Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Feljelentés: kevés-e 99 évre egymillió a strandért?

Dunasziget - Egy dunaszigeti képviselő szerint a Zátonyi-strand bérbeadása kapcsán jelentős anyagi hátrányt szenvedett a falu, emiatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.
A polgármester úgy véli, irreális bérleti díjat emleget a képviselő, s a létesítmény közösségi célokra is szolgál.

A kisalfold.hu-n nemrégiben beszámoltunk arról, hogy nyolcszáz négyzetméteren többek közt zenés szórakozóhely, panzió és kiszolgálólétesítmények épülnek Dunaszigeten, a zátonyi szabad strandon. Az önkormányzat kilencvenkilenc évre adta bérbe a területet. Kiss Sándor dunaszigeti önkormányzati képviselő szerint viszont ezen szerződés aláírói jelentős anyagi hátrányt okoztak a falunak, így emiatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

„Állítólag még 2000 tavaszán került a képviselő-testület elé a Zátonyi-strand egy részének bérbeadása 99 évre egymillió forintért. Azért állítólag, mert erre az előterjesztésre az általam megkérdezett képviselők nem emlékeznek.

Az önkormányzati tulajdonú ingatlant azonban nem sokkal később megosztották, s a tulajdoni lapon több mint hét éve már mint két önálló részként szerepel" – mondta. Úgy folytatta: „A terület bérbeadását bizonyítja, hogy egy tervrajzot engedélyeztek Zsidi Csaba bérlő részére. Kikértem a tulajdoni lapot, melyen tavaly augusztusban sem volt még bejegyezve Zsidi szolgalmi joga. A szerződést a polgármesteren és a jegyzőn kívül senki sem látta, hiába szerettem volna én is megnézni.

Nyolcszáz négyzetméteren zenés szórakozóhely, panzió és egyéb létesítmények épülnek Dunaszigeten, ahol most helyi „vihar tört ki" a szabad strand kiszolgálóépülete körül.

Az eladásról semmilyen részletet nem tudhattunk meg: tavaly augusztusban a képviselő-testület hat tagja rendkívüli ülés megtartását kezdeményezte, mely során az ingatlan tulajdonviszonyait szerettük volna tisztázni. Elszámoltatni azonban akkor sem tudtuk a polgármestert. Többször kértük, hívja meg a testületi ülésre a bérlőt, ám erre sem került sor. A dokumentumok szerint eredetileg 213 négyzetméteres beépítésről volt szó, most 800 négyzetméteres épület áll a strandon: a testület erről semmit sem tudott.

Kilencvenkilenc évre való bérbeadás szinte az eladás tényével egyezik, s azért a területért – a mai árakat figyelembe véve – 15–20 milliót kellett volna fizetnie a bérlőnek. A falu legértékesebb részéről van szó. Emiatt szerintem a szerződés – ha ilyen egyáltalán létezik – aláírói jelentős anyagi hátrányt okoztak a falunak, s ismeretlen tettes ellen feljelentést tettem" – mondta.

„Dunaszigeten a ’60-as években egy deszkabódésor épült a Zátonyi- strandon, amely harminc évvel később már elavultnak bizonyult" – kezdte válaszát Tóth István dunaszigeti polgármester. „Kerestük a lehetőségét a régi megszüntetésének és egy új pavilonsor felépítésének. Közben betemettük a bódék mögötti hatalmas gödröt, amibe szemetet kezdtek hordani. Keresésünkre jelentkezett egy befektető: kikötése volt a bódésor teljes lebontása. Mivel a bódékat a bérlők ellenállása miatt csak késve tudtuk lebontani, ezért visszavonta befektetési szándékát és továbbadta a bérletet. Közben kiderült, hogy a földhivatali nyilvántartás szerint a terület erdő, s az építéshez művelésből kivonttá kell nyilvánítani.

Ekkor került sor a megosztására, amely szerint két háromszögű terület és egy út keletkezett, önálló helyrajzi számmal. A bódék tulajdonosai évtizedeken keresztül néhány ezer forintért bérelték a területet, ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy egymillió forintot kérünk bérleti díjként, előre kifizetve, az eladástól pedig elzárkóztunk, hogy megőrizzük tulajdonjogunkat.

