Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Félelem és remény a nyitott osztrák munkaerőpiacon

Május elseje történelmileg jelentős nap, de történelmi jelentőséggel bír a rendezvény helyszíne is – hangsúlyozta Erich Foglar, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) elnöke A munka világai átalakulóban című program keretében, melynek a hegyeshalmi határátkelő adott otthont.
A találkozó apropóját az osztrák munkaerő-piaci nyitás adta. Minden bizonnyal ez volt az utolsó esemény a lebontásra szánt épületben, ahol a munkaerő-piaci nyitásról tartottak tegnap pódiumbeszélgetést. Emellett fotókiállítás nyílt és egy riportfilmet is bemutattak, melyben osztrák és magyar munkavállalók vallottak személyes tapasztalataikról e témában.

Létai István 1991 óta dolgozik Ausztriában. A munkaerő-piaci nyitást követően felesége is a szomszédos országban helyezkedett el.
Létai István 1991 óta dolgozik Ausztriában. A munkaerő-piaci nyitást követően felesége is a szomszédos országban helyezkedett el.


Erich Foglar, az ÖGB elnöke szerint a május elsejei piacnyitás történelmi pillanat, melyet hosszas előkészítés előz meg: a „hatalmas léptékű projekt" még 2002-re nyúlik vissza. Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség vezetője kiemelte: a lebontásra váró határátkelő jó választás volt a rendezvény helyszínéül, hiszen szimbolikus jelentőséggel bír – egy új időszámítás kezdete. A szakember utalt a nemrég elfogadott bérdömping elleni törvényre is, mely nemcsak a munkavállalókat, de a tisztességes vállalkozókat is védi.

Foglar utalt a nyitással járó aggodalmakra is. Szerinte a félelemkeltés helyett cselekedni kell. Így példaként hozta fel azt, hogy javítani kell a végzettséget elismerő szabályozásokon.

Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke említést tett a két ország közti „hídverések" szimbólumaira: kerékpárutaktól a közös osztrák–magyar uniós projektekig.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta: eltúlzott a félelem, miszerint az osztrák munkaerőpiacot elárasztják a magyar munkavállalók. Ezt azzal indokolja, hogy a magyar munkaerőpiac immobil. A szakszervezeti elnök úgy gondolja, hogy a május elsejei nyitásnak Magyarországon pozitív hatású lehet a kiszolgáltatottságra és alulfizetettségre nézve. Megjegyezte: természetesen az a legfőbb érdek, hogy mindenki a lakóhelyéhez közel tudjon otthon boldogulni, biztos, kiszámítható munkával.

A szakemberek pódiumbeszélgetés keretében vitatják meg a munka átalakuló világának kérdéseit.
A szakemberek pódiumbeszélgetés keretében vitatják meg a munka átalakuló világának kérdéseit.


Pataky Péter szerint nincs jó üzenete annak, hogy magyar oldalról politikusok nem képviseltették magukat a hegyeshalmi rendezvényen.
Tóth Eszter, az IGR projektvezetője kifejtette: a rendezvényre a megyei önkormányzat vezetőit is meghívták, ám nem képviselte senki e hivatalt. E héten szerdán az Eisenstadtban szervezendő sajtótájékoztatóra pedig Rudolf Hundstorfer munka- és szociális ügyi miniszter mellé Czomba Sándor munkaügyi államtitkárt invitálták meg, ám ő egyéb elfoglaltsággal indokolta, hogy miért nem tud megjelenni.

– Az utóbbi időben többen is a nagyközségbe költöztek a keleti országrészből.
– Az utóbbi időben többen is a nagyközségbe költöztek a keleti országrészből. Szőke László, Hegyeshalom polgármestere


Hegyeshalom polgármestere, Szőke László viszont jelen volt az eseményen. Érdeklődésünkre elmondta: az utóbbi időben többen is a nagyközségbe költöztek a keleti országrészből, ők egyelőre csak albérletben laknak. Érezhetően megnőtt a forgalom a kishatár irányába, főként a mezőgazdasági szezonmunkákkal. A hónap közepén forgalomszámlálást terveznek az átkelőnél.

– Eltúlzott a félelem, miszerint az osztrák munkaerőpiacot elárasztják a magyar munkavállalók.
– Eltúlzott a félelem, miszerint az osztrák munkaerőpiacot elárasztják a magyar munkavállalók. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke


A rendezvényen fotókiállítás nyílt és egy filmet is bemutattak, melyben osztrák és magyar munkavállalók vallanak a május elsejei piacnyitásról, tapasztalataikról. A győrszemerei Létai István 1991 óta jár a szomszédba dolgozni. Május elsejétől felesége is Ausztriában helyezkedett el, és hogy a határhoz közel legyenek, Sopronban vásároltak lakást. A vendéglátásban tevékenykedő férfi szerint naponta 10–15 magyar érdeklődik a munkalehetőségekről személyesen, e-mailben osztrák munkahelyén.

Olvasóink írták

  • 2. mediatrix 2011. május 08. 13:39
    „igazad van!igy igaz amit irsz,sajnos.?n márt több mint tíz éve kint lakom Bécsbe de a magyarok nem barátkozos.különcködnek.pedig semmi értelme nincs.mas nemzetisegüek pedig össze fognak.sajnos ez szegyen a magyarokra.!!!”
  • 1. senkialadár 2011. május 07. 09:15
    „valóban nem árasztják el a magyarok az osztrák munkaerőpiacot, hanem a szerbek románok szlovákok árasztják el. És megmondja az osztrák is inkább felvesz 3 románt mint 1 magyart,mert a magyarok túrják fúrják egymást,irigyek saját honfitársukra, a többi pereputty nép legalább összetartó,és egy melóhelyre összetartás kell nem a folytonos viták.
    tavaly én is próbálkoztam,bécsig a összes falu,összes nagyobb családi házába bekopogtam árbájtot keresni de sehol semmi,mindenhol azt mondták nincs,de hozzáteszem mindenhol ott állt a szlovák rendszámú munkás autója,nagobb üzemek előtt meg a többi déli határon túli rendszámok”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén 3,66 millió jut panelpályázatokra

Kevesebb mint 4 millió forintot fordít idén a város az új panel pályázatok támogatására. Ebből egy… Tovább olvasom