Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Emlékhelyet akarnak ötvenhatnak

Programokban gazdagnak ígérkezik a Hansági Múzeum idei éve. Számos időszaki kiállítás, illetve azokhoz kapcsolódó rendezvény várja a látogatókat.

A szabadságharcos fegyverek, a kínai művészet, Albert Flórián vagy éppen a fröccs kedvelői is találnak maguknak megfelelő tárlatot.

– Igyekeztünk úgy összeállítani az idei kínálatot, hogy azzal mindenkihez szóljunk, a legváltozatosabb igényeknek is megfeleljünk – foglalta össze röviden Székely Zoltán igazgató az erre az évre tervezett programjaikról. Elmondta: egy múzeum munkájában a legfontosabb események az időszaki kiállítások, hiszen ezek az újdonság erejével hatnak. Ezektől várják, hogy a helyiek közül is minél többek kíváncsiságát felkeltsék.

Székely Zoltán kiemelte: érdekesnek ígérkezik az idei első időszaki kiállítás március 15. alkalmából. Egy magángyűjtő kollekciójából az 1848–49-es szabadságharc fegyvereit mutatják be. A következő időszaki tárlat a kínai festészetet és művészetet mutatja majd be. A kiállítás különlegessége, hogy egy magángyűjtő több száz éves valódi kínai porcelánjai lesznek majd láthatóak a tárlókban. Ezek a tárgyak elsüllyedt hajókról kerültek elő, majd neves aukciókon jutott hozzá jelenlegi tulajdonosuk. Bemutatnak többek közt a kínai Han-dinasztia idejéből származó kétezer éves porcelánokat is. Ehhez a tárlathoz kapcsolódik az idei Múzeumok Éjszakája programja is. A kínai kultúra egyéb területeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, a kalligráfia készítésétől a teázási szertartásokig.

Számos érdekes programmal várják idén a Hansági Múzeum látogatóit. Felvételünkön Székely Zoltán igazgató, Tanainé Városi Ágnes néprajzkutató és Bencsikné Kardos Anett rendezvényszervező.
Számos érdekes programmal várják idén a Hansági Múzeum látogatóit. Felvételünkön Székely Zoltán igazgató, Tanainé Városi Ágnes néprajzkutató és Bencsikné Kardos Anett rendezvényszervező.

Az igazgató elmondta: nyár végére terveznek egy válogatást a huszadik század első fele erdélyi festészete reprezentatív darabjaiból. Ezeket az alkotásokat egy erdélyi magángyűjtő bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Szintén nagy érdeklődésre számítanak az Albert Flórián életútját bemutató időszaki kiállításon is. Az egyetlen magyar aranylabdás relikviáit, cipőit, mezeit, a róla szóló dokumentumokat, fotókat állítják ki. Az őszi Szigetköz Ízei, Vármegye Borai fesztiválhoz is kapcsolódik a Hansági Múzeum egy kiállítással. Ezen a szódát és a fröccsöt mint hungarikumot mutatják be. A Vendéglátó-ipari Múzeum nagy sikerű vándorkiállítására várhatóan Mosonmagyaróváron is nagyon sokan lesznek kíváncsiak.

A többéves hagyományt követve idén is folytatják a Múzeumi esték előadás-sorozatot, valamint a Kép-mutatás elnevezésű programot. Pályázati támogatással minden hónapban egy szombaton családi napot szerveznek a múzeumban. Ezeken kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínálnak elfoglaltságot a gyermekprogramoktól az ismeretterjesztő előadásokig. A Hansági Múzeum idén első alkalommal kapcsolódik a szakrális hét országos rendezvénysorozathoz. A múzeum vallási témájú alkotásait mutatják be szakavatott vezető, Farkas István piarista segítségével. A városi könyvtárral közös szervezésben a Czéh-nyomda történetéről készítenek bemutatót.

