Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Deáknak állítanak szobrot

A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesületben az őszi elnökségi ülés óta dr. Kocsis Sándor látja el az ügyvezető elnöki teendőket. A változásra azért volt szükség, mert dr. Nagy György elnök betegsége folytán már nem tudta a korábbi lendülettel menedzselni a civil szervezetet, de szakmai tudására, tanácsaira és tapasztalataira a jövőben is számít a tagság.
Dr. Kocsis Sándor
Az egyesület elmúlt évének értékelésére dr. Kocsis Sándort kértük fel.
– Az egyesület egyik legnagyobb sikerének az Ostermayer Óvoda kertjében álló szobor restaurálását tartja. A munka azért is volt fontos számunkra, mert a város értékeinek védelme terén jó példával szolgálhattak a kicsiknek, akik az őrangyal megszépülését műsorral köszöntötték – kezdte az ügyvezető elnök. – A tagság örömmel nyugtázta, hogy a városrészek rendezésére vonatkozóan több alkalommal kikérték véleményüket. Egyre többen kapcsolódnak be a virágosítási akcióba, a lakosság lelkesedése jeléül nemcsak a családi házak ablakai, hanem a panelházak erkélyei is virágba borulnak tavasztól őszig. Büszkék vagyunk arra, hogy a kulturális örökség napja alkalmából évente egyszer látogatható Habsburg-kriptát ezúttal minden eddiginél többen tekintették meg.

Az ügyvezető elnök a megvalósításra váró feladatok között elsőként a pártfogók megkeresését, a velük és a hasonló célú egyesületekkel való kapcsolat felvételét, elmélyítését és a szervezet munkájába a fiatalabbak bevonását tartja. Munkáját a jövőben is áthatja a szervezet hosszú távú célkitűzése, azaz a város védelme, szépítése érdekében kifejtett tevékenység. Ennek kapcsán idén több nagyobb rendezvény megszervezését tervezték be. A kulturális örökség napjához kapcsolódóan elhatározták, hogy levelet írnak a környékbeli osztrák települések elöljáróinak, melyben felhívják figyelmüket a Habsburg-kripta értékeire.

A látogatók számának növekedését segítheti elő egy figyelemfelkeltő tábla kihelyezése is. Deák Ferenc születésének kétszázadik évfordulójára egy szobor állítását tervezik a Deák térre. Ehhez kapcsolódóan készülne egy kiadvány és egy kiállítás is. A tér levéltári adatok szerint már 1875-től viseli Deák nevét.

Ezen túl továbbra is részt vállalnak a Szent László-napi ünnepség megrendezésében. Két kirándulást is terveznek. Az esztergomi túrára meghívják a Széchenyi Polgári Kör tagjait, akik pedig a városvédőket invitálják meg egy söjtöri (Deák szülőfaluja) kiruccanásra. Az egyesület a Magyar Hidrológiai Társaság tavaly júliusban tartott országos vándorgyűlésére színes képekkel illusztrált füzetet adott ki
„Mosonmagyaróvár a Duna és a Lajta ölelésében" címmel. A kiadványt a 250 résztvevő hazánk különböző településeire vitte magával. A kiadványt azóta kétszáz példányban utánnyomták és folytatását is tervezik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskola után a kultúrház

Levél önkormányzatát megterheli a Molnak fizetendő 16 millió és a közalkalmazotti béremelésből… Tovább olvasom