Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Elégtelen osztályzat a szúnyoggyérítésnek

A katasztrófavédelem koordinációjával zajló szúnyoggyérítés során múlt héten Mosonmagyaróváron is láthattuk a permetezést végző légi járművet.

Több olvasónk is arra kereste a választ: miért nem irtottak mindenhol. Nagy István mosonmagyaróvári polgármester szerint az ezer hektáron végzett gyérítés elégtelennek bizonyult, ezért annak megismétlését kérik.
A napokban többen is találgatták, hogy ki, hol és mikor látott permetezést végző légi járművet Mosonmagyaróváron, illetve hogy miért nem irtottak az egész város területén.

– A katasztrófavédelem által elrendelt árvíz utáni szúnyogirtás Mosonmagyaróváron ezer hektáron történt meg, szintén a vis maior keretből. Tulajdonképpen az ártéri részeken, a belvíz által érintett területeken permeteztek, ahol szúnyogbölcsők alakulhattak ki.

Tapasztalataink szerint azonban ez az irtás nem volt eredményes, hiszen a szúnyoginvázió nem csökkent. A munkálat elégtelenségét jeleztük a helyi védelmi bizottság felé. Mi mindenképpen a permetezés megismétlését szeretnénk kérni – szögezte le érdeklődésünkre Nagy István mosonmagyaróvári polgármester, országgyűlési képviselő, akit olvasóink panaszával megkerestünk.

Korábban harmincegy szigetközi településen végeztek már egy irtást. Többek közt Mosonmagyaróváron is, akkor 1600 hektáron.

– Egy egyszeri irtás a 31 szigetközi településnek mintegy tízmillió forintba került, melyet a Magyar Turizmus Zrt. 3,5 millió forinttal támogat utólag. Ehhez el kell küldenünk az elszámolást, ám egyelőre gondot jelent, hogy tizenhárom település még nem fizette be az önrészét, közel kétmillió forintot – mondja már Botos Gábor kistérségi koordinátor, aki
megerősítette, hogy tényleg több a vérszívó, mint az árvizet
megelőző időszakban. Botos szerint közös szervezésben még július végén vagy az augusztus 20-i ünnep környékén lehet majd újból permetezés. Erről az illetékes polgármesterekkel, szakemberekkel egyeztetnek, illetve függ a megfelelő időjárástól is.

Olvasóink írták

 • 13. EgySzigetközi 2013. július 01. 12:20
  „Addig amíg az árvíz után visszamaradt pocsolyákat nem kezelik és az irtást nem terjesztik ki a Duna fölé addig felesleges is a szúnyog irtás ! Ugyan is a pocsolyákban kelnek ki a szúnyogok , és a Duna melletti erdőkben laknak. Viszont hiába irtanak a falvakban , mert maximum egy-két napig kevesebb a szúnyog , de az első Duna felöl érkező széllel ugyanannyi érkezik pótlásnak . Na és az ,,elvetemült" környezetvédők véleményét figyelmen kívül hagyni , mert belőlük kevés él a szigetközi falvakban . Íróasztal mellől pedig könnyű azt mondani , hogy megkell tanulni együtt élni a szúnyogokkal !”
 • 12. pancser 2013. június 29. 00:10
  „Ma is volt irtás, reméljük ez sikeresebb lesz, majd meglátjuk. A hatékonyságot sokféle ok befolyásolja, még az is lehet, hogy hatékony volt, de nem mindegy miből számoljuk ki a hatékonyságot. A szúnyogpopuláció olyan hatalmas is lehetett, hogy a gyérítés után még mindig sok maradt.”
 • 11. kotorék 2013. június 27. 20:06
  „Az is lehet, hogy szúnyog tápszerrel permeteztek?”
 • 10. John_Doe 2013. június 27. 16:20
  „De jó azoknak, ahol járt a repülő!!! Én messziről láttam, de felén sem szállt! Ja, az egyik bevásárlóközpont közelében lakunk, nem a város szélén...”
 • 9. nagyjancsi 2013. június 27. 10:23
  „Sokkal nagyobb baj, hogy a mosoni városrész felett gyakorlatilag a fejünk felett húzott el a repülő és egy büdös szúnyoggal sem lett kevesebb, mintha vizet permetezett volna ki... Ezek után mit várunk ott, ahol el sem repült?”
 • 8. Abrafax 2013. június 27. 09:03
  „>5.: Kovács <moderálva> Tamással meg a két tucat hívével még a gyérített szúnyogállomány sem lakna jól...”
 • 7. justitia18 2013. június 26. 12:29
  „Talán szólni kéne a szúnyogoknak is, hogy tudjanak róla...:::)))”
 • 6. Alekosz 2013. június 26. 08:56
  „Az a 13 település tartsa a szúnyogjait a közigazgatási határain belül, ha már egyszer nem fizették be az önrészt!???
  Jó lenne tudni melyek azok, mert akkor nem oda költözünk át, ha jön az sms...”
 • 5. abszurdisztán 2013. június 26. 06:24
  „Lehet, hogy Nagy Kubatov Trafikmutyi Pestának tárgyalnia kellene a szúnyogokkal, hogy csak az ellenzékiek vérét szívják...::))”
 • 4. halas001 2013. június 25. 21:16
  „Véleményem szerint a szúnyogirtás azért nem sikerült jobban ,mert a miniszterelnököt ebből már kihagyta Bakonyi altábornagy Úr! pedig ez csak a nagy csata a vérszívó és a szigetközieket vérét szipolyozó sunyi ellenség ellen.
  Sajnos a katasztrófa védelmi egyetemen nem tanították, hogy ilyenkor az elöntött területeken a földben elraktározódott 5-10 éves lárvák is életre kelnek és vért akarnak a szaporodáshoz.
  Nálunk már a kutya is csak akkor megy ki ugatni, ha előtte befújtuk szúnyog riasztóval.:-)”
 • 3. vendéglős 2013. június 25. 20:12
  „Mosonmagyaróvár polgármestere panaszkodik, hogy kevés és eredménytelen a permetezés? Akkor mit szóljon Dunasziget, mikor itt aztán tényleg szúnyoginvázió keseriti az emberek életét és még nem volt gyérités, csak annak imitálása, háromszor elhúzott a gép a falu fölött vasárnap alkonyatkor.”
 • 2. laca1899 2013. június 25. 19:27
  „nyári időszakban kéthetente kellene írtani illetve ilyen áradásos esetekben pedig folyamatosan akár hetente többször is.
  ezt be kellene kalkulálni a költségvetésbe, nem csak évi egy-két irtást.”
 • 1. Szitu 2013. június 25. 13:49
  „Fogadja minden kedves szigetközi szeretettel a sok szúnyogot,ezt jutalmul szánják az árvízi helytállásért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsodorta a kutasokat

Közúti veszélyeztetés miatt ítélt el – nem jogerősen – a Mosonmagyaróvári Járásbíróság egy szerb férfit. Tovább olvasom