Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Egyhangú támogatás az interaktív központra

Mosonmagyaróvár - Egyhangúlag támogatta a képviselő-testület a mosoni Futura hasznosítási tervét, miszerint a Csodák Palotája mintájára természettudományi interaktív bemutató központot hoznának létre. A képviselők többsége a sportcsarnok városközpontban történő megvalósítási lehetőségét is megszavazta.
Ellenzék és kormányzó oldal között teljes volt az egyetértés a mosoni Futura épületének hasznosítását illetően a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Amint arról lapunkban beszámoltunk („Születőben a Csodák Palotája a Futurában" – Kisalföld, 2008. október 25.), a budapesti Csodák Palotája mintájára egy természettudományi interaktív bemutató központ létrehozását tervezi az önkormányzat a volt gabonaraktár, a Futura épületében. A tervek szerint közel egymilliárdból elkészülő létesítmény 100 ezer látogatót fogadna évente. A terveket Lenzsér Péter építész mutatta be a tanácskozáson a testület előtt. Az elképzeléssel a képviselők egyetértettek, ám többen túlzottnak vélték az évi 100 ezer látogatót. A felvetésekre Egyed László, a budapesti Csodák Palotája igazgatója elmondta: ez a látogatószám reális becslés, hiszen nagy a város vonzáskörzete, amelybe beletartozik Bécs és Pozsony is. Az igazgató példaként hozott fel több európai, Mosonmagyaróvárhoz hasonló méretű városban működő ilyen létesítményt, amelyek látogatószáma messze meghaladja a százezret. Egyed László szerint ezt a számot két-három év után el lehet érni, sőt, aztán meg is haladhatják ezt a látogatószámot. Szabó Miklós polgármester elmondta: évente átlagosan 160 ezer fogturista érkezik a városba, akik nagy része több napot tölt itt el, őket is számításba lehet venni a leendő látogatóknál.

Szeredi Ádám (MVE) zseniális ötletnek nevezte az elképzelést, amit feltétlenül meg kell valósítani. A képviselő szerint erre számos idegenforgalmi vállalkozás is ráépülhet, melyek számára kitörési lehetőség lenne. Szentkuti Károly (SZDSZ) bár jó ötletnek tartotta, kevésbé volt lelkes a terveket illetően, a jelenlegi gazdasági helyzetben nem látja a megvalósulás realitását. A képviselő úgy véli, nem fognak uniós források megnyílni erre a célra. Szerinte nem szabadna milliókat költeni a tervezésre, amíg nem áll rendelkezésre a megvalósításhoz szükséges forrás. Szentkuti példaként említette, hogy a laktanyába tervezett ’56-os múzeumból sem lett semmi. Szabó Miklós elmondta: a terveket időben elő kell készíteni, így tudnak jó eséllyel pályázni támogatásra. Az ’56-os múzeum ügye pedig nem állt le. Kovács Gergely (MSZP) elmondta: körülbelül 10 éve fogalmazódott meg az alapötlet, már akkor is jó elgondolásnak tartották, de nem volt lehetőség a megvalósításra. Most úgy tűnik, pályázati forrásból sikerül pénzt szerezni, ezt nem szabad kihagyni, ezért feltétlenül támogatják az elképzelést. A képviselő szerint a Csodák Palotája igazgatójának lelkes segítsége is azt bizonyítja, hogy van realitása Mosonmagyaróváron ennek a létesítménynek. Nagy István alpolgármester szintén úgy vélte, meg kell valósítani ezt az elképzelést, hiszen a város turisztikai koncepciójában is megfogalmazták már, hogy egy nagy attrakcióra van szükség. A testület végül egyhangúlag támogatta a Futura ilyen formában történő hasznosítását.

A tanácskozáson került napirendre a sportcsarnok elhelyezéséről szóló településfejlesztési döntés. Lapunkban beszámoltunk már a terv részleteiről („Sportcsarnok-terv a városközpontra" – Kisalföld, 2008. október 29.), miszerint a korábbi elképzelések helyett a városközpontban, a művelődési központ mögött építenék fel az új városi sportcsarnokot. Vucsics Péter (MSZP) szerint bárhol is épül fel a sportcsarnok, örülni kell neki, ám a városközpontba történő áthelyezés rossz döntés. A területre beékelődött két magántulajdonú ingatlan miatt pedig számolni kell majd a kártérítéssel. Ennek ellenére, nem jó érzéssel ugyan, de támogatja az előterjesztést. Pető Péter (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a határozattal még nem dől el semmi, csak megvizsgálják a megvalósítás lehetőségét. Tóásó Gyula (MSZP) elmondta: korábban is ezen a területen képzelte el a sportcsarnokot. Ha évekkel ezelőtt úgy döntöttek volna, hogy itt épül fel, akkor már rég állna a létesítmény. Árvay István (Fidesz) elmondta: a témával azért foglalkoznak most, mert a korábbi helyre tervezett, ám megvalósíthatatlannak tűnő sportcsarnok az egész terület fejlesztését gátolja. Ezért, ha esetleg arra a területre hasznosítási javaslat érkezne, kell hogy legyen másik lehetőség a sportcsarnokra. Muráncsik László (Nemzeti Fórum) elmondta: a városközpontban élők többségének az a véleménye, hogy inkább egy sportcsarnok épüljön ezen a területen, mint társasházak több száz lakóval. Szentkuti Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredetileg tervezett sportcsarnok helye rendkívül értékes fejlesztési terület, ezért nem szabadna eladni. A képviselő azt kérte a városvezetéstől: tegyenek ígéretet, hogy amennyiben a városközpontban épül meg a sportcsarnok, ezt a területet akkor sem adják el építési telkeknek. A testület többsége végül megszavazta, hogy vizsgálják meg a sportcsarnok városközpontban történő megvalósítását, illetve a másik terület egyéb irányú hasznosítását.

Olvasóink írták

 • 5. szadesz 2008. november 05. 16:13
  „Az biztos, hogy a városnak ideje lenne valami nagyot dobni: semmi nem történt az elmúlt évtizedekben! A komcsik miatt a határközeli, ráadásul "bűnös város" alig fejlődött. Amikor megvisszajöttek a rabmadarakkal, akkor sem történt semmi...
  A parkolásra is lehet terveket kidolgozni: pl. nincs túl messze a volt Haller, ami egy nagy gazfészek...”
 • 4. Abrafax 2008. november 04. 13:02
  „3-as, még mindig nem választottál saját nevet?
  Lehetnél mondjuk Köpködő, vagy Értetlen

  A százezer látogató nem egyszerre fog ott parkolni, hanem egy évre elosztva....
  A Futura előtt van egy parkoló és a Fehér Ló mögött is egy nem hivatalos. Tudod hol van Moson?”
 • 3. pan.cser 2008. november 04. 06:08
  „Ekkora egy marhaságot, már rég hallottam! A következő javaslat mi lesz?
  A mosoni templommal szembeni egykora fogadót alakítsák át Colosseumnak, az állapota alapján?”
 • 2. hihi 2008. november 03. 21:16
  „Mondja még valaki, hogy nincs fejlődés.”
 • 1. Tűzimádó 2008. november 03. 20:09
  „Halkan szeretném megkérdezni, hogy az odalátogató embereknek hol lesz parkolóhely? Ugye azt nem gondolja senki sem komolyan, hogy az óvári tömegközlekedés megoldja ezt a gondot?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,2 milliós gázszámlát kaptak Szépék

Hegyeshalom - Több mint egymillió forintos gázszámlát kapott egy hegyeshalmi nyugdíjas házaspár… Tovább olvasom