Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Elpusztult halak a rapsicvarsákban

Tizenöt varsát, fenékhorgokat, drótcsapdákban elpusztult halakat és folyami rákokat szedtek ki a minap önkéntesek a Zátonyi-Duna-ágból.
A szigetközi települések lakói jó néhány bejelentéssel és „tevékeny részvétellel" segítik a halászati ellenőrök munkáját. Ezek alapján ellenőrizte a megyei FM-hivatal intézőbizottsága a Zátonyi-Duna-ágat is. A folyamatos razziákat nemrégiben siker koronázta: jó néhány szabálysértést tártak fel. Több házi készítésű varsa került elő Sérfenyőszigetnél a vízből. Ezek közt több olyan is volt, melynek „lelketlen gazdája" több hete meg sem nézte drótcsapdáját, emiatt foszló haltetemeket is találtak benne. Előkerült néhány édesvízi rák kifogására alkalmas speciális varsa is, melyek közül az egyikben öt kifejlett példányt találtak. Információink szerint ezek darabjáért a „feketepiacon" 2500 forintot is adnak. A csapdába esett – s még élő – halakat és rákokat azonnal visszatették a vízbe az ellenőrök. Több helyről előkerült még három tucat fonott zsinórral és „teniszhúr" vastagságú damillal kikötött fenékhorog is. Ezeken is találtak elpusztult halakat: két csukát, s egy 3–4 kilogrammos ott felejtett harcsát is.

Pénteken összesen 15 varsát szedtek ki a vízből. Az ellenőrzések az ünnepek alatt is folytatódnak a Szigetközben: együttműködik a megyei FM-hivatal intézőbizottsága, a győri Előre HTSZ munkatársai és a mosonmagyaróvári rendőrkapitányság, valamint önkéntes segítők is vállalták az orvhalászok elleni küzdelmet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Rönkszállítók teszik tönkre útjainkat”

„ Rönkszállítók teszik tönkre útjain- kat, melyek a súlykorlátozó táblákat is figyelmen kívül hagyják” – pa- naszkodik a dunaszigeti település- vezető. A vízügyi igazgatóság a gá- tak védelme érdekében – ha meg- keresik – szerződést köt a faszál- lítókkal, melyben kiköti: a töltésben okozott kárt meg kell téríteniük. A belterületi útkárok azonban az önkormányzatokat terhelik. Tovább olvasom