Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Egy kisbolt nagyon hiányzik

A lakosság többsége nyugdíjas, de most egy hónapon belül két kisbaba is született a községben.
Arakon, a Virág utca új házában egy fiatal pár lakik. Pap Károly máriakálnoki, felesége, Katalin pedig mosonmagyaróvári volt. A férj nagyszülei laktak régen Arakon, s mivel jóval olcsóbban lehetett telket venni, mint Máriakálnokon, Károly itt építette fel az otthonát.

Új élet, kissé elzártan

Négy hónapja már be is költöztek az új házba, ahová három héttel ezelőtt megérkezett kislányuk is. Franciska a település legifjabb polgára. Katalin azt mondja, hogy először nagyon furcsa volt számára a kis község, hiszen azelőtt napjában többször is bement a városba. Mára azonban már megszokta a csendet. Közel van a buszmegálló, negyed óra alatt beérnek Mosonmagyaróvárra. Franciskát óvodába is a városba szeretné majd vinni.

Bár közel vannak mindenhez, mégis kicsit elzárva élnek. Ami a legjobban hiányzik, az egy kisbolt, hogy ne kelljen bemenni például egy citromért Óvárra, vagy végigszaladgálni a szomszédokat, hogy nekik van-e nélkülözhető.

A tősgyökeres araki Nagy János is ezt hiányolja a legjobban. Ha túl sokat vásárolnak az élelmiszerből, az sem jó, mert tönkremegy, ha meg keveset, akkor újra utazni kell. Valaha az ÁFÉSZ működtetett egy üzletet a faluban.

Tizenöt aktív kereső

A hatvanéves férfi nem is vágyik el innen, bár mindkét gyermeke elkerült a faluból. Az ő idejében még iskola is működött a községben, a kilenc egykori diákból azonban csak ő maradt a településen. Feleségével a minap számolták össze, hogy jelenleg mindössze 15 aktív kereső van a faluban. A többség idős, nyugdíjas ember.

A buszmegállónál kihajtani életveszélyes, jegyzi meg Nagy János, mert nem lehet rendesen kilátni, és gyakran olyan tempóban száguldoznak az úton az autósok, hogy csoda, hogy nem történik baleset. Ki kellene rakni arra a részre a 60-as sebességkorlátozó táblát, vélekedik a férfi. A falu előtt is elhaladó kerékpárúton sokan kerekeznek. Az információs táblán azonban elfelejtették feltüntetni Arak nevét, mutatja kalauzunk. Miközben erről meg is győződünk, megérkezik egy csapat bringás.

Félreérthető táblák

Gerencsér Máriáék egy tizenkét tagú baráti társasággal nyaralnak a Szigetközben. Budapestiek, Győrig vonattal jöttek, onnan kerékpárra pattantak, hogy két hét alatt minél több környékbeli településre eljussanak. Még soha nem jártak ezen a vidéken, de annyira megtetszett nekik, hogy megfogadták: visszatérnek. Egyedül az információs táblákra van panaszuk, szerintük nem egyértelműek, egyszer el is tévedtek, Máriakálnok helyett például Kimlére kerekeztek ki.

Az utakra is jutott

Varga Miklósné, Halászi és Arak jegyzője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: tavaly a két községben 15 millió forintot fordítottak együttesen fejlesztésekre. Arakon is jutott ebből az összegből útfelújításra és a közösségi ház rendbetételére is, ahol hetente egyszer orvos rendel. Araknak egy képviselője is van az önkormányzatban, Vargáné Molnár Zsuzsanna, akit panaszaikkal, javaslataikkal, ötleteikkel megkereshetnek a falubeliek, és ő továbbítja a kéréseket a testület felé.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentik a hulladék mennyiségét

Nagy Lajos, a társaság ügyvezető igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a vizsgálat megállapította, hogy célszerű volna mintegy harminc százalék nem rugalmas hulladék vagy föld a megfelelő tömörítéshez. A depónia megnyitása óta folyamatos probléma, hogy nem kerül ki elegendő mennyiségű inert (az adott körülmények között kémiai reakcióba nem lépő) hulladék. Tovább olvasom