Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

˝Egy a fontos: itthon legyenek˝

A Philadelphiában hajóbalesetet szenvedett mosonmagyaróvári csoportot rendkívül megviselték a történtek.


A halászi Mike László fia is a kétéltűn utazott: ő az ütközéskor mentőmellény nélkül esett a Delaware folyóba, majd partra úszott. A családnak most egy a fontos: mielőbb hazaérjen gyermekük.

˝Fiunk első amerikai útja volt: úgy volt, hogy három hét alatt egy kört tesznek az Államokban, New York és Philadelphia érintésével. Elvileg csak július 24-én jöttek volna haza: a történtek után viszont már alig várjuk, hogy a többiekkel együtt itthon legyenek˝ – mondta portálunknak a halászi Mike László. Kikötötte: azért volt hajlandó beszélni a történtekről, hogy a találgatások helyett végre valaki mondja el, mi is történt valójában a mosonmagyaróvári csoporttal.

A tizenhárom diák és a két kísérő tanár július másodikán érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy nyelvi programban vettek részt.

˝Krisztián szerette volna csiszolni a nyelvtudását: eleinte jól érezték magukat, s az ottani nemzeti ünnepen, a függetlenség napján is már Amerikában voltak – mondta Mike László édesapa. – A csoport többsége az ő osztályába járt: főként interneten keresztül tartottuk vele a kapcsolatot˝ – meséli édesapja. A hatodik napon aztán sokadmagukkal Philadelphiában egy kétéltű vízibuszra ültek. A kánikulában a vízi járművön füst lett, a motort leállították, s a Delaware folyón egy uszály ütközött nekik. A tizenhárom diák közül ketten eltűntek a vízben: holttestüket múlt pénteken találták meg.

A baleset: Kiderült, hogy a kétéltűben még az ütközéskor is sokan tartózkodtak. Mike Krisztián is az uszály becsapódásakor esett ki belőle. (Fotó: MTI)
A baleset: Kiderült, hogy a kétéltűben még az ütközéskor is sokan tartózkodtak. Mike Krisztián is az uszály becsapódásakor esett ki belőle. (Fotó: MTI)

˝A füst után megállt a hajó: az uszály gyorsan jött, s egyre közelebb ért. A kapitány állítólag az utolsó pillanatban kiugrott belőle. A legtöbben, így a fiam is az ütközés pillanatában még a kétéltűben volt. Annyit érzett, hogy megrántja a nyakát, s húzza le a víz. Még a jármű hátuljában lévő mentőmellényt sem tudta magára kapni, ahogy sokan mások sem.

Szerencsére egész jól úszik, mintegy hatvan méter megtétele után ért partot. Több társát bevitték a kórházba: őt csak két nap múlva vizsgálták meg, mivel addigra panaszkodott a megrántott nyakára: fájdalomcsillapítót kapott rá. A gyerekeket, így őt is megviselték a szörnyű emlékek: a vízbe fúlt lány az osztálytársa volt, s a fiút is ismerte˝ – mondta. ˝A testi sérüléseket kiheverik a gyerekek, de azt nem tudom, hogyan dolgozzák fel, hogy hónapokig készültek életük talán eddigi legnagyobb kalandjára, s az ilyen szörnyű tragédiába torkollott.˝

Mikééket aznap egy szülő hívta fel, s mondta, hogy baleset történt: akkor még keveset tudtak a történtekről. Később fiuk is telefonált, s mondta: ˝én jól vagyok˝. ˝Mindene elázott, s még most sem könnyű tartani vele a kapcsolatot. Kapott egy feltöltőkártyát az ottani vezetékes készülékhez, így tudtunk telefonon beszélni: ez a vonalas szám is él, ám sokszor csak a hangrögzítő válaszol. Egész nap figyeljük a számítógépet, mikor tudunk vele kapcsolatba lépni. Sok segítséget kaptak, programokat szerveztek nekik. A többi szülő nevében is köszönjük azoknak, akik vigyáznak rájuk: mindenki megtette, amit tudott. Még azok a New York-i családok is elmentek hozzájuk Philadelphiába, akik elszállásolták őket korábban néhány napig˝ – mondta Mike László.

