Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Évi hetvenezer látogató

Világtendencia, hogy az emberek, különösen a gyerekek egyre kevesebbet olvasnak.
Az iskolai felmérések évek óta arról tanúskodnak, hogy gyenge a diákok szövegértése. A gyerekek inkább számítógépeznek, mint olvasnak, a kötelezőket is többnyire rövidített változatban veszik kézbe, vagy egyszerűen megnézik filmen – ecsetelte tapasztalatait Gyurics Zoltánné.
A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár igazgatója szerint óriási a szülők felelőssége, a kicsiknek keveset mesélnek otthon, pedig csak ezeken keresztül lehet megszerettetni velük az olvasást.

A számítógép és az internet hasznos dolgok, de a könyvek teremtette világ élményeit a modern technika nem tudja pótolni. A bibliotéka a gyermek- és ifjúsági könyvek mellett számos programot szervez a diákoknak, az intézménybe is rendszeresen hoznak iskolai és óvodai csoportokat

A Nagy Könyv mozgalom hatása érződött a könyvtárforgalmon is, rengetegen újra levették a polcokról a régen elfeledett klasszikus szerzők műveit. Sokan járnak be újságokat olvasni, vagy filmeket kölcsönözni, de az Infó-pont – ahol internetezni lehet – is nagy népszerűségnek örvend. 2005-ben a csaknem 70 ezer látogató 165 ezer dokumentumot kölcsönzött ki a könyvtárból. Az Infó-ponton elhelyezett 8 internetes számítógépet közel 10 ezren használták, a regisztrált olvasók száma pedig 6988 volt. Sok látogatója van a mosoni fiókkönyvtárnak is, a majoroki egy kicsit kiesik, s mivel az iskolában van, inkább csak a diákok térnek be oda – jegyezte meg az igazgató.

A Huszár Gál Városi Könyvtár egyébként több mint öt évtizede szolgálja a városlakókat és a környékbelieket. Gyűjteménye 130 ezer kötet könyvet, időszaki kiadványt, 256-féle magyar és idegen nyelvű folyóiratot, 3000 audiovizuális dokumentumot (1500 videó, 300 DVD-lemez, 800 CD-lemez, CD-ROM és 400 hangoskönyv) ölel fel. A magyar nyelvű irodalom mellett jelentős a német, angol, francia és orosz nyelvű szépirodalmi és szakirodalmi könyvek állománya. Az intézmény szolgáltatásait bárki igénybe veheti személyi adatainak regisztrálása után, aki a könyvtár használatának szabályait betartja. A szabad polcos térben elhelyezett körülbelül 60 ezer kötet nagyobb része kölcsönözhető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meghívók áttörést éreznek

A térségfejlesztési társulási elnökök bíznak Sólyom László ígéretében, hogy kiáll a Szigetköz ügye mellett. Van, aki áttörést érez, s garanciát a köztársasági elnök személyében, mások a petícióban megfogalmazottak nagy részének teljesülésében bíznak. Az öt meghívó társulási elnököt arról kérdeztük, milyen tapasztalatokat szereztek Sólyom László látogatása kapcsán. Tovább olvasom