Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Építészeti díjat ért a Futura-terv

Média Építészeti Díjjal tüntették ki diplomamunkájáért a mosonmagyaróvári Németh Dávid Futura-tervét.

Ugyanakkor az eredeti tervek szerint 2010 második felében kezdődhetnek a tényleges munkálatok.

Németh Dávid idén végzett építészmérnökként. Diplomamunkája témájául a mosonmagyaróvári régi magtár áttervezését választotta, úgy, mintha az a budapesti Csodák Palotája kihelyezett részlegeként funkcionálna.

Németh Dávid a régi magtár épületét kiegészítette terveiben, a meglévőben a kiállítóteret, az újban a kiszolgáló és közlekedő funkciókat képzelte el.
Németh Dávid a régi magtár épületét kiegészítette terveiben, a meglévőben a kiállítóteret, az újban a kiszolgáló és közlekedő funkciókat képzelte el.

A fiatal építészmérnököt az egyik legrangosabb országos építészeti megmérettetésen terveiért Média Építészeti Díjjal tüntették ki: a döntőbe hét pályázat került be, amelyek közül a tizenegy tagú szakmai zsűri véleménye szerint Németh Dávidé volt a legjobb.

Bella Sándor adta az ötletet, hogy válasszam a diplomamunkám témájául a régi magtárat. Másfél éves munka áll a tervek mögött, sok segítséget kaptam konzulens tanáromtól, Czigány Tamástól – meséli a fiatalember, aki a mosoni városrészben található épületet új funkciójához igazítva álmodta tovább.
 

– A célom olyan bővítés volt, amely a magtár meglévő épületét kiegészítve látja el a kiszolgáló, közlekedő funkciókat, és maga a magtár épülete lenne a kiállítótér. Nem egy klasszikus értelemben vett kiállítóteret terveztem meg, hanem egy nagy ˝játszóteret˝, ahol a felnőttek, gyerekek egyaránt jól érzik magukat – magyarázza.

Németh Dávid
Németh Dávid

Németh Dávidot a régi épület szépsége előtti tisztelet vezérelte, de fontos volt számára az is, hogy sok természetes fény jusson a házba. Dávid tanulmányai befejeztével külföldön szeretne még több gyakorlatot szerezni. Bízik benne, hogy több országba is eljut, az első úti cél Barcelona.


2012-re megnyílhat a Futura

Az önkormányzat augusztusban kapta meg az építési engedélyt a Csodák Palotája mintájára megálmodott Futura természettudományos interaktív bemutatóközpontra. – Jelenleg Lenzsér Péter építész készíti a kiviteli terveket és két közbeszerzés is elindult. Február közepéig kell benyújtanunk a részletes projektdokumentációt és amennyiben pozitívan bírálják el azt, aláírhatjuk a támogatási szerződést – hangsúlyozta Bella Sándor, a Movinnov Kft. ügyvezetője. Kifejtette: jó esetben 2010 második felében kezdődhetnek el a régi magtár épületében a tényleges munkálatok, és várhatóan 2012 tavaszára nyithatná ki kapuit a régió egyik legnagyobb látványossága.

