Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

El Caminos zarándoklat a Szent Jakab templomhoz

Lébény - Hétnapos gyalogos zarándoklat indul Budapestről Lébénybe az I. magyarországi Szent Jakab-napra július 19-25. között a Magyarországi Camino de Santiago Egyesület szervezésében a Camino de Santiago zarándokút nyomán.
Évről évre mind több magyar indul el a híres Szent Jakab-úton, a spanyol Camino de Santiagon, a világ harmadik legfőbb keresztény zarándokútján. Korábbi években 700-800, tavaly 1100 hazánkbeli tette meg a népszerű író, Paulo Coelho Zarándoklat című könyvében is felidézett utat Santiago de Composteláig. A hagyomány ugyanis azt tartja, hogy a közel százezres város 1122-ben megépült székesegyházában nyugszik Jézus Krisztus egyik apostola, idősebb Szent Jakab. A zarándokút már a 11. századtól ismert, mára igen népszerűvé vált: nem csak a vallásos emberek, hanem azok is megteszik, akik önmagukat keresik. Így évente több, mint százezren kelnek útra. A Magyarországi Camino de Santiago Egyesület tagjainak kezdeményezésére július 19-én Budapestről indulna a magyar zarándoklat, 100-150 zarándokkal, és végső állomása a lébényi Szent Jakab templom lesz.

- Lébényben található Magyarország legrégibb, több mint 800 éves Szent Jakab temploma, ezért is választottuk ezt a Szent Jakab nap helyszínéül, a zarándoklat végcéljául - tájékoztatott Földes Péter, az egyesület elnöke, aki szerint azokat, akik csatlakoznának a programhoz, igazi „caminos„ hangulat fogadja majd.

Szent Jakab-nap július 25-én

Az evangélikus parókián nyílik meg 10 órakor A Caminoról szóló kiállítás. A zarándokokat a falu határában igazi templomos lovagok várják, hogy onnan – mint a középkorban – elkísérjék őket útjukon egészen Szent Jakab oltáráig. A délután során fellép a Szent Jakab Templom Kórusa, a Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar és a Lébényi Énekegyüttes, lesznek kiállítások és gyermekprogramok, lovagi harcművészeti bemutató, könyvbemutató, ünnepi szentmise, koncert. A programról bővebben a későbbiekben olvashatnak. 

Olvasóink írták

  • 1. G.D 2009. július 18. 16:52
    „Miért szüntek meg a hozzászólások????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megaberuházások - túl az első körön

Mosonmagyaróvár - Mintegy 700 millióból valósulna meg a mosoni belváros rehabilitációja. A város új… Tovább olvasom