Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Csíksomlyói útinapló: karrierjét adta fel az erdélyi gyerekek miatt a lébényi Tóth Andrea

Elzarándokoltunk Csíksomlyóra, ahol a helyiek és vendéglátóink mindennapjai mellett megismerkedtünk a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ lakóival is.
Úttalan utakon, úton útfélen – így foglaltuk össze röviden a Csíksomlyóra vezető utunk első napját, amelybe két megállót, Gyulafehérvárt és Segesvárt illesztettünk be.

Sok nekik a román zászló 

Ennek eredménye az lett, hogy a Csíkszeredához tartozó Csobotfalván élő székely házigazdáink két napon át nehezményezték, hogy miért fotóztunk annyi román zászlót. Azért, mert Románián át érkeztünk Erdélybe, Gyulafehérvár és számos más kistelepülés útközben pedig fel van lobogózva. 2018-ban ugyanis Romániában a mai országrészek egyesülésének 100 éves évfordulóját ünnepeli az állam és a lakosság nagy része.
Fotó: Török János. Még több kép ide kattintva >>
Fotó: Török János. Még több kép ide kattintva >>
Az persze érdekes, hogy mindennek az a település a központja, Gyulafehérvár, amely egyszerre Erdély ősi történelmi fővárosa és egyben a román nemzeti egység szimbóluma. Segesváron néhány órát időzve pedig azt állapítottuk meg, hogy egy t is kevés lenne a girbe-gurba, macskaköves utcák által rejtett látnivalók alaposabb megismeréséhez. A várból kiváló kilátás nyílik a városra, a főtér gasztronómiai kínálata minden igényt kielégít, a kisvonat pedig mindössze 10 lejért (700 forint) körbevisz az egész váron húsz perc alatt.

Kanyarban, záróvonalon át

Útközben több román „ősi népszokással " sikerült közvetlen közelről megismerkednünk: ilyen az előzés kanyargós hegyi úton, beláthatatlan kanyarban, záróvonalon át, nyílegyenes úton előzés, úgy, hogy tudja, hogy nem fog beférni, ezért a szembejövő fékezésre kényszerítése, autószerelés az út közepén és még sorolhatnánk. Úti célunkhoz közelítve hatalmas hegyomlás miatt kellett lelassítanunk, mert az út fele beszakadt. Egy arra járó helybélitől érdeklődve megtudtuk, hogy három éve ilyen hiányos az útszakasz. Úgy fél éve megpróbálták helyreállítani, de egy hetet sem bírt.

Az időjárás a hegyvidéknek köszönhetően folyamatosan változott a szegedi novembertől a májusig volt eső, köd, szikrázó napsütés, néha mindez alig néhány kilométeren belül.

Erdélyhez közelítve már egyre több zarándokkal találkoztunk a környékből és Magyarországról is. Egy Piliscsabáról érkezett, fiatalokból álló csapat 50 kilométert gyalogolt, de találkoztunk egy győri családdal, Somfaiékkal is, akik 160 kilométert zarándokoltak hat nap alatt a szentmise helyszínéig. A szentmiséről szóló tudósításunkban több Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett zarándokokkal is beszéltünk.

"Egy ágy, két személy"

– Édesanyám hatására jöttem el először, ő hozott el engem és a feleségemet 2004-ben. Amikor megérkeztünk, elég sötét volt, a templomnál állt meg a busz, már nem engedtek be minket a faluba. Jött egy székely és a nagy hangján annyit mondott: egy ágy, két személy. Ő volt a házigazdánk, Bartalis János, akihez már tizennegyedik éve visszajárunk. A két család között barátság szövődőt, ami egyre inkább mélyül – mondta a kisteleki Csiszár Zoltán.
A csíksomlyói búcsú képekben


Vasárnap Nyerges-tető felé vettük az irányt, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert. A székelyek élet-halál harcot vívtak az osztrák és orosz csapatokból álló hadsereg ellen. A kisszámú székely hadsereg önfeláldozó küzdelme ellenére szenvedett vereséget, mert egy kászoni származású ember elárulta őket. Nagyon sokan vesztették életüket ekkor a székely harcosok közül. A csata helyszínén emlékoszlop őrzi a csatában elesett székely hősök emlékét. Ezzel szemben kopjafákkal emlékeznek a hősi halottakra. Láttuk többek között győriek, Mórahalom, Szatymaz, Apátfalva, a karolinások és egy deszki vándor által állított kopjafákat is.