Olvasóink írták

 • 14. RickCartman 2009. december 03. 22:36
  „"...álmodta tovább." Diplomamunkának biztosan nagyszerű,ezt építészek jobban tudják, főleg, ha díjat is adtak érte.Ezzel nem is vitatkozik senki, mérnök Úr,senki nem kérdőjelezi meg az Ön szakmai hozzáértését. Ha ez a téma ezeken az oldalakon ( és a hétköznapi beszédben ) szóba kerül,mindig az a kérdés: kell-e egyáltalán? Nem a megépítés költségei érdekesek,tudjuk,állami támogatás, pályázati pénzek,stb. Nem a parkolóval van a gond, azt is értjük. A fenntarthatóságot, a gazdaságos (de legalább a nullszaldós) működtetést kérdőjelezik meg sokan.Illetve azt, amit "álmodnak" sokan, hogy özönleni fognak ide a látogatók, itt esznek-isznak-alszanak,ezzel gyarapítva a város adóbevételeit.Ez utóbbi a leginkább kétséges.Nem az épület tervével van gond, hanem ezekkel a megoldatlan kérdésekkel (ld.a sportcsarnok évek óta vajúdó terveit). A budapesti teljesen más tészta, más körülmények között működik,arról sem hinném, hogy extra nyereséges lenne pusztán üzleti alapon.”
 • 13. pancser 2009. december 03. 21:07
  „Kedves Dávid! Egy építészmérnöki álomnak nem biztos, hogy köze lehet a realitásokhoz üzleti szempontból. Az egy üzletembernek a kompetenciája, aki a saját hasznára megépíti a Csodák palotáját,mert van rá igény. De még ő is tévedhet, hát egy építészmérnök. Ez persze semmit nem von le diplomamunkád értékéből. Hidd el nekem üzletileg nem megalapozott az elképzelés. Ebben a városban nem, sztem még Győrben sem. Azon sem vitatkozom, hogy a tanulóifjúságnak lenne haszna belőle. Ha majd gyereked lesz tudni fogod, hogy mennyi minden lenne hasznára csemetédnek, de az anyagi lehetőségeid szabják meg a határokat.”
 • 12. dawe8 2009. december 03. 17:23
  „ez egy börtön... ide zárják be a sok gonosz, rossz magokat, amíg ki nem végzik őket... vagy kenyeret sütnek belőlük! :)”
 • 11. Ing.Böck 2009. december 03. 17:13
  „Hát ez gyönyörü !! Nem lehet tuzdni mi, magtár vagy börtön de gyönyörü, csak igy tovább, igy jutunk a legelöre !!”
 • 10. dawe8 2009. december 03. 16:56
  „Amikor eldöntöttem, hogy a Futurából csinálom a diplomamunkámat és Csodák Palotájává alakítanám át, az első lépés kutatásból állt. Ami azt jelenti, utána néztem hasonló épületeknek (legközelebbi a Millenáris parkban lévő - Budapest) és Mosonmagyraóvár földrajzi helyzetének. Ezek után világossá vált, hogy itt működőképes lehet egy ilyen hely. Ne feledjük el pár részletet. Bécs, Pozsony max 1.5 óra autópályán. Ide többnyire iskolás csoportok, illetve családok jönnének, vagyis csoportok, amelyek még ha diákkal jönnek, akkor is bőven hoznának pénzt.
  Azt teljes mértékben elfogadom, hogy erre most nincs pénze a városnak, de hogy haszontalan lenne, azt nem hiszem. Jó lenne ez a városnak, mert lenne miért ide jönni - sajnos most nincs...”
 • 9. pancser 2009. december 03. 16:31
  „"dawe8" Dávid! Veled semmi bajom, nem tudom miért vettél részemről magadra valamit is. Azt is tudom, akik a tervedet elbírálták azok nem ostobák. Csak arról beszéltem, hogy ezt a beruházást nem szabad megcsinálni, Mosonmagyaróváron semmiképpen nem, ahhoz ez kis város. Finanszírozhatatlan nyűgöt, még ha ingyen adják sem szabad a nyakunkba venni. A parkolóről vitatkozni emiatt értelmetlen, ha mondod, akkor biztosan lenne, a képen egyet sem látni.”
 • 8. geemaister 2009. december 03. 16:12
  „Akkor most idézek a Kisalföld cikkéből "A beruházás összértéke 1,5 milliárd forint, ebből 15 százalékot kell a pályázó önkormányzatnak állnia, a többi támogatás."
  Városnak ebből nem hiszem hogy sok haszna lesz 225 millió forintot az adó fizetők pénzéből erre költenek. Ami meg a beruházókat illeti biztos valami ország túlsó feléből tendert nyert cég fogja csinálni, aki persze a városunknak "adózik".És miért ezt támogatja az állam, amikor annyi minden másra jobban kell a pénz?? Gondolom nem 2000 ember fog dolgozni. Az tény hogy egy kicsit fellendíti a város turizmusát.De kíváncsi leszek hogy hány turista fog majd jönni.
  Én csak örülök, annak ha az lesz amit te mondasz Dávid. Csak ha józan ésszel gondolkozunk, akkor tudjuk, hogy nem ez lesz.”
 • 7. dawe8 2009. december 03. 15:47
  „kedves pancser és a többiek!
  Ha egy kicsit is tisztában lennél a dolgokkal, akkor tudhatnád, hogy a Futurára állami támogatás van, vagyis ez a városnak csak hasznára válhat. Emelett a parkolókra tett kijelentésed, miszerint "parkoló sincs" kicsit téves, ugyanis e tervben az épület mögött helyezkednek el az épület működéséhez szükséges parkolók.
  De, hogy megnyugtassalak téged, és Elefántot nem ez fog megépülni!

