Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyelőre egy (vagy két?) helyen tiltott a fürdés

A városüzemeltető társaság szerint két, a tisztiorvosi szolgálat szerint egy szabad strandot kell bezárni Mosonmagyaróváron a rossz vízminőség miatt.
illusztráció
Annyi azonban bizonyos, hogy a legutóbbi mérések eredményei mindhárom városi fürdőhelynél túllépték a megengedett határt. A mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal idén három természetes fürdőhelyet jelölt ki a városban. Míg az elmúlt években csupán két helyen – a Mosoni-Dunán az Itatónál, illetve a Duna utcai szabad strandon – fürödhettek a helybéliek, addig idén már a Báger-tó egy szakasza is megnyílt a strandolók előtt. A tó vízminősége korábban nem felelt meg a kívánalmaknak, ezért hivatalosan nem üzemelhetett. Az elmúlt években azonban teljes egészében elkészült a környék csatornarendszere, jóval kevesebb szennyvíz jut már a tóba, így a vízminőség javult.

A szabad strandokat azonban nem sokat élvezhették a mosonmagyaróváriak, hiszen egyrészt az idei nyár időjárása nem kényezteti a fürdőzni vágyókat, másrészt az elmúlt napokban az Állami Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálata mindhárom helyen baktériumokat mutatott ki a vízben.

Súlyosan szennyezett vizek

Bednarik György, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. – a szabad strandok kezelője – ügyvezetője a Kisalföldnek elmondta: a három fürdőhelyből kettőt be kell zárni. Egyelőre még nem kapták meg a vízminőség pontos leírását, ám annyit tudni, hogy a Duna utcai szabad strand és a Báger-tó vize súlyosan szennyezett.

Az ügyvezető szerint a Duna utcai fürdőhelyen a Lajta okozza a szennyeződést, míg a Báger-tó medre rendkívül eliszaposodott. Így ott teljes mederkotrásra lenne szükség, ám erre a társaságnak egyelőre nincsenek anyagi forrásai. Egy közel húsz éve készített felmérés szerint, akkori árakon is mintegy 16 millió forintba került volna a munkálat.

„ Jelző baktériumok"mindhárom helyen

Dr. Pék József megbízott városi tiszti főorvos lapunk érdeklődésére elmondta: a három mosonmagyaróvári szabad strand közül egyelőre csupán a Duna utcainál kezdeményezték a fürdőzés betiltását. A legutóbbi vízminőség-vizsgálat eredménye mindhárom strandnál „nem megfelelő" besorolású, mivel meghaladják a megengedett értékeket. A jogszabály szerint, amennyiben két egymást követő vizsgálat pozitív eredményt hoz, az adott területen be kell tiltani a fürdőzést. A Duna utcai fürdőhely esetében már korábban is ilyen eredmény született.

A tiszti főorvos elmondta továbbá: a vízben mindhárom helyen székleteredetű, úgynevezett jelző baktériumokat találtak. A mért helyeken kórokozót nem tartalmazott a víz. Amennyiben ilyet találnak, azonnal felfüggesztik a fürdőzést. Dr. Pék József szerint a Mosoni-Duna fertőzöttségét elképzelhető, hogy a közelmúltban levonult áradás okozza, mivel a megemelkedett vízszint sok mindent belemosott a folyóba. Ha a következő vizsgálat során is átlépik a megengedett határt az értékek, úgy az ÁNTSZ a másik két szabad strandon is kezdeményezi a fürdés betiltását.

Az ügyvezető úgy véli, nem sok esély van arra, hogy idén nyáron újra engedélyezzék a fürdést az érintett strandokon, miután ehhez három egymást követő vizsgálati eredménynek kell negatívnak lennie.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bíróság dönthet a város és a hitközség vitájában

A zsidó hitközség ingatlanjára építettek utat Mosonmagyaróváron. Bár ez már több évtize- de történt,… Tovább olvasom