Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Elgyengülés okozhatta a halpusztulást

Dunasziget - Félmázsányi hal pusztult el a napokban a Zátonyi-Dunán. A környezetvédelmi felügyelőség vízmintát vett: szennyezést nem talált, holott a bejelentő hígtrágyára gyanakodott.
A helyiek szerint a telepítés után gyakran elgyengülnek az uszonyosok, ez okozhatta vesztüket.

„Nagyobb volt a füstje, mint a lángja" – állítják a vízkezelők, haltelepítők az esetről. Hozzájuk pecásoktól érkezett bejelentés, s a környezetvédelmi felügyelőség vízmintát is vett a Zátonyi-Dunán. A becslések szerint nagyjából félmázsányi hal pusztult el. „Tapasztalataink szerint a telepítés után elgyengülnek a halak, ez okozhatta a mostani pusztulást" – mondják. Azt azonban nem értik: az egyik felső szakaszon, a parttól tíz méterre miként dolgozhatnak hígtrágyával. A megyei szövetség tavasszal – az elmúlt tíz év legnagyobb haltelepítése során – a Zátonyi-Dunába 7500 kiló háromnyaras pontyot helyezett ki, s ehhez hozzájött még ezer kiló kétnyaras ponty.

Partra vetve: Félmázsányi hal döglött meg a napokban a Zátonyi-Dunán, a vízkezelő szerint a telepítés (felvételünkön) utáni elgyengülés miatt. Fotó: Illusztráció
Partra vetve: Félmázsányi hal döglött meg a napokban a Zátonyi-Dunán, a vízkezelő szerint a telepítés (felvételünkön) utáni elgyengülés miatt. Fotó: Illusztráció

Horváth Lajos, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese elmondta: április közepén arról kaptak bejelentést, hogy a dunakiliti szövetkezet a Zátonyi-Dunába hígtrágyát helyez ki. A felügyelőség értesítette a növény-egészségügyi kirendeltséget és a vízügyi igazgatóságot. Helyszíni bejárást tartottak, s nem találtak vízszennyezésre utaló jeleket. „Egy héttel később újabb bejelentést kaptunk, mégpedig arról, hogy pusztulnak a halak a vízben. Helyszíni bejárást tartottunk, s mintavételre is sor került. Szennyezésre utaló nyomot nem találtunk, s ezt a vizsgálati eredmény is megerősítette. A folyó oldottoxigén-ellátása kiváló, literenként 11 milligramm. A dunaszigeti strandnál találtunk néhány haltetemet, ám kiderült: nem sokkal korábban ott telepítést végeztek, s a pusztulást ezzel lehet összefüggésbe hozni" – mondta Horváth Lajos.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. április 30. 07:55
    „A képen láthatóan több mint kettő métert zuhantak a halak! Nem is csoda, hogy voltak köztük amelyek nem élték túl. Szerintem a telepítésnél az emberi felelőtlenség az oka!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák szemét elárasztáskor a hullámtérben

Dunakiliti - Mintegy negyvenzsáknyi osztrák szemetet tett valaki Dunakilitin a duzzasztómű felé… Tovább olvasom