  németh dávid”
 • 6. invektus 2009. december 03. 11:00
  „Rájőttem mi is ez
  Egy börtön
  :D”
 • 5. geemaister 2009. december 03. 10:48
  „Hát remélem a sport csarnok se fog megépülni a művi mellé. Csak azt nem értem, hogy az itató melletti bazinagy terület akkor most miért kellett megvenni? Jah értem már van egy szúnyogkeltető tó, év beruházása. És ezért fizetjük az adót? Én úgy gondolom hogy a Kossuth Lajos utcára egy kerékpárút jobban kéne. Nem nekünk Futura kell. Mi a ...? Értelmetlen banda.”
 • 4. Elefánt 2009. december 02. 22:57
  „A terv borzalmsas! Remélhetően nem ez fog megépülni!”
 • 3. pancser 2009. december 02. 13:40
  „Név szerint szeretném tudni azokat, akik felelősséget vállalnak ezért a létesítményért. Talán alkoholos állapotban született az elgondolás valakinek az agyában? Ez biztos bukás. Állítsuk meg ez a bődületes marhaságot emberek! Térjünk észhez! Minden erőforrást a Sportcsarnokért, annak van értelme haszna. De ennek? Még parkoló sincs és nem is lesz hely hiányában, igaz ugysem kell mert nem lesz látogató. Eszembe jut Mosonmagyaróvár szocialista címere, a kék pajzson átszáguldó űrhajó, akkor is nem tudom ki volt az az eszement aki kitalálta. Szellemi rokonsága a Futura deliriumos megálmodójával valószínűsíthető.
  Állítsuk meg hogy a város pénzét erre az ostobaságra szórják el. Stop, stop, stop.
  "geemaister" ! ha 10000 lesz örülhetünk, azok sem fizetnek különböző okok miatt, pl:diákok, VIP vendégek akik főleg az elején némi vendéglátás mellett kétségkívül jönni fognak a város költségére.”
 • 2. geemaister 2009. december 02. 09:09
  „Ez szép meg jó meg örülök hogy van ilyen a városnak. Csak az itt a kérdés, hogy ezt ki fogja fenn tartani? Mert egy ilyen komplexumnak évente legalább 100000 látogató kell ahhoz hogy rezsit, dolgozókat,adókat ki tudják fizetni. Nem hiszem, hogy városnak most pont erre van szüksége. Miért nem a gyárak beindítására adnak pénzt vagy új utakat épülnének. Ami még hasznot is hoz.”
 • 1. janika 2009. december 02. 06:47
  „Ebből, sem lesz többet magraktár! Lassan már a kenyeret is külföldről kell behozatni. Lényeg, hogy nézhetünk tátott szájjal e remekműre, mint a többi hasonlóra.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közműves telkek lesznek a tiszti klub árából

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől Hegyeshalom önkormányzata átveszi a tiszti klub épületét. Tovább olvasom