Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Euro Vegas: kétélű áldás

Győr-Moson-Sopron - A bezenyei kaszinóváros fenekestül felforgathatja a vendéglátóipart, holott a megyében már most is kevés a pincér és a szakács. De Euro Vegasnak más hatása is lesz: a győri egyetemi kar jövőjét évtizedekre garantálhatja.


Tartanak az éttermek Euro Vegas ˝elszívóerejétől˝ – Mosonmagyaróváron és környékén már most valóságos harc folyik a jó szakemberekért. Ausztriában ugyanis egy szakács 1300– 1400 eurót (380 ezer forint körüli összeget), egy pincér 1000– 1200 eurót (mintegy 330 ezer forintot) – és amellé a borravalót – is megkereshet. A határ túloldalán munkát vállaló szakácsok, pincérek könnyen juthatnak munkavállalási engedélyhez, mert ott is munkaerőhiánnyal küzdenek: éppúgy, ahogy megyénkben is. 

A határ széléről már évek óta elszívják a jó munkaerőt, amire várhatóan rátesz Euro Vegas, ahol fizetésekről még nem beszélnek ugyan, de az ígéretek szerint több száz (vagy akár ezer) vendéglátós szakemberre lesz szükség 2010–2011-től- adtuk hírül korábban.

Bozi Arnold, a Pannon-Work kft. munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég mosonmagyar- óvári kirendeltségének vezetője szerint „a nagy boomra" még kicsit várni kell, a velük kapcsolatban lévő cégek ugyanis egyelőre a gazdasági válsággal foglalkoznak. ˝Euro Vegas munkaerőigénye akkor teremthet éles helyzetet, ha visszaáll a korábbi állapot, s a cégeknek egyre több dolgozóra lesz szükségük. Bezenye ringbe szállásával bérverseny kezdődhet, amiben a munkavállalók jól járhatnak: igaz, nyelveket beszélő takarítónőt például nem lesz könnyű találni a kaszinóvárosba˝ – mondta.

A kitüntetéssel idegenforgalmi szakmenedzser szakon végzett Hegedűs Eszter egyelőre nem dúskálhatott az állásajánlatok között...
A kitüntetéssel idegenforgalmi szakmenedzser szakon végzett Hegedűs Eszter egyelőre nem dúskálhatott az állásajánlatok között...

A Kisalföld által megkérdezett mosonmagyaróvári (és környéki) szálloda-, illetve étterem-tulajdonosok  azonban – bár csak 2011-ben nyithat meg a kaszinóváros – már most aggódnak. ˝Jó szakácsot, pincért, felszolgálót alig találni: a végzősök többsége el sem helyezkedik ebben a szakmában. Aki mégis marad, nemigen beszél nyelveket vagy motiválatlan. Pedig a kereseti lehetőségek már így is egyre jobbak számukra, hisz az éttermek rálicitálnak egymásra a jó munkaerőért. Ha belép a piacra Euro Vegas, félő, hogy tarthatatlan lesz számunkra a verseny˝ – mondták.

A Nyugat-magyarországi Egyetem győri karának dékánja, dr. Cseh Sándor a jelenben gondolkodhat Euro Vegas kapcsán, ugyanis már érkezett megkeresés a főiskolára ezzel kapcsolatban: ˝Várhatóan több szakemberre lesz szükség a klasszikus idegenforgalmi szakokon, de bizonyos specifikációkat is tanítani fogunk, amelyek kimondottan a kaszinókra vonatkoznak˝ – mondta a dékán, aki elismerte: ha minden az ígéretek szerint alakul, akkor ez a képzés a győri intézménynek évtizedekig biztos hátteret (és hallgatószámot) ad. 

A megyében már most is valóságos licit és harc folyik a jó felszolgálókért és szakácsokért. A felvételen Dombi Dániel. Fotóillusztráció: K. Cs.
A megyében már most is valóságos licit és harc folyik a jó felszolgálókért és szakácsokért. A felvételen Dombi Dániel. Fotóillusztráció: K. Cs.

