Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Érkezhet a Szigetközbe a mesterséges árvíz

Akár már ezen a hétvégén megkezdődhet a Szigetköz elárasztása. A vízügyi szakemberek a Duna alacsonyabban fekvő mellékágaiban - többletvíz bevezetésével - mesterségesen, az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjég emelik a vízszintet. Az elárasztás természetvédelmi szempontból jelentős, ugyanis a hozzájárul a térség ökológiai egyensúlyának helyreállításához.
A Szigetközi hullámtéri ágrendszer részleges elárasztására abban az esetben kezdődhet meg, ha a Duna vízhozama Pozsonynál legalább három napig meghaladja a 2500 köbmétert másodpercenként, és a folyó hőmérséklete 10 fok feletti. Az elárasztás a Dunakiliti zsilip elzárásával kezdődik, akkor ugyanis a Szlovákiából érkező több vizet a mellékágakba vezetik, kisebb árvizet idézve elő. A meteorológiai előrejelzések szerint a szükséges hidrológiai feltételek a hétvégén valószínűleg adottak lesznek, így várhatóan megtörténhet az ökológiai szempontból szükséges többletvíz bevezetésre a hullámtérbe.

A Duna elterelése óta az árvizek - a nagy árhullámok kivételével - megszűntek a Szigetközben és ez káros hatással volt a növény- és állatvilágra. A korábban természetes állapotot most mesterségesen idézik elő a szakemberek, azaz árhullámot gerjesztenek.

Olvasóink írták

 • 3. :) 2008. május 02. 09:29
  „SZERETEM A SZIGETKÖZT!
  :)”
 • 2. pelé 2008. május 02. 09:19
  „Pepe, ez Győrt (aranypartot) és a Mosoni-Dunát nem érinti.... a szigetközi hullámteret, dunakiliti térségét elsősorban”
 • 1. Pepe 2008. május 01. 12:12
  „Jah, úgyhogy aki a négynapos hétvégén az aranypartra, vagy a mosoni Duna mellé vágyott, az felejtse el....
  Ráértek volna hétfőn...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csődközeli helyzetbe jutott háziorvosukat pénzzel segítik

Szigetköz - A költségnövekedés és a vizitdíj kiesése miatt csődközelbe jutott Püski, Kisbodak,… Tovább olvasom