Székely Zoltán hozzátette: idei egyik legnagyobb feladatuk, hogy elindítsák egy önálló emlékhely létrehozását, ami az 1956-os mosonmagyaróvári eseményeket mutatja be méltó módon. Emellett kiemelt szerepet szánnak a tavaly elkészült Gyurkovics-emlékszobának is. Számos rendezvény szervezésével szeretnék elérni, hogy a helyi irodalmi élet egyik színterévé váljon az emlékszoba és ezzel a Hansági Múzeum.

Újra nyit a múzeum. A téli szünet után – amikor csak előre bejelentett csoportokat fogadtak – február 12-én, kedden ismét kinyitnak a látogatók előtt a Hansági Múzeum és a Cselley-ház kiállításai. A tárlatok délelőtt 11 órától délután 5-ig látogathatók.


Olvasóink írták

 • 3. amivarosunk 2013. február 08. 16:19
  „Egy kis múzeum történelem, amit érdemes lenne figyelembe venni:

  A múzeumot létrehívó egyesület 1882-ben alakult meg "Mosonmegyei Történelmi és Régészeti Egylet" néven. A múzeum alapításának gondolata Ivánfi Edének, a helybeli piarista gimnázium történelemtanárának nevéhez fűződik. Ivánfi tanárkodása során az ország különböző városaiban kísérletezett múzeumok létrehozásával. Önzetlen fáradozása végül Magyaróvárott vezetett eredményre. Magyaróvár lakossága ekkor alig volt több háromezernél.

  A kis városkának elsősorban jelentőséget az adott, hogy itt volt a megye székhelye, melyhez egész sor hivatal, intézmény működése járult. Ivánfinak a megye hivatalnokkara, az ország Gazdasági Akadémiája, a közép- és alsófokú oktatási intézmények tanárai, az orvosok és az ügyvédek között sikerült támogatókra lelnie.

  A Történelmi és Régészeti Egylet 1882. évi szeptember 2-i alakuló közgyűlésén - a szétküldött és kifüggesztett hirdetmények ellenére is - mindössze csak heten jelentek meg. Az érdeklődés hiánya azonban nem akadályozhatta meg azt, hogy a lelkes kis csoport az alapszabály-tervezetet megvitassa és az egyletet ideiglenesen megalakultnak jelentse ki.

  A múzeumi gyűjtemény kezdetben a városháza nagytermében, 1887-től a vármegyeház egyik földszinti helyiségében kapott helyet. Az egyre szaporodó gyűjtemény számára azonban mindinkább szűknek bizonyult a meglévő két helyiség. Ezért Moson vármegye közönsége 1904-ben határozatot hozott, mely kimondta, hogy a múzeum részére külön épületet kell emelni. Erre a célra 24 000 korona államkölcsönt szavazott meg, mely az elmaradt hatévi segéllyel együtt 30 000 koronát tett ki.

  A múzeum klasszicizáló, oszlopcsarnokos épülete 1912. október 1-jére teljesen elkészült. A gyűjteményanyagot a megyeházi helyiségekből a következő év tavaszán szállították át az új, tágas önálló múzeumi épületbe. 1913 október végén, szerény háziünnepség keretében nyitotta meg kapuit a magyaróvári múzeum a nagyközönség előtt.

  Forrás:museum.hu”
 • 2. amivarosunk 2013. február 08. 15:58
  „Dr. Horváth Miklós DSc.
  hadtörténész, egyetemi tanár,
  a sortűzperekben kirendelt szakértő,

  Sortűzperek Magyarországon - Mosonmagyaróvár 1956
  címmel tart előadást 2012.02.21-én,csütörtökön 17 órai kezdettel a Mosonmagyaróvári Városi Kollégiumban
  ( Gorkij u.3.)

  Az előadás nyilvános.”
 • 1. Magdianyó 2013. február 08. 10:05
  „Csaknem 60 év nem volt elég, hogy legalább az áldozatok számát pontosítsák, mer több mint 100 áldozatról kéne szóljon a megemlékezés, de még a mai nap sem kaptak méltó elismerést!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebuktak az M1-esen: cigaretta a hűtőtáskában és gumiabroncsban

A pénzügyőrök az M1-es autópályán egy német forgalmi rendszámú furgonban 108 karton adójegy nélküli… Tovább olvasom