Erdélyben választott új életet

Tusnádfürdőn Böjte Csaba testvér egyik gyermekotthonába, a Szent László Gyermekvédelmi Központba látogattunk el, ahol a gyerekek mellett a Lébényből érkezett nevelő, Tóth Andrea fogadott minket. – Logisztikusként dolgoztam. Másfél évvel ezelőtt baráti társasággal hoztunk ide karácsony után adományokat. Olyan mély hatást tett rám az itt töltött két nap, hogy visszajöttem önkéntesnek, majd itt ragadtam. Két t alatt összepakoltam az otthoni életemet és ideköltöztem. A családomat felzaklatta a dolog, mert nem értették, miért választottam ezt az életet a karrier helyett – mesélte Andrea, akinek mint fogalmazott, tizenegy lánya van.

Az intézményben 80 gyereket nevelnek, a legkisebb 5 a legnagyobb 18 éves. Csaba testvér Tusnádfürdőn az Amerika Magyar Közösségek által adományozott pénzből vásárolta meg az egykori Anna villát, melyet 2006 tavaszán németországi magánemberek segítségével újítottak fel. A hatalmas hátsó kertben vastag láncon kaukázusi juhászkutya csaholt, a területet körben villanypásztor védi a medvéktől. Andrea azt mondta, 12 medve jár be rendszeresen a városba, a kutya nélkül nem lehet élni, jelzi és elijeszti a medvét.
Csíksomlyói útinapló: Nyerges-tető, Szent Anna-tó


A gyerekek hozzászoktak a látogatókhoz és a szerepléshez is. A vörös, szeplős hatéves Czári Délia fél éve él itt testvérével, lelkesen pózolt a fotókhoz. – Azt szoktuk mondani, Délia éget, mint a tűz, annyira eleven. Igazi rosszcsont, még a fiúknak is nekimegy. Andrea megmutatta a lakhelyüket is, ahol katonás rend fogadott, de a fotó kedvéért az emeletes ágyakon négyen lelkes párnacsatába kezdtek, amit alig bírtak abbahagyni.

Látogatásunk napján egy szegediekből és hódmezővásárhelyiekből álló csapat is érkezett az otthonba, melynek lakói népdalokkal és vallási énekekkel köszöntötték a látogatókat vacsora előtt, ami húsleves és ahogy arra mondják, töltelékes káposzta volt.

Útközben a Csíki Határ Fogadóban, a milyen kicsi a világ felkiáltással összefutottunk Kiss Róbert Károllyal, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettesével, aki mint mondta, tíz éve jár kisebb baráti társasággal a csíksomlyói búcsúba, de idén a családjával, feleségével és két gyermekével érkezett. Számára vallási jelentősége mellett a magyarsága megélése miatt is fontos a szentmise.

A magyarság megélése

A magyarság megélése szinte minden alkalommal szóba került, amikor Magyarországról érkezettekkel beszélgettünk. A Szegedről érkezett 88 éves Dávid Szaniszla el is sírta magát, amikor a székelyekről és a vendégszeretetükről beszélt, amit mi is megtapasztaltunk. Vendéglátóink, Bartalisék csütörtökön disznót vágtak, hogy a szép számban érkezett vendégeket, rokonokat, ismerősöket vendégül lássák. Mint fotóriporter kollégám fogalmazott, Bartalis Edit gasztronómiai szakértelméről egy külön rovatot lehetne indítani.
Csíksomlyói útinapló - erdélyi gasztronómia

 
A házilag készült sajtok, szalonnák, szalámik, kocsonya, tepertő, májas és disznósajt mellett ebédre véres hurka és sült kolbász került az asztalra, vasárnap pedig a saját pisztrángos tavukból kifogott halat ettünk. A sütni való kolbászt itt füstölik, ettől különleges az íze. Mire pedig szusszantunk volna egyet az ebéd után már érkezett is a vacsora, a töltött káposzta, amit házi pálinkával és a Csíki Sör Manufaktúra legújabb termékével, a Tiltott Csíki Krém Sörrel csapattunk szét, amely mint a felirata mondja, üdít táplál és hidratál.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeverekedett három férfi Mosonmagyaróváron, egyiküket mentő vitte kórházba

Összeverekedett három férfi Mosonmagyaróváron, egyiküket mentő vitte kórházba
A verekedés egy italbolt előtt tört ki. Tovább olvasom