Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Egyre többen szorulnak családi segélyezésre

Egyre több nehéz helyzetbe került család igényel valamilyen gyermekvédelmi támogatást az önkormányzattól. A gyámhatóságot is sok család keresi meg, akik nem bírnak a gyerekükkel.
Az elmúlt évben összesen 667 esetben állapított meg rendkívüli gyermekvédelmi támogatást a városháza igazgatási osztálya. Ez átlagosan 1668 gyermek segélyezését jelentette – derül ki a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátások munkájáról, valamint a gyámügyi tevékenységről szóló, közelmúltban elkészült beszámolóból. Élelmiszer-vásárlási utalvány formájában 208 család – 520 gyerek – kapott rendkívüli gyermekvédelmi támogatást. A szociális rendeletben 2008-ban újonnan bevezetett családok átmeneti segélyét pénzben 12, míg a természetben nyújtott átmeneti segélyt 103 család részére biztosítottak. Az évről évre növekvő tendenciából látszik, hogy erre a segélyezési formára is nagy szükség van. Néhány esetben a rendkívüli támogatással segítséget nyújtott a polgármesteri hivatal az egyéb krízishelyzetben lévő családoknak nem várt vagy tartós betegségek esetén is. Az önkormányzat a rászoruló gyermekek részére egész éven át biztosít ingyenes étkezést. Iskolai időszakban a hétvégeken, szünidőkben pedig egész héten ingyen étkezhet mintegy 60 általános iskolás.

A beszámolóból kiderül: tavaly 28 család 90 gyermekét tartotta nyilván a gyámhatóság veszélyeztetett kiskorúként. A veszélyeztetettség oka 44 gyermeknél környezeti, 41 gyermeknél magatartási, míg 5 esetben anyagi okokra vezethető vissza. Mindemellett a családok lakáskörülményei, a gyermekek elhanyagolása, valamelyik szülő alkoholizmusa, illetve a tankötelezettség elmulasztása is az okok közt szerepelt. A hivatalnak összesen 68 kiskorúnál kellett hatósági intézkedést alkalmazni, azaz védelembe venni a gyereket, melléjük családgondozót rendeltek ki. Örvendetes ugyanakkor, hogy kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény, illetve gyermekbántalmazás miatt nem volt szükség védelembe vételre.

A jogszabály szerint a jegyző gyámhatóság tájékoztató végzésben figyelmezteti a szülőt arra, hogy az adott tanévben mulasztott ötvenedik igazolatlan óra után el fogja rendelni az iskoláztatási támogatás felfüggesztését és a gyermek védelembe vételét. Ilyen végzést összesen 32 esetben adtak ki tavaly, valamint a jegyző 4 alkalommal indított védelembe vételi és iskoláztatási támogatás felfüggesztésére irányuló eljárást.

A beszámoló készítői új jelenségként hívták fel a figyelmet arra az egyre gyakoribb problémára, hogy a szülők a 16–17 éves gyermekük nevelése során kudarcot vallanak. Számos esetben fordul elő, hogy felkeresik a gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereket és karjukat széttárva közlik, hogy nem bírnak a gyerekkel és kérik a családból történő kiemelését, átmeneti nevelésbe vételét. A probléma hátterében szinte kivétel nélkül a szülők nevelési attitűdjének problémája áll. A szakemberek szerint a mindent megengedő, követelmények nélküli, következetlen szeretet eredményeként jutnak el erre a pontra a családok.

Új jelenség, hogy a szülők felkeresik a gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereket és karjukat széttárva közlik, hogy nem bírnak a gyerekkel és kérik annak a családból történő kiemelését.

Olvasóink írták

  • 3. dorombolok 2011. július 09. 13:24
    „Csak azért mert az kormány a háborúkat sorra megnyeri. A katonák meg csak tengődnek tengődnek!”
  • 2. janika 2011. június 27. 13:16
    „Hát igen hiába dolgozik a háromgyerekes szülőpár, ha a politika és a bankok kizsigerelek a munkaadójukkal együtt!”
  • 1. itaksc 2011. június 24. 10:34
    „"a szülők a 16-17 éves gyermekük nevelése során kudarcot vallanak" - sajnos, ekkor lesz "látványos" a dolog! Sajnos, ez már 2-3 éves korban jelentkezik, de ekkor a szakemberek - óvónők, pedagógusok - hiába mondják, hogy baj lesz! Következetlen, ráhagyó nevelés - ez a vége! Igenis, korlátok kellenek, ésszerű, betartható, és sok szeretet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt a falu Dunakilitin

Szombaton délután 3 órától rendezik meg a falunapot a dunakiliti iskola udvarán. Tovább olvasom