Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Csend vagy szórakozás legyen szombatonként?

Hegyeshalom - A fiatalok színvonalas szórakozóhelyet akarnak helyben, a környéken lakók csendet szombat éjszakánként. Az utóbbiak panaszlevelüket benyújtották a polgármesteri hivatalba, a jegyző vizsgálja majd az ügyet.

Bár februárra tervezték megnyitását, augusztus elején nyithatta ki kapuit az egykori hegyeshalmi áruház földszinti részén kialakított kávézó, ahol szombatonként zenés szórakozásra várják a fiatalokat. A bulival járó zaj azonban néhány környékbeli lakónak nem tetszik: aláírásgyűjtést kezdeményeztek és panaszlevelüket eljuttatták az önkormányzathoz.

– Tavaly nyáron működött a faluban utoljára diszkó, a helyi fiataloknak egy színvonalas szórakozóhelyet szerettünk volna létrehozni – magyarázza Régi István vállalkozó, aki egy éve vásárolta meg az áruház épületét: földszinti részén ABC-t és kávézót alakított ki, az emeleti részére tíz lakást tervez fiataloknak. Eredetileg már februárban meg kellett volna nyílnia a szórakozóhelynek, azonban a szükséges engedélyek megszerzése miatt az a múlt hónap elejére csúszott.

– Legközelebb Mosonmagyaróváron tudnak a hegyeshalmi fiatalok szórakozni. Bolye Tamás és Budai László kéthetente progresszív house partira várják a fiatalokat.

Kávézó: Fülöp Veronika és Németh Zsanett szolgálja ki a vendégeket.
Kávézó: Fülöp Veronika és Németh Zsanett szolgálja ki a vendégeket.

Viszont jó néhány környékbeli lakó a szombati mulatsággal járó zajt kifogásolja. Panaszlevelüket (melyet közel harmincan írtak alá) eljuttatták az önkormányzathoz. Ahogy az egyik aláíró fogalmazott, ők nem akarnak tönkretenni senkit, nem akarják bezáratni a szórakozóhelyet, csak a szombati nyitva tartását korlátozni. Mint írták: „a nyugalomhoz joguk van". A megkérdezett szomszéd hozzáfűzte: a helyet egyébként igényesen alakították ki, a kávézóval kapcsolatban nincs is semmi kifogásuk.

Gáli Péter hegyeshalmi jegyzőt kerestük a hivatalban, azonban ő szabadságát tölti. Szőke László polgármester kifejtette az üggyel kapcsolatosan: a jegyző ki fogja vizsgálni az ügyet és a törvényben meghatározott időponton belül értesítik a lakosságot a hivatal álláspontjáról. A településvezető is úgy tudja, hogy a szórakozóhely engedélyeinek kiadása a szabályok szerint történt, minden szakhatóság hozzájárult a működéshez.

