Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Egy év múlva Schengen?

A hamarosan megszülető uniós rendelet várhatóan lehetővé teszi hazánknak jövő októbertől a schengeni csatlakozást.
Az EU bel- és igazságügy-miniszterei nemrégiben megegyeztek a bűnügyi adatbázisok bővítéséről. Várhatóan októberre megszületik az uniós rendelet, amely a tíz újonnan csatlakozott országnak is lehetővé teszi a schengeni csatlakozást. Ezután egy évvel, 2007 októberében megszűnhet az összes uniós tagállam belső határain az ellenőrzés. Így az osztrák, szlovák, s szlovén határon is megállás nélkül áthajthatunk, s bárhol átsétálhatunk.

Egységes bűnügyi nyilvántartás

A határellenőrzés megszűnése egységes bűnügyi nyilvántartást igényel. A SIS–2 informatikai rendszer bővítése folyamatban van, jövő januárban csatlakozhatunk hozzá. Nemrégiben mintegy 2,5 millió euró (700 millió forint) értékben szerzett be technikai eszközöket a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az Európai Unió Schengen-alap támogatásából. Így egy éven belül az összes külső (nem EU-s) határátkelőhely eleget tesz a schengeni követelményeknek. A schengeni alapból egyébként hazánknak 2004 és 2007 között összesen 160 millió eurót biztosítanak.

A határőrség munkájára a belső határok megszűnése, vagyis Magyarország schengeni övezethez csatlakozása után is szükség lesz.
Felvetődött, hogy a határőr-igazgatóságokat a rendőrség keretébe integrálnák. Ezekhez a lépésekhez a kétharmados törvények módosítására van szükség.

Öt igazgatóság működik a belső határon

Magyarországon öt igazgatóság működik a belső határon. A csatlakozást követően a belső határok térségében megszűnik a jelenlegi ellenőrzési rendszer. A schengeni kódex szerint a belső határok térségében rendőri jellegű ellenőrzés végezhető, határellenőrzés nem. Maradnak tehát az idegenrendészeti és közúti ellenőrzések, az általános közterületi razziák, a konkrét bűncselekményekhez kapcsolódó vizsgálatok.

Győri Határőr Igazgatóságnál több mint ezer embert foglalkoztatnak. Hegyeshalomban közel kétszázötvenen dolgoznak, Rajkán nagyjából feleennyien. Teljes a bizonytalanság a munkájukat illetően, várják sorsukat: új embert már nem vesznek fel a határátkelőre, a létszám folyamatosan csökken.

Mindenki felkészült a megszűnésre

Tavaly többen mentek el a határátkelőről, mint az előtte lévő öt évben. Aki talál magának más munkát, az még az elbocsátása előtt elhagyja a testületet: aki teheti, nyugdíjba megy, akit lehet, nyugállományba küldenek. Mindenki felkészült arra, hogy hamarosan elveszíti munkahelyét: a vámosok sorsa „lebeg a szemük előtt". Elvileg a határőrizetnél is lesznek majd mobil csoportok. Néhányan ide átkerülhetnek vagy a keleti végeken kaphatnak munkát, ezt azonban nem valószínű – akárcsak a vámosok esetében –, hogy sokan vállalnák.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciklusokon átívelő álom

Nagy volt az öröm 1998 októberében – néhány nappal a helyhatósági választások előtt – a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központban, amikor eredményt hirdettek a városi sport- és szabadidőközpontról kiírt ötletpályázaton. Akkor az ünnepi hangulatban többen úgy gondolták, a vágyak megvalósulása karnyújtási közelségbe került. Mára kiderült: nem lett igazuk. Tovább olvasom