Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Egységesen keresik a szigetközi megoldást

"Húsz év gyötrődés, politikai patthelyzet után a megoldást keressük: alapvető kérdés, hogy beszéljünk Szigetköz ügyéről" - mondta Nagy István mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő egy pénteki sajtóbeszélgetésen, aki az ügyben az itteniek egységes kiállását is hangsúlyozta.
Nagy István mosonmagyaróvári polgármester, Szigetköz országgyűlési képviselője sajtóbeszélgetésen, terepbejáráson fogadta pénteken a média országos és megyei képviselőit.

„Az elmúlt években túl nagy csend vette körül Szigetköz ügyét, ezen változtatott a Kisalföld által elindított sikeres népi kezdeményezés. Alapvető volt, hogy beszéljünk a Duna kérdéséről, ne merevedjenek meg az álláspontok. A népi kezdeményezésnek a térségben hatalmas a támogatottsága, a térségi politikusok pártállástól függetlenül mellé álltak: a probléma érintettsége minden itteni politikusnál olyan erős, hogy a sablonokon túl tudott emelkedni" – mondta Nagy István a mosonmagyaróvári tájékoztatón, fórumon.

Hozzátette: A Szite-javaslatként emlegetett „három fenékküszöb megépítésével sokkal több gátat tudnánk kivenni a szigetközi Duna-ágakból, mint amennyit beleépítenénk."

Dr. Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) elnöke a magyar álláspontként emlegetett fele vízhozam-igény kapcsán elmondta: a szakemberek már korábban hangsúlyozták, hogy ez esetben is az Öreg-Duna szintje alacsonyabban lenne a mellékágakétól, így nem lenne azzal összeköthető.

„Ez is jelzi, valamilyen szintemelésre, beavatkozásra van szükség az Öreg-Duna mederben." Szerinte a nemrégiben a magyar kormánynak eljuttatott folyamodvány is bizonyítja, hogy a szigetközi települések összefogva, egységesen ugyanúgy gondolkodnak a megoldást illetően.

„Az itt élők ahhoz ragaszkodnak, hogy valami történjen, s hogy itteni szakemberek véleményezzék az ötleteket. Nem szeretnének visszamenni Hágába, most akarnak megoldást találni. A műszaki lehetőségek adottak, s szlovák-magyar együttműködés jegyében uniós támogatást is lehetne szerezni erre."

Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör vezetője kiemlete: az ide érkező turisták azt gondolják, Szigetköz gondjai a bős-nagymarosi vízlépcső elkezdésével majd a Duna elterelésével kezdődtek.

„Ez sokkal korábbra visszanyúló probléma" – mondta.

Hozzátette: a szigetközi ideiglenes vízpótló rendszert a dunakiliti duzzasztómű és a fenékküszöb tartja életben. Szerinte a táj azt is megérdemli, hogy nemzeti park státuszt kapjon.
A résztvevők a fórum után szakemberek segítségével láthatták a dunakiliti duzzasztóművet, fenékküszöböt, azok funkcióit, valamint az elválasztott mellékág és az Öreg–Duna közötti vízszintkülönbséget.

Olvasóink írták

 • 9. kotorék 2012. november 19. 20:02
  „Pestának a megoldást már régen meg kellett volna találnia. Annál is inkább ,mert hozzáértők már bizonyosan néhányszor elmagyarázták neki! De akkor igaz hol marad a frakciófegyelem és az aláírt hűségeskü?”
 • 8. nagyjancsi 2012. november 19. 08:28
  „Néhányan óriási tévedésben vannak itt.. Csak a tisztánlátás végett: nem mintha védeni kellene őket, de épphogy a szocialista rendszer tervezte és kezdte a kivitelezést, de közben jött a kormány és rendszerváltás meg a zöldek, akik elkezdtek tüntetni ellene, ez pedig egy szép politikai üggyé vált a szakmai helyett. Aztán mindenki a rendszer ellen fordult és minden rosszá vált, amit a korábbi rendszer akart - így a Duna akkori ügye is. Az Antall féle kormány és az akkori szárnyait bontogató fiatal politikusnemzedék is ott lengette a zászlót és tüntetett.. Ezért isszuk ma is a levét az egésznek, fizetjük a büntetést Hágának, meg annak a kamatait.. Mert néhány történelemtanár meg filozófus és a rögtön vörösöző agyatlan tüntetők így látták jónak. Érted Ludmilla?
  Az már egy másik kérdés, hogy hasonló okossággal árulták ki az egész országot utána. Amíg Illés meg arrogánsan, fellengzősen a szemünk közé köp, addig Nagy István is hiába erőlködik sajnos.”
 • 7. Dwatson 2012. november 18. 01:46
  „4. Valaki 2012.11.17. 10:10
  Nem az én élvtársaim voltak, az ilyen Illés féléket én elkerülöm,az ilyenek miatt tartunk itt ahol vagyunk.Nemrég kijelentette hogy nem enged egyetlen gátat sem építeni a Dunára,pedig ez a lépés elkerülhetetlen,csak legalább három fenékküszöbbel lehetne elérni az optimális vízszintet,a tervek régóta készen vannak.A hágai ítélet szerint a szlovákok 7:1 arányban jogosan jártak el,tehát a vizet nem kapjuk vissza,menteni kell a menthetőt a rendelkezésre álló lehetőségekkel.”
 • 6. Dwatson 2012. november 18. 01:14
  „2. Ludmilla 2012.11.16. 23:34
  Rosszul tudod! Antallék akadályozták meg az építkezés folytatását,ezért fejezték be a szlovákok a saját területükön.”
 • 5. Ambar 2012. november 17. 22:37
  „Szerintem egyáltalán nem keresi a hatalom a megoldást!Csak porhintés történik!Nekik az a jó megoldás ha minél rosszabb a helyzet szigetközben !Csak rombolni tudnak az építéshez már ész kell!Sok tanulmánnyal milliárdokat tettek zsebre.Csak nehogy megint a dübörgő , üzemagyagot zabáló szivattyúkkal álljanak elő.Nekik az volt a jó megoldás mert jó üzlet volt valakiknek, eredménye meg nagy nulla ,sőt csak káros volt.Gondolom Ludmillának tetszene!”
 • 4. Valaki 2012. november 17. 10:10
  „vatsonka, élvtársaid miért mentek bele minden biztosíték nélkül, hogy egy másik "ország" területére kerüljön egy nekünk csak hátrányt okozó építmény épüljön? :)))

  Mielőtt tovább illéseznél.”
 • 3. pancser 2012. november 17. 07:31
  „2. Ludmilla 2012.11.16. 23:34
  Ajánlom tisztelettel Francois Villon " A vén kocsmárosné panasza öregségében" című remek költeményének olvasását !”
 • 2. Ludmilla 2012. november 16. 23:34
  „A felelősségre vonás az igen tisztelt komcsi, piros szemű köddé váló elvtársakat illetné, akik miatt meghiúsult az öreg Duna áttöltése anno, és nem valósult meg a project...! nem?”
 • 1. Dwatson 2012. november 16. 20:23
  „Nekem úgy tűnik hogy továbbra sem a megoldást keresik,hiszen azt Illés eltávolításával kellene kezdeni!
  Nekem a felelősségre vonás elmaradása is hiányzik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészt fogtak Hegyeshalomnál

Elfogtak egy afgán embercsempészt a magyar határrendészek Hegyeshalomnál, a férfi három honfitársát… Tovább olvasom