Kikötöttük, hogy az újonnan épülő kiszolgálóépület nem lehet fából, csak kőépítmény lehet. Ezért lett a bérleti díj időtartama 99 év, mivel hozzávetőlegesen ennyi az élettartama egy ilyen épületnek.

Dunaszigeten a telekárak alacsonyak, közművesített telket négyzetméterenként 2000 forint körüli áron lehet vásárolni, ezért irreális 15–20 millió forintos bérleti díjat emlegetni, hiszen a befektetőnek a területre még építeni is kell, üzemeltetési és fenntartási költségek is terhelik. Az épülő létesítmény a parkolójával, az ingyenes internet-hozzáféréssel és a játszótérrel közösségi célokra épül és magas műszaki színvonalon valósul meg. Mint polgármester a képviselő-testület határozatát hajtottam végre, ami megegyezett a helyiek és az üdülőtulajdonosok véleményével, hogy számoljuk fel a deszkabódékat és épüljön egy modern, új kiszolgálóépület. Szeretném Kiss Sándort kérni, hogy fogadja el, hogy nem ő lett a megválasztott polgármester, feljelentések helyett kérem, hogy együttműködően segítse a képviselő-testület munkáját" – mondta Tóth István.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. jocóka 2008. március 26. 20:42
  „Kedves Olvasók!
  Az előttem szólónak igaza lehet. Minek is pazarolna valaki egy csomó pénzt kerítésre betonblokkokból, ha csak az autóktól akarná védetté tenni. Tuti, hogy fizetőssé akarják tenni!”
 • 33. don 2008. március 25. 00:41
  „ez már a negyedik étterem a faluban! a többibe se nagyon járnak az emberek! És már lassan kész a kerités is, sztem fizetős lesz a strand, figyeljétek csak meg!”
 • 32. Józan 2008. március 20. 13:11
  „Egyszerűbb lenne kedves polgármester úr,ha nem álnevek mögé bújva magyarázkodna,hanem bátran az emberek elé állva kezében egy köteg szerződéssel,meg számlával tájékoztatná kedves választóit! Józan.”
 • 31. pan.cser 2008. március 19. 21:29
  „Tényleg vicc a 10.101 per év! Még néhány esztendő és a bérleti díjból vendégül láthatja a falut a döntnök egy üveg sörre, nem fejenként, hanem összesen. Aki arra jár és körülnéz, azt mondja, vagy a bérbevevő volt nagyon ügyes alkudozó vagy a polgármester volt részeg, esetleg az elmebaj jött rá mikor aláírt. Úgy látszik a faluval megetetni könnyebb volt a döntést, mint a befeketővel alkudozni. Igaz a befektető a saját pénzéért alkudozott a polgármester meg másokéért. A motiváció nem ugyanaz.”
 • 30. strandlabda 2008. március 19. 18:02
  „Ric! Úgy néz ki, hogy te meg a polgármester haverja vagy! Vagy maga a polgármester! Azért véded az évi 10.101 Ft-ot. Röhejes összeg!”
 • 29. Ric 2008. március 19. 07:21
  „A feljelentő és az itt irogató haverjai pozitív hősök ?
  Csak azért mert nem ő lett a polgármester ? Alighanem ez itt a titok. Jó boszorkány üldözést ! Csá !”
 • 28. Markáns 2008. március 18. 20:59
  „Diplomás ember létemre,tisztelt konkrét titkos építési engedélyről még nem hallottam.Gondolom Ön úgy gondolja,hogy az építési hatóságnál titkosították azt is 99 évre.Én tavaly építettem a családi házamat,és meg is kaptam rá a lakhatási engedélyt,pedig nem jelentettem meg az építési engedélyeket a magyar közlönyben.Itt van egy olyan érzésem ebben az egész ügyben,hogy valakikből csak a rossz szándék ,az irigység beszél.Hajrá Magyarország!”
