Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Egységes koncepció helyiek bevonásával

Közel százmillió forintot nyert a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány a szomszédsági program keretében kiírt pályázaton.
Ötszázalékos önrészt vállalva nyert meg közel százmillió forintot egy „interreges" pályázaton a mosonmagyaróvári közalapítvány. Láng István (a közalapítvány illetékese elmondta: a pályázatuk címe a „Szigetközi–csallóközi ártér és mellékágrendszer rehabilitációjának közös megalapozása" volt. Ebben megoldási javaslatot tesznek a Duna rehabilitációjára.

„ Kész csomag" a politikának

– Az eddigi ötletek „kintről" (főleg a fővárosból) jöttek, nincs meg a kellő összhang ezek között – kezdte Láng István. – 1989 óta rengeteg igényfelmérés volt: ezekből kiválasztjuk azokat – szakmailag megalapozottan –, amiket a helyiek is jónak találnak. A megoldási javaslatokat szűkítjük a megfelelő szempontok alapján, majd átvizsgáljuk: a természet-, árvízvédelmi és turisztikai részt szükség esetén módosítjuk. A rehabilitációs javaslatot időbeli ütemtervvel dolgozzuk ki, majd a „kész csomagot átadjuk a politikának" (Sólyom László köztársasági elnök szigetközi látogatásakor éppen egy egységes koncepció kidolgozását sürgette – a szerk.). Az anyag alapvetően három fő elemre épül: természetvédelmi, vízügyi vizsgálatra és a társadalmi konzultációra. Az önkormányzatok, természetvédelmi szervezetek ezekben a kérdésekben partnerek, az egységes állásfoglalásnak nincs akadálya.

Nem számolnak fele vízhozammal


– Több szempont is kedvez most nekünk: például a „Viza-akciótervet" – melynek kidolgozásában mi is részt vettünk – már az unió jó néhány szervezete felkarolta. Remélhetőleg így lesz ez a mellékágrendszer és a főmeder ökológiai egységének létrehozásánál is. Ennek technikai módját keressük, a vízszintszabályozással helyreállíthatjuk a kapcsolatot. Fontos megemlítenem, mi nem számolunk a fele vízhozam „kicsikarásával" a szlovák féltől, az ötvenszázalékos vízhozam önmagában nem jelent megoldást. Természetközeli vízépítési létesítmények kellenek, melyek az árvizet is levezetik. Ökológiai kapcsolat esetén hajózsilipre is szükség lehet. Minősített helyi szakembereket vonnánk be a munkába, s lényeges, hogy a koncepciónak finanszírozhatónak kell lennie. A dokumentációnak 2007 végéig kell elkészülnie az EU vízkeretirányelve szerint. Valamennyi futó programhoz – így a Life-hoz – is csatlakoznánk: szeptemberben az egyeztetési anyagot eljuttatjuk a szigetközi önkormányzatokhoz – mondta Láng István.

Közös rehabilitáció


A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány részletesen megvizsgálta a Szigetköz–Csallóköz Nemzeti Park létrehozásának gyakorlati lehetőségeit és feltételeit. Eszerint kialakításának alapvető akadálya az, hogy a Duna szigetközi ártéri mellékágrendszerének rehabilitációja máig megoldatlan feladat, még koncepciószinten sincs a két fél egyetértését tükröző megoldás. A Duna-ártér magyar és szlovák oldali mellékágai a beavatkozások előtt közös ökológiai rendszert alkottak, így ökológiai-hidrológiai rehabilitációjuk és természetvédelmi feladataik ellátása is csak a teljes ártérre kiterjedő, közös rendszerben végezhető el. A projekt közvetlen célcsoportja a rehabilitáció által érintett huszonöt önkormányzat, tizenkét, a folyóhoz kötődő társadalmi szervezet, a Dunából élők, vagy abból keresetre szert tevők (körülbelül nyolcezren), a természetvédelmi intézkedések által érintett területek lakossága (62 ezer ember).

Az úszó erőmű nem nyert


A szlovákiai Doborgaz és Dunakiliti interreges pályázatát – mely úszó erőművek telepítését tervezte a Dunán – nem támogatták. A Pisztráng Körét azonban igen: Fűzfa Zoltán elmondta, hogy négymillió forintot nyertek az Aranynéző elnevezésű programsorozatukra. A természetet és a népi kultúrát megjelenítő programok ősszel Dunaszigeten kezdődnek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy a tülekedés a szűkös szélenergia-piacon

Máig tisztázatlan, végrehajtási utasítás nélküli kormányrendelet alapján a területi műszaki biztonsági felügyelőség hatáskörébe tartozik a szélerőművek építési engedélyeztetése. A hatáskör körüli anomáliák miatt a helyi építésügyi iroda által kiadott engedélyeket visszavonták, hogy aztán az illetékes felügyelőség újra kiadhassa azokat. Tovább olvasom