Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Fél évszázada gyógyítja a héderváriakat

„Ha én orvos leszek, a falusi emberek gyógyítója leszek" – fogalmazta meg magában a még kamasz Zsilavi Fábián. A gondolatokat tett követte: immár ötven éve a héderváriakat szolgálja. A falu díszpolgári címmel köszöni meg munkáját.
Fél évszázada háziorvos Héderváron dr. Zsilavi Fábián. A 74 éves doktor talán nem a
legidősebb gyakorló orvos, ám minden bizonnyal a legtapasztaltabbak közül való. Ötven éve a héderváriakat szolgálta, sőt, időnként még a környékbeli települések lakóit is
gyógyította.

– Mindig is orvos szerettem volna lenni, már gyermekkorom óta. Négyen nevelkedtünk testvérekként Horvátkimlén, s engem, mint a legnagyobbat, szüleim szerettek volna mielőbb keresőként látni. Ezért ipari tanulónak írattak volna. Egy hétig sírtam azért, hogy engem mégiscsak engedjenek gimnáziumba. Végül ezt sikerült is elérnem: Mosonmagyaróváron érettségiztem, majd Pécsett szereztem orvosi diplomát. A pályámat Győrben a belgyógyászaton kezdtem, ám miután kiderült, megüresedett a háziorvosi praxis Héderváron, tudtam, hogy ott a helyem. Az akkori megyeszékhelyi főorvos úgy búcsúztatott: „Majd úgyis visszajössz." Hát nem így lett! – nosztalgiázik a héderváriak családorvosa.

Zsilavi doktor, mint mondta, korábban 24 órás, évi 12 havi szolgálatot jelentett háziorvosnak lenni. Ma már csak a héderváriak orvosa, de volt olyan időszak, hogy nyolcezren tartoztak körzetéhez Ásványráróról, Lipótról és Darnózseliről is.

Dr. Zsilavi Fábián: Amíg egészségem engedi, továbbra is maradok a héderváriak háziorvosa. Fotó: Mészely Réka
Dr. Zsilavi Fábián: Amíg egészségem engedi, továbbra is maradok a héderváriak háziorvosa. Fotó: Mészely Réka

– Orvosnak lenni a legcsodálatosabb hivatás: mások testi, lelki ügyeivel foglalkozni, azon segíteni együtt érzően. Az, hogy ma is pályán lehetek, részben annak is köszönhető, hogy vegyes körzetben tevékenykedek: a gyermekek mosolya sok erőt ad nekem – vélekedett dr. Zsilavi Fábián, akinek tarsolyában számos anekdota is „lapul" az elmúlt fél évszázad történéseiből.

Ennyi év alatt nem is csoda, hogy szinte már családtagként fogadja a hozzá fordulókat, betegeket. Mint mondja, egy-egy páciense elvesztése napokig foglalkoztatja. És az, hogy a községben maradt ilyen hosszú ideig, annak köszönhető, hogy a héderváriakban becsületes, tisztelettudó embereket ismert meg, akiket megszeretett.

S hogy meddig lehet ezt a szép hivatást művelni? „Amíg az egészségem és kedvem engedi, szellemileg frissnek mondhatom magam, maradnék a praxisomban." Zsilavi doktor tesz is az egészségéért: kis páciensei mellett unokái is sok örömet jelentenek neki, továbbá kocog, úszik, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt.

Díszpolgári cím. A héderváriak az elmúlt félszáz esztendőben nyújtott segítségét díszpolgári címmel köszönik meg háziorvosuknak. A kitüntetést a hét végén adják át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszezer fővel kevesebb az utas

Összességében csökkent az utasok száma a városi buszokon tavaly, ám összvonalas bérletből és menetjegyből többet adtak el 2013-ban. Tovább olvasom