 • 27. Konkrét 2008. március 17. 16:44
  „Tisztelt Olvasók!
  Eddig nem akartam hozzászolni a megjegyzésekhez, de most már
  én is szeretnék.A polgármesteren eddig senki sem merte szerintem számon kérni a "mutyizást". A képviselönek nem az építővel van baja. Ha a polgármester és Zsidi úr is kiállna (mint ahogy mondják ők - minden rendben van a szerződés szerint) a falu elé és megmutatnák a szerződést, a 2000 évben hozott önkormányzati határozatot és ezután az összes szerzödést és az építési engedélyt akkor a kedélyek megnyugodnának( ÁLOM, ÁLOM ÉDES ÁLOM) .Vajon mit titkolhatnak????? Szerintem nem lesz nyilvánosságra hozásból semmi , talán a Rendőrség majd kideríti.
  Konkrét”
 • 26. pan.cser 2008. március 17. 10:35
  „Hm! "Valami bűzlik Dániában" Shakespeare:Hamlet. Ric, Tobi kardot ránt, megvédik az évi 10 101 frintot, mert szólni nem lehet, vigyázz Mutyi ezek nagy emberek ott a bozótban.”
 • 25. Ric 2008. március 17. 09:57
  „Igen messzire mész Mutyi a fikázásban! A bódék helyére nem engedtek újabb bódékat építeni. Mikor tőkét kellett felmutatni az építéshez, akor meg síri csend volt.Aki itt lakik, azok tudják.”
 • 24. Mutyi 2008. március 17. 08:43
  „Még mindig nem érti senki mi a lényeg!
  A bódésor bérlőinek volt egy hosszútávú szerződésse 2004.-ig.
  Mikor már általános igény lett, hogy ezeket átépítsék,addigra az eredeti bérlők már kiszorultak a lehetőségből,hogy bármit is építsenek,mert addigra már megkapta a bérleti jogot Valaki,Valamikor,Valahogyan.
  Így aztán az előző bérlők -a bódésok- kihúzták ameddig csak lehetett,2005-ig.
  2000.-ben szrezte meg a bérleti jogot egy vállalkozó,aki kettesben a polgármesterrel nyélbeütötték az üzletet. Őkkettenhagyták jóvá a képviselők tudta nélkül,kirívóan alacsony bérleti díjért.
  Ez a dolog hamar kitudódott,dea lakosok nemigen reagáltak,vagy nem értették mi van.
  Azóta még kétszer megválasztották ezt a polgármestert. Lelkük rajta.
  Mutyi 2008 03 17.”
 • 23. egy vikendházas 2008. március 16. 14:42
  „Én csak drukkolok a mostani éppítetőnek,ahogy látni nem kis munka volt azt redbe rakni.Ha meg jó büfét csinál,meg több fajta szórakozási lehetőség lesz és ha még ráadásul olcsóbb is lesz mint a régiek,akkor engem nem zavar,sőt reméljük,hoy büszkék is leszünk rá és,csak örülni tudok neki.Én csak azt sajnálom,hogy nem az én ötletem volt,az egész starnd felújítás.Biztos jó lesz.”
 • 22. pan.cser 2008. március 16. 08:28
  „1 000 000 osztva 99 évvel egyenlő 10 101 Ft évente. Gratulálok! Különösen ahhoz, hogy ezt sikerült elfogadtatni a faluval, ehhez tényleg jó politikusnak kell lenni okos TOBI-ás. Hány helyen hirdettétek meg ezen az áron, miért nem volt árverés stb.?”
 • 21. hagyományőrző 2008. március 15. 22:38
  „Úgy hallottuk, hogy már 2007. nyarán megnyílik a zátonyi strandon az új büfésor. Szívesen ettünk volna halat, sült kolbászt, de helyette csak szemét volt, meg építési törmelék. A híd túloldalán lakókocsiból árultak pár dolgot. A fű gondozatlan, a partot ellepi a cigicsikk, szemét. Nincs egy talpalatnyi tiszta hely, ahova az ember leteheti a törölközöjét anélkül, hogy holt koszos, szemetes legyen. A legkisebb légmozgás esetén is a strandröplabdapálya öntözetlen homokja teljesen beteríti a napozni vágyók testét, szemét. Mi több, csoda, hogy az ANTSZ engedélyezi a POPEY vendéglő külső kiszolgálását, hiszen a homok az ételt is belepi.