Olvasóink írták

 • 18. Publicenemy 2009. szeptember 11. 12:59
  „RickCartman a sok óvári <moderálva>.. meg mennyen sopron felé feketemunkára és 50el mennyen HEGYESBE!A NAGY MOSONMAGYARÓVÁROD meg annyiban különbözik hogy nagyobb falu! 1*ü!”
 • 17. tutymuty 2009. szeptember 09. 13:08
  „Egyáltalán nem a hangerővel van a baj, akinek hangos, az beteg, vagy nem csinál egész nap semmit, azért nem fáradt, nem tud aludni!
  Drog az van mindenhol, nem lehet egy helyet okolni azért mert a fiatalok kostolgatnak...
  Én igazából annak(AZOKNAK!) a takonynak a kedves szüleire lennék kiváncsi, aki reggel 6 kor még lenyomná superman-t repülésbe, úgy "bezabált" ....szóval az nem hiányzik???????
  Nem kéne beengedni kiskorúakat ilyen helyekre és meg lenne oldva a probléma!!
  Mert csakis miattunk van minden helyen, időben a probléma!”
 • 16. akela4 2009. szeptember 09. 10:08
  „Érdekes módon nálunk már mindent szabad, mint a nagy fene USA-ban.
  Majmoljuk őket, bármennyire is próbálják tagadni. Nemrég még büntettek minden ma általános a közizlést irritáló dologért, de szerintem az érdekek egyeztetésével van a baj.
  A törvény kimondja, hogy jogaink gyakorlása nem járhat másoknak sérelemmel.
  Csak ezt senki nem veszi komolyan. Az illetékes hatóságok, meg egyszerűen a prémium és a jutalomosztással vannak elfoglalva, munkájuk végzése helyett!
  Annak idején az orosz laktanyában a Kálnoki kompnál Óváron működött egy gokart pálya.
  A konkurensek harca csak a sajtóból volt ismerős, mert a lakásomhoz is, meg a hétvégi házamhoz is közel volt, de azt én észre sem vettem, mert fel volt szerelve zajvédelemmel, de a Dunaparti hangoskodások azok pokollá tették az emberek életét. Na el is költöztem egy kicsit messzebb, de az idei nyáron a volt lengyárhoz közeli kertemben sem lehetett vasárnap délután megérteni a mellettem ülő beszédét az idióta szórakozásnak becézett zajkeltéstől.
  Az EU-val is tele van mindenem, mert csak a piccal törődik, nem az emberekkel.
  Nesztek nektek demokrácia! Isszuk is a levét jó vastagon, mert mire rend lesz itt, akkorra már sokan jobb létre szenderűlnek és ehhez aszisztál a jelenlegi felelősök hada!”
 • 15. Egy_fiatal_lány 2009. szeptember 06. 14:12
  „Nem tudom, ki hogy van vele, de 2009-et írunk. A pár évtized alatt sok minden változott. Változtak a fiatalak, változtak a zenei stílusok.
  #11. Kedves Hozzászóló! Úgy veszem észre, hogy neked még nincs gyermeked, aki vagy ilyen zenét hallgatna vagy ilyen zenére bulizna. Ez a zene nem feltétlen függ össze azzal, hogy bárki élne akármilyen kábítószer fogyasztásával. Persze vannak ilyenek is. Én is voltam nem egyszer nem kétszer ezeken a bulikon, mégsem élek vele. Ha a fiataloknak ilyen az igényük, akkor sajnálom, de el kell hogy fogadjad/fogadjuk. Eleve a 2 dj barátomra vagyok kíváncsi, akik nem azért csinálják ezt a zenét, mert be vannak állva, hanem, mert ez az életcéljuk, hogy embereket szórakoztassanak, és szeretik, amit csinálnak.
  Egyébként ezek a tizenévesek azzal vannak elfoglalva, hogy ki milyen meztelen/félmeztelen képeket rak fel közösségi oldalakra. ÉS itt főként beszélek a 14-17 éves korosztályról. Talán a szülőknek erre kellene odafigyelni, meg arra, hogy nem 14 évesen engedik el a kislányaikat, kisfiaikat bulizni, mert abból a gyerekből nem sok jót nézek ki a jövőben. De ez megint csak az én véleményem.
