Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Felső-Szigetközt modellezik az ökoparkban Dunaszigeten

Dunasziget - Már épül a Dunakiliti és Kisbodak közötti rész a dunaszigeti ökoparkban: a hullámtéri kismintamodellel most ezt a szakaszt vizsgálják. Jövő héten nemzetközi konferenciát tartanak a projektről, melyen a szlovák dunai kormánybiztos is részt vesz.
Az interreges projekt részeként megépülő Duna-kismintamodell kísérletének első szakasza néhány hete lezárult: az Ásványrárótól Vámosszabadiig tartó szimuláció során kisvizes és árvizes állapotban is megvizsgálták a magyar meanderezős és a szlovák függőmedres javaslatot is. Kiderült: hasznos volt az elemzés, ugyanis az íróasztalnál készült tervek a gyakorlatban jó néhány helyen kiegészítésre szorulnak. A magyar verzióról kiderült, hogy a gátak túl magasak voltak, míg a szlovák javaslat szélsőséges állapotokat s megengedett szint feletti vízmagasságokat hozott. Mindkét változat kidolgozója, Lisicky professzor és dr. Rácz Tamás a helyszínen figyelte a víz mozgását.

A modellkísérlet végrehajtói azóta lebontották ezt a hullámtéri szakaszt, s elkezdődött a Dunakilititől Kisbodakig tartó rész megépítése. Ez egyelőre a homokba vájt medrek elkészítésénél tart, ám hamarosan a növényzet beültetésével folytatódhat a munka. Fűzfa Zoltán, az ökopark vezetője elmondta: kicsit csúszik a kiépítés, ugyanis a szlovák műtárgyjegyzék késve érkezett meg. „Jövő hét végére már elindulhatnak az első kísérletek: ez a rész – az alsó-szigetközivel ellentétben – nem ötszázas, hanem hétszázas kicsinyítésben épül meg az úgynevezett Burjáni-kanyar miatt. Ekkora modellnél nem érdemes kisvizes állapottal kísérletezni, így csak az árvizet szimulálják" – mondta.

Jövő pénteken Dunaszigeten nemzetközi konferenciát rendeznek a projektről. Ezen többek közt részt vesz Kóthay László magyar vízügyi szakállamtitkár, Gabriel Jencik szlovák dunai kormánybiztos. A hidrológiai munkacsoport beszámolójában szó esik a tervezett digitális modell felépítéséről, az ökológiai munkacsoport pedig a tájhasználatot elemzi. A Dunához köthető társadalmi igények összefoglalása után az együttműködések jövőbeni lehetőségeiről beszél dr. Katerina Holubova. A résztvevők megnézik a kismintamodellt, majd vízi körútra indulnak a cikolaszigeti mellékágrendszerben.


Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A turisták mentek, a szemét maradt

Szigetköz - A Kisalföld március végi szemétgyűjtési kampánya után a nyári turistaszezon végeztével… Tovább olvasom