De mi van azokkal a diákokkal, akik most végeznek? A sors hozta így, hogy a napokban kapták meg diplomájukat a Győrben végzett hallgatók: százharminc idegenforgalmi és szállodaipari szakember vehette át a bizonyítványát, s akiket megkérdeztünk, azt mondták: ők óriási lehetőséget látnak  Euro Vegasban – ha igazak a hírek. Mert tény, hogy például az idegenforgalmi szakmenedzser szakon végzett fiatok egyelőre csak a bizonyítványukat tartják a kezükben, a munkakeresés most kezdődik számukra. Nincs könnyű dolguk, még akkor sem, ha a győri diploma neve jól cseng a piacon.

Győr-Moson-Sopron megye idegenforgalma ugyanis – finoman szólva – vegyes képet mutat, mert bár több településen célként tűzték ki a fejlesztését, s emiatt szállodák, panziók létesítését, ismerjük be: nem szaporodnak gombamód ezek az egységek. Egy példa a most végzettek lehetőségeire: az Apáczai-emlékérem ezüst fokozatával kitüntetett Hegedűs Eszter  Szombathelyről érkezett négy éve Győrbe tanulni s pályáját Budapesten, a Magyar Turizmus Zrt.-nél szeretné folytatni, ahol gyakorlaton is volt.

A kiemelkedően teljesítő hallgató nem dúskálhatott az ajánlatok között, számára Budapest volt a lehetőség, esetleg még Sopron jöhetett volna számításba, de persze akkor még szó sem volt Bezenyéről.

Olvasóink írták

 • 6. Bogika 2009. július 06. 19:37
  „Na az agyon tanultaknak végre lesz munkájuk,mert ugye nekik akármi nem jo!Nekem nincs főiskolám és egyetemi végzettségem sem de már többet tettem le az asztalra mint bármelyik okoska aki 25 évessen még az anyuci szoknyáján ül vagy kölcsönt vesz fel,hogy ne kelljen dolgoznia! Aki viszont a tanulás mellett dolgozik azelött le a kalappal mert ő tényleg jutni akar valahova a többi meg mehet a 3 nyelvizsgájával meg az 5 diplomájával wc-t pucolni ha egyátalán felveszik oda:)))”
 • 5. pancser 2009. július 06. 18:33
  „Igaz, óriási lehetőségek állnak a fiatalok és az egész környék előtt. Ezt néhány pogány, sámánista ősmagyar meg nem állíthatja. Hajrá fiatalok!”
 • 4. juhi 2009. július 06. 17:14
  „Kár a kút kiásása előtt azon vitatkozni, hogy ki ihat majd annak a vízéből !!!!! Majd ha áll (ha egyáltalán állni fog) az első szálloda vagy kaszinó, akkor is ráérünk erről morfondiázni ! Vagy ennyire uborkaszezon van ?”
 • 3. civac 2009. július 06. 15:19
  „valamelyik nap arról olvashattunk,, hogy hány kiváló diák tanul a Hunyadiban... Vagy ők nem pincérek? És egyáltalán hogyan lehet a "Nyugat kapujában" nyelvtudás nélkül kibocsátani pl. pincéreket...
  Egyszer az a baj, hogy túl sok véndéglátóst képeznek (vö. Hunyadi-Haller vita), most meg kevesen lesznek?
  Egyáltalán: megnyílik a vegas?”
 • 2. bugriskin 2009. július 06. 13:13
  „Mekkora igény? Nyelveket beszélő takarító nő! Egyetemet végzett kurvák! Mint, ha írtam volna már, hogy ezt az országot ma már nem, fegyverekkel kényszerítik térdre, hanem az arra költendő pénzen vásárolják fel kicsinyenként! Persze így volt ez már évtizedekkel ezelőtt is! Az első,de a másodosztályú búzaföldeket is kiárusították "ipari területté" némi haszonért a spekulánsok! LESZ-VIGASZ és Gyarmatügyi Hivatal is! No, jöhet a moderátor!”
 • 1. AHA. 2009. július 06. 09:10
  „Má megint kezdődik a parasztvakítás! Ki fizet ezért?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őzzel ütközött, szörnyet halt a motoros (galéria)

Hegyeshalom - Egy 48 éves osztrák férfi vesztette életét abban a balesetben, ami vasárnap éjfél… Tovább olvasom