  A szórakozóhelyre visszatérve.... A mai bulik, szerintem beszélhetek minden fiatal nevében, általában éjfél és 1 óra körül kezdődnek. Szombatonként ez a új Kávézó hajnali 4-ig van nyitva. Én és a barátaim általában éjfél körül indulunk el... Ha jól számolom az 4 óra, amit ott tartózkodunk. A helyet biztonsági őrök figyelik, és tényleg nem volt még egyetlen egy zavargás sem, amióta megnyílt. A volt Aranykupánál (Neon) szinte minden héten volt valami balhé... Azért a helyért érdekes senki nem szólt. Nem hiszem, hogy valakinek az a 4 óra óriási problémát jelentene. A hét napból 1 napról beszélünk.
  Abba viszont igazat adok, hogy a mai fiatalok vihetnének több kultúrát a szórakozásba. De nem hiszem, hogy meg kellene rövidíteni a nyitvatartást, hiszen egy napról beszélünk, az is kb 4-5 óra.
  Köszöntem szépen!
  Szebb napot!”
 • 14. 19651117 2009. szeptember 06. 11:06
  „Én úgy tudom,hogy a szórakozóhelyen minden a törvényben megfelelően működik,azt hogy a fiatalok a faluban mit csinálnak ,amikor elhagyják a hozzá tartozó térséget szerintem nem a szórakozóhely a hibás.Hol a Rendőrség és a helyi Polgárőrség a szombati napokon?????????Ha a dolgukat tennék ,akkor a fiatalok sem randarilóznának az egyik helyről a másikra.Ilyen alapon a faluban az összes szórakozóhely ellen lehetne aláírást gyűjteni. .............”
 • 13. bede37 2009. szeptember 06. 10:52
  „Sziasztok. Közvetlen szomszéd vagyok. engem a intézményből kiszivárgó zaj egyáltalán nem zavar. nincs vele semmi probléma, egy két fiatal bulizóval van akibe nem érett meg a a szórakozás kultúrája. Ezek az emberek nem csak itt visítanak, hanem egészen hazáig. Így fél falu szidhatja, de ugyan így lenne ha benzinkútnál lenne mer onnan is haza jön az ember.”
 • 12. RickCartman 2009. szeptember 05. 22:55
  „csend legyen!egyébként édesek a hegyesi ártatlan, hamvas fiatalok, ahogy átrándulnak Óvárra,szombat esténként látom, ahogy a békés,ártatlan kisangyalok, kisfiúk és kislányok okádnak(moderálható, attól még igaz) az óvári állomás előtti téren,még buli előtt, de már erősen ittasan!
  csend legyen, és inkább maradjanak otthon Hegyesben!”
 • 11. Publicenemy 2009. szeptember 05. 14:12
  „Helló mindenkinek.
  Igazán nem tudom hogy mit is lehetne erre mondani.
  Szép kis országunkban a zajszintmérés nem fog olyan adatot mutatni amelyikkel igazán meg lehetne fogni a "hangoskodókat" (ha léteznek).
  Olyan hogy csendháborítás már nem létezik.
  A hangszigetelésre csak azt tudom mondani hogy jól hangzik,de nem hiszem hogy olyan minőségű hogy tényleg megfelelő dB alatt lenne (mert akkor nem lenne gond)
  Nem akarok én senkit megbántani (nehogy hiszti legyen) de a mai fiatalok senkit,semmit nem tisztelnek.Én sem vagyok idős de az én koromba 2* felmostak volna velem ha a felét megcsináltam volna mint most 1-2 tablettás kis fiúka,lányka.
  Persze jól hangzik ez a progresszív house party de már a neve is elárul valamit.
  Persze nem értek ehhez a műfajoz de szerintem ez az ahol sok mély hangra szeletelnek napszemüvegben és azt figyelik hogy őket ki figyeli:)
  Sok sikert mindkét félnek.
  Remélem sikerül békésen megoldani:)”
 • 10. pancser 2009. szeptember 05. 11:42
  „8! Nem tudom mi az igazság, de miért hazudnának a levél aláírói? A vita eldöntése egyszerű, vannak zajmérők, be kell vetni őket és mindjárt lehet intézkedni! Egyébként senki nem kifogásolta ahogy olvasom, a fiatalok szórakozó kedvét.”
 • 9. mvjozso 2009. szeptember 05. 11:40
  „Figyelj Caffe!Nem azzal van bajom,hogy disco van ám legyen!Csak azok a fiatalok akik mnegisznak 3 sört azt burogatnak haza fele!Legyen disco de legyen kultura is.Ennyi!!!”
 • 8. Caffe 2009. szeptember 05. 11:09
  „Üzenem!Pancser,Nusinéni,Mv.jozsónak