A halászi családfő a saját érzéseikről is beszélt. ˝Azt gondoltuk, hogy jót teszünk a fiunkkal ezzel az úttal, s most tessék... Mindig az motoszkál bennem: lehet, hogy ha mondjuk három székkel arrébb ül a hajón, akkor hiába várnánk haza. Azt tudom ajánlani a többi szülőtársamnak: húzzuk magunkhoz gyermekünket – nemtől, kortól függetlenül –, szeretgessük egy kicsit, vegyük meg neki a hőn áhított kacatot, mert bármikor jöhet egy szerencsétlen pillanat s holnap már nem tehetjük meg – és ezt egy életen át bánni fogjuk˝ – mondta.

A Külügyminisztériumban Mikééknek azt mondták: a kártérítéssel kapcsolatos ügyeket majd ők intézik. ˝Mi lesz belőle, nem tudjuk. Most csak az a fontos, hogy itthon legyenek.˝

Olvasóink írták

 • 9. pidali 2010. július 14. 16:45
  „2-es,3-as Nektek van igazatok, ja meg ha egy kis rosszat irtok az újságról,ami szerintem életszerű (sz.r) azt
  egyből letörlik. Hetekig lovagolnak egy témán ennyit tudnak! Az meg,hogy minek olvassa akit nem érdekel,hát azért mert mindehová ezt eröltetik,szerintem lerágott csont!! ennyit tudnak!”
 • 8. sicc 2010. július 14. 16:08
  „Ki beszél érzéketlenül!?
  Én arra akartam válaszolni,hogy most a szülők esetleg magukat okolják, hogy miért engedték el őket.
  ˝Azt gondoltuk, hogy jót teszünk a fiunkkal ezzel az úttal, s most tessék... "
  Ehhez volt egy a gonolatom,de nem fogok magyarázkodni neked! Szőrnyű tragédia,van köztük olyan akit ismerek és a baleset óta csak ez jár a fejembe! Erre nincs más magyarázat csak ez: ez volt a sors!”
 • 7. Kispinty 2010. július 14. 15:08
  „Polgarjenő!
  Ennyi erővel ne menj el a Balatonra, mert belefulladhatsz! Világot akartak látni! A baleset emberi mulasztás miatt történt! Nehogymár ők legyenek a hibások, mert meghaltak.

  Sicc!
  Te biztosan nem vagy normális! Ilyen érzéketlenül beszélni két fiatal életről...Szégyelld magad!!”
 • 6. polgarjenö 2010. július 14. 11:35
  „Igaz is #4, nem is lenne szabad erről többet beszélni. Sőt meg is kellene tiltani, hogy nyilatkozzanak mindenféléket. Bőven elég ha mindenki csak találgat, ha annyira akar. Na meg ez az Amerika?! Minek odamenni?! Azt is be kéne tiltani; kész életveszély!”
 • 5. cicamica1 2010. július 14. 11:27
  „Az újságírónak ez a dolga...... Akit meg nem érdekel a cikk minek olvassa?!”
 • 4. Anyuka32 2010. július 14. 11:05
  „Hát nem tudom... nekem nem lenn lelkierőm beszélni eről a tragédiáról. Találgatások ide vagy oda, mindenki gondoljon amit akar!!
  De az újságírók helyében sem lett pofám oda menni kérdezősködni!!”
 • 3. sicc 2010. július 14. 10:44
  „Itthon is bármikor meghalhatunk, ki sem kell lépnünk a házunkból ! Ez volt a sorsuk ,ez volt megírva a nagykönyvbe.”
 • 2. nagyjancsi 2010. július 14. 10:26
  „kezdődik...”
 • 1. pidali 2010. július 14. 10:09
  „Ez már vicc másról nem is fog irni ez a <moderálva> kisalföld?????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb lakóházak építhetők a Mosoni-Duna partján

A tulajdonosok kérésére üdülőövezetből lakózónába sorolt át a képviselő-testület négy telket a… Tovább olvasom