Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Ezer kacsatetem a szeméttelepen

Közel ezer, már oszlásnak indult vadkacsatetemet raktak le Ásványrárón egy felszámolás alatt lévő szeméttelepen vasárnap éjszaka. A veszélyes hulladéknak számító dögök az egyik vadásztársaság nevelőtelepéről származnak.
illusztráció
Rendkívül erős bűz és döglegyek százai lepték el az Ásványráró határában lévő, felszámolás alatt álló szeméttelepet hétfő reggelre. A kellemetlen szagot a szeméttelepre előző éjszaka kiszállított, több mint ezer, már oszlásnak indult vadkacsa teteme okozta.

Kiderült, hogy a dögök a MVG Vadásztársaság Ásványráró közeli nevelőtelepéről származnak, ahol néhány napja hullottak el. Dr. Rózsa Gábor vadászmester lapunk érdeklődésére elmondta: az egyik éjszaka három kóbor kutya tört be a kacsanevelő telepre és megfojtotta az alig háromhetes előnevelt szárnyasokat. A kutyatámadással mintegy 400 ezer forintos kár érte a vadásztársaságot. A vadőrök a tetemeket zsákokba rakták és a falu határában lévő szeméttelepen elásták azokat. „Az előírás szerint egy méter mélyre kellett volna földelni az elhullott állatokat, ám túl kevés földet tettek rájuk, így kerülhettek a dögök a felszínre. Amint tudomást szereztünk a dologról, rögtön intézkedtünk, a tetemeket saját költségünkön felszedettük és elszállítottuk a gönyűi fehérjefeldolgozóba, ahol megsemmisítették őket. Bár egyedi esetről van szó, mégis tanulságos, hogy később hasonló helyzetben miként cselekedjünk" – tájékoztatott a vadászmester.

Dr. Varga Árpád hatósági állatorvos érdeklődésünkre elmondta: az állati tetemek tárolásáról és elszállításáról szigorú jogszabályok rendelkeznek. Az egész folyamatot pontosan dokumentálni kell, hogy az a későbbiekben is nyomon követhető legyen. Az állati tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért az állattenyésztőknek az elhullott egyedeket biztonságos helyen kell tárolniuk mindaddig, amíg az állati fehérjefeldolgozó elszállítja, majd megsemmisíti a maradványokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek otthona épülhet

Egy győri alapítvány tervei szerint idősek otthona épülne Dunaszigeten. A falu lakói, ha kellő… Tovább olvasom