igazgató ismertette. A folyó magyarországi szakasza a jelenlegi állapotában nem felel meg az egységes transzkontinentális víziút-rendszer feltételeinek, mélységi és szélességi korlátozások több mint ötven helyen akadályozzák a megfelelő kihasználását. Ezen gázlók és szűkületek rendezése a projekt elsődleges célja. A GKM az uniós kötelezettségeit szem előtt tartva ezért írt ki pályázatot a tanulmány elkészítésére.

A tervek szerint a hazai részen 2,5 méteres merülési mélységet és 180 méteres hajóútszélességet biztosítanának a hajózási kisvízszint idején. Elkészült a tervezett műszaki változatok listája az egyes Duna-szakaszokra lebontva. Ami a megyei részt érinti: a véneki gázlónál 74 ezer köbméter kavicsot kellene kikotorni. A mozgó medrű szakaszt kőművekkel és visszatöltésekkel is szabályoznák. A gönyűi felső gázlónál hasonló a helyzet: itt 10 ezer 200 köbméter kavicsot kellene megmozgatni.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farönkbe kapaszkodva menekültek meg a kenusok

Szigetköz - Bedőlt fák, felkészületlen túrázók – ezek a leggyakoribb okai a szigetközi vízi… Tovább olvasom