Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Egy padon a főherceggel

A tízmilliós költségvetésű műalkotást az önkormányzati támogatás mellett pályázati és szponzori pénzekből finanszírozták.
Két éve, Mosonmagyaróvár várossá avatásának 650. évfordulóján Szentkuti Károly alpolgármester vetette fel, hogy 2006-ban lesz Frigyes főherceg születésének 150., halálának 70. évfordulója. Az önkormányzat úgy döntött, hogy méltó emléket állít az élete utolsó éveit a Lajta-parti városban töltött, az emberek által egykor köztiszteletben tartott személyiségnek. Frigyes főherceg utcaszobrát tegnap adták át a Magyar utca és a Soós János utca kereszteződésében.

A tízmilliós költségvetésű műalkotást az önkormányzati támogatás mellett pályázati és szponzori pénzekből finanszírozták. Paulikovics Iván bronzba öntött emlékműve az idős főherceget ábrázolja: padon ülve, kampósbottal a kezében, szemlélődés közben. A kompozíció maga mellé invitálja a járókelőket. Az alkotás mögött egy emléktáblát is elhelyeztek, ahol a félmillió forint feletti támogatók nevét tüntették fel. Az önkormányzat bízik benne, hogy a mosonmagyaróváriak magukénak érzik a szobrot, és vigyáznak rá. Mindenesetre szeretnék bekamerázni a területet, emellett megvilágítják, s figyelnek rá, hogy ne férjenek hozzá a vandálok.

Az avatási ünnepségen Gerő András, a Habsburg Intézet igazgatója mondott beszédet, aki hangsúlyozta: a magyarok kiválasztottak az uralkodó család tagjai közül olyanokat, akiket már-már igazi magyarként szerettek. Frigyes főherceg emberszeretetével, közvetlenségével hamar belopta magát az emberek szívébe. A szobrot Stipkovits Pál polgármester és Szentkuti Károly alpolgármesterrel közösen Habsburg Frigyes főherceg egyik unokája leplezte le. Habsburg-Lotharingiai Sarolta magyarul szólt a megjelentekhez, s elmondta: ő személyesen már nem ismerhette nagyapját, majd hozzátette: boldogsággal tölti el, hogy Mosonmagyaróváron ilyen méltó emléket állít számára az utókor.
Az ünnepséget koszorúzás követte a magyaróvári altemplom kriptájában, végül pedig szentmise zárta a megemlékezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonötmilliót adtak útjavításra

Jánossomorja önkormányzatának szerdai ülése előtt Csontos Attila, a Jánossomorjai Társaskör Egyesület elnöke kilencvenezer forintos adományát adta át az Alsó-Fehérkereszt felújítására. Lapunkban korábban beszámoltunk arról, hogy Drobnitsch Tamás képviselő a legutóbbi ülésen felszólította Luka János képviselőt, hogy kérjen bocsánatot a lakosoktól, mert illegálisan helyezett el hulladékot a település határában. Tovább olvasom