  Reméljük, hogy 2008. nyarán már érdemes lesz Zátonyba jönnünk.”
 • 20. Hagyományőrző 2008. március 15. 22:13
  „Nem lehet, hogy "karikaturi" a dunaszigeti polgármester?
  Ő akarja lejáratni a képviselőjét.
  Olyan információkkal vagdalkozik, aminek semmi kapcsolata az önkormányzati munkával. Ha pedig tényleg áron alul árulja ki, illetve adja bérbe az önkormányzat vagyonát, akkor ő a hunyó.”
 • 19. szerencsefia 2008. március 15. 20:11
  „Karikaturinak üzenem, hogy a KISS "ember" által 9 éve megvett önkormányzati nem volt lelakott, de 15-20 milkót az új építésű családi házak értek. A vételárat pedig nem a vevő, hanem az eladó diktálta, a polgármester, aki egyben siettette is a vásárlást.
  Az pedig, hogy a képviselő úr mennyi szolgálati idő után ment nyugdíjba szerintem nem tartozik magára, csak az ő dolga. Ha a jogszabályok ezt megengedték, akkor Önnek is el kell fogadnia. Egyébként irigyelhetné a tanárokat a hosszú nyári szünetért, az eü. dolgozókat a kedvezményes orvosi ellátásért vagy a vasutasokat az ingyen utazásért. Szép napot!”
 • 18. karikaturi 2008. március 14. 19:09
  „A KISS "ember" éppen 9 éve potom pénzért megvette az önkormányzattól az általa lelakott,felesége jogán kapott lakást és nem 15-20 milláért ! Bevehetne 1-2 Cavintont, habár 25 év után ment nyugdíjba, mert az óvódai éveit beszámították neki.
  Van egy mondás a borról, a vízről és a prédikációról.”
 • 17. tősgyökeres 2008. március 14. 15:37
  „kiSS "ember" kis problémával”
 • 16. Tobi 2008. március 14. 13:26
  „Igaza van ric-nek a 2.000 Ft. eladásnál van.Itt meg bérleti jog van.Kár,hogy nem a pan-cser vette meg.Ő biztos jobbat épített volna.Amúgy amikor a bódék voltak rajt akkor nem volt fontos,meg értékes?Akkor úgy nézett mi mint az okádék az egész.Most,hogy valakinek lett egy jó ötlete és meg is valósítja,és áldoz rá,egyből kevés minden.Kiss úr 20 milkót nem azért ér mert valaki rendbe tette?Miért nem lett 9 éve rend?Ön is mehetett volna kaszálni,meg a gödröket betetmetni.Akkor miért nem tette?Akkor nem volt fontos a strand?Akkor büszke volt rá, hogy néz ki?”
 • 15. Tobi 2008. március 14. 13:26
  „Igaza van ric-nek a 2.000 Ft. eladásnál van.Itt meg bérleti jog van.Kár,hogy nem a pan-cser vette meg.Ő biztos jobbat épített volna.Amúgy amikor a bódék voltak rajt akkor nem volt fontos,meg értékes?Akkor úgy nézett mi mint az okádék az egész.Most,hogy valakinek lett egy jó ötlete és meg is valósítja,és áldoz rá,egyből kevés minden.Kiss úr 20 milkót nem azért ér mert valaki rendbe tette?Miért nem lett 9 éve rend?Ön is mehetett volna kaszálni,meg a gödröket betetmetni.Akkor miért nem tette?Akkor nem volt fontos a strand?Akkor büszke volt rá, hogy néz ki?”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyeshalomig menekültek a tolvajok

Román autótolvajokra figyeltek fel kedden késő délután Bécsben az osztrák rendőrök, s a lopott… Tovább olvasom