Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Egy esély az életkezdésre

Lébényben az evangélikus egyházközség jóvoltából lakóotthon fogadja be átmenetileg a nehéz helyzetben élő fiatal családokat. A lébényi evangélikus egyházközség az elmúlt években milliós értékben osztott szét a rászorulóknak külföldről kapott tárgyi adományt.
Koháry Ferenc
A gyülekezet a karitatív munkát ennél szélesebb körben végzi: Koháry Ferenc evangélikus lelkész néhány éve elhatározta, hogy a nehéz helyzetben lévő, lakás nélküli vagy rossz körülmények között élő fiatal családokat felkarolja és átmeneti otthont teremt számukra. A cél érdekében a kárpótlás során az egyházközség visszaszerezte egy régi épületét, ahol három, kétszobás lakást alakított ki. Minden lakáshoz tartozik egy kis kertrész is, ahol kedvükre és biztonsággal szaladgálhatnak a gyerekek. Az építményben található még egy nagy közösségi helyiség is.
Koháry Ferenc érdeklődésünkre elmondta: az otthonban jelenleg három család lakik, összesen hat gyermeket nevelnek, a legkisebb három hónapos. A fiatalok méltányos lakbért fizetnek és önkéntes alapon segítenek az egyházközségnek, rendben tartják a templomot és környezetét. Közösségként élnek, rendszeres összejöveteleket tartanak, ahol életvezetési tanácsokat kapnak és jó szóval erősítik a családba vetett hitüket és erejüket. Legközelebb Miklós napján ünnepelnek együtt.
A családokkal egy évre kötnek szerződést, ami meghosszabbítható. Az otthon átmeneti segítséget nyújt, a lakók az ott töltött idő alatt próbálnak megerősödni, hogy végül önálló életet teremthessenek maguknak. A lakóotthonról kedvezően nyilatkoznak a családok hozzátartozói is. Jó lehetőségnek tartják és örülnek, hogy ily módon foglalkoznak a fiatalokkal, hiszen sok olyan pár van, akiknek szülei nem tudnak kellő támogatást nyújtani számukra az önálló életkezdéshez. A szociális bérlakások száma pedig nagyon lecsökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt hét Nepálban

Harsányi Levente, a mosonmagyaróvári Rotary Club elnöke a közelmúltban tért vissza Nepálból, ahol öt… Tovább olvasom