Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Évi 150 ezer köbméter városi szemét

Mosonmagyaróvár - A jelenlegi 30 százalékra kellene csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét.

Többek között ezt fogalmazták meg a város nemrég elfogadott környezetvédelmi programjában.

A város 2014-ig szóló környezetvédelmi programját legutóbbi ülésén fogadta el az önkormányzat. Ebben külön fejezet foglalkozik a hulladékgazdálkodással. Az anyag szerint 2008-ban összesen több mint 61 ezer köbméter lakossági háztartási, 39 ezer intézményi, üzemi háztartási és csaknem 37 ezer köbméter ipari hulladék keletkezett Mosonmagyaróváron. A szerves, műanyag és papír, illetve kompozit csomagolóanyagok aránya még mindig jelentős, de csökkent a két évvel korábbi felülvizsgálat óta. Ez többek között a 2006-ban bevezetett szelektív hulladékgyűjtésnek, valamint a zöldhulladékok háztól történő gyűjtésének is köszönhető.

Az adatok ez idáig sajnos a hulladék keletkezésének növekedését mutatják és a következő egy-két év is ezt a tendenciát vetíti előre. A háztartási hulladék gyűjtése, kezelése, ártalmatlanítása terén tervezett nagyobb előrelépések, intézkedések megkezdődtek a Mosonmagyar- óvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás létrejöttével. A környezetvédelmi program meghatározta a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokat is. Így célként fogalmazódott meg a hulladékkeletkezés megelőzése, a hulladéklerakásnak a jelenlegi 30 százalékára csökkentése.

A hulladékgyűjtő udvar és mellette a konténeres lakossági lerakó folyamatosan működik. Az ide külön, a lakók által beszállított anyag mennyisége egy kicsivel csökkent az előző évekhez képest, de még így is több mint 12 ezer köbméter volt. Az évi kétszeri lomtalanítás során pedig körülbelül 3 ezer köbméter lomot gyűjtenek össze.

A környezetvédelmi program szerint belátható időn belül a jelenlegi 30 százalékára kellene csökkenteni a lerakott hulladék mennyiségét.
A környezetvédelmi program szerint belátható időn belül a jelenlegi 30 százalékára kellene csökkenteni a lerakott hulladék mennyiségét.

A környezetvédelmi program kitér a vörös iszapra, mint a város határában lerakott, veszélyesnek minősülő, kiemelt termelési hulladékra is. A vörösiszap-tározók megfelelő kezelése, utógondozása, ártalmatlanítása saját költségen a Motim Zrt. feladata. A cégnek hatósági kötelezések alapján, az előírások betartásával kell azt végeznie. A társaság tájékoztatása szerint a timföldgyártás leállításával 2002-ben megszűnt a vörös iszap keletkezése. A régi tározókat lezárták, az egyetlen, még működő tározóban helyezik el a Motim Műkorund Kft. és a Motim Kádkő Kft. öntödei homok jellegű, veszélyes és nem veszélyes termelési hulladékát. A tározó jelentős szabad kapacitással rendelkezik, ami engedélyt kapott bizonyos veszélyes hulladékok elhelyezésére.

A hulladékgazdálkodásról szóló törvény alapján az önkormányzat kötelessége biztosítani a hulladékkezeléssel kapcsolatos helyi közszolgáltatást. A szilárd hulladék esetén ez évek óta rendben van, viszont a települési folyékony hulladék kezelésében hiányosságok voltak. Ezekre a közigazgatási hivatal is felhívta figyelmet. Biztosítani kell – még ha csak néhány ingatlant érint is – a tározóban gyűjtött folyékony hulladék szippantását, elszállítását, ártalmatlanítását. A múlt év végén az Aqua Kft.-t bízták meg a közszolgáltatói feladatok ellátásával. A folyékony hulladék megfelelő kezelése érdekében a települési folyékony hulladék kezeléséről helyi rendeletet alkotott az önkormányzat, ami ettől az évtől hatályos.

A szennyvíz tisztításából származó iszapot a Rekultív kft. komposztálással kezeli és a jánossomorjai regionális hulladéklerakó takarására használta.

A mosonmagyaróvári szennyvíztelepről 2008-ban összesen 4550 tonna szennyvíziszap került ki. Az elmúlt évtől ennek kezelése szántóföldi hasznosítással megoldott.

Olvasóink írták

 • 2. ökosuli 2010. február 16. 19:02
  „Akik tenni szeretnének a hulladék mennyiség csökkentéséért,azoknak szíves figyelmükbe ajánlom a
  HulladékMunkaszövetség weboldalát www.humusz.hu illetve az oldalon található Nulla Hulladék Kampányt!
  "Teljes élet- Nulla Hulladék"
  További hasznos információkat lehet még találni a www.varosikollegium-movar.egalnet.hu
  weboldalon is.”
 • 1. invektus 2010. február 15. 23:06
  „AHA
  :p”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú írók versenye

Mosonmagyaróvár - A Móra Ferenc Általános Iskola mese-, vers- és novellaíró pályázatán több mint… Tovább olvasom