  Jó Indulatú embereknek,hozzászólásuk előtt tájékozódhattak volna. A kávézó hangszigetelt falakkal készültek nem kis költséggel. A zenés hétvégeken biztonsági emberek biztosítják a kulturált szórakozást, ez idáig semmiféle rendbontás nem történt.A Problémák Légből kapott vádaskodások.Szerintem a probléma nem a haza induló fiatalok 10 percig tartó zaja hanem a nap 24 órájában történő átmenő száguldozó forgalom dübörgő hangja és balesetveszélye. Ennek a megoldása fontosabb lenne, ez nem 2-3 ember problémája hanem a falué.”
 • 7. csigagirl 2009. szeptember 05. 10:55
  „Hogy mind a két fél megtalálja a közös nevezőt, lehet nem a falu közepén kellett volna létrehozni egy ilyen helyet, hanem mondjuk vhol kint a falu szélén, ahol a kutyát nem zavarja se a hangos zene, se a randalírozók, se semmi! És akkor a fiatalok nyugodtan bulizhatnának, az idősebbek és a pici gyerekek pedig nyugodtan tudnának aludni...
  ENNYI!!!”
 • 6. pancser 2009. szeptember 05. 10:10
  „4!-hez! Éjszaka nem hangoskodunk, erre törvény van, amit be kell tartani. Fordítsuk meg a kérdést, miért nem hangszigetel a vállalkozó, nehogy már az öregek, kisgyerekek, betegek stb. azért forgolódjanak sírjanak, alvás helyett az ágyukban mert a vállakozó úr rest a feltételeket megteremteni! Ahelyett, hogy a vállalkozót szorítanátok rendre, könnyebb és főleg népszerűbb a lakók törvény biztosította, természetes jogait lábbal taposni. E tekinttben Óváron jelentős előrelépés történt ahhoz képest ami itt volt régebben, kövessétek a példát!”
 • 5. rivotril2mg 2009. szeptember 04. 23:20
  „hegyeshalom...........óváron nem jó szórakozni mert nem lehet vandálkodni,hamar elcsattan egy két pofon a rendetlenkedőknek”
 • 4. másze 2009. szeptember 04. 22:20
  „Hát igen örök dilemma ez a helyzet:Az idősek pihennének a fiatalok szórakoznának.De javaslom gondolkodjatok miért jó nektek,ha a gyerekeink,unokáink más városba járnak szórakozni?Ha baj történik velük kit okoltok?Csak a gyerek hibás? Aláírás gyűjtés helyett inkább mérlegeljetek?Ha helyben szórakoznak biztonságban haza érnek,itt ismerik egymást baj esetén tudják kit kell értesíteni.Ne mondjátok olyan nehéz kibírni azt a 4-6 órát?A szomszédaitok ténykedéseivel járó zaj nem zavar.azért nem gyűjtötök aláírást?”
 • 3. Nusinéni 2009. szeptember 04. 21:25
  „Hát természetesen kell a szórakozás, kulturált körülmények között,de ne csak szórakozni akarjon a fiatalság. Korábban is volt diszkó csak szombat reggel virágok tartóstól felborogatva jelezték milyen finoman szórakoztak az erős fiatalok.Tisztelet a kivételnek. Akkor is volt aláírás gyüjtés,nem sok látszattal.Aki kulturáltan akar szórakozni az idáig is megtalálhatta a megfelelő helyet.Nem igazán a falú közepére való véleményem szerint sem.Hát aki kiadta az engedélyeket egy két hétvégére meghívnám vendégségbe a szomszédok helyébe is egy kis hétvégi pihenésre!!”
 • 2. mvjozso 2009. szeptember 04. 21:25
  „Szerintem nem csak a zajról van szó!Mindenki tudja milyenek a mai fiatalok!Törnek,zúznak.Szerintem ettől fél mindenki!És ebben meg igazuk van!”
 • 1. Bogika 2009. szeptember 04. 16:34
  „Na szép,ennek a falunak semmi sem jó! Végülis megértem,hogy zavarja őket a zaj,de teljessen mindegy,hogy hol csinálnak valami szorakozo helyet,ennek a falunka sehol sem jo! Kicsit el kellene gondolkozni,hogy akkor hova akarunk haladni,ha egy normális szorakozohelyet sem lehet összehozni!?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékkiállítás, majd emlékszoba

A Kossuth-díjas költő, Gyurkovics Tibor halála utáni első emlékkiállítását a Hansági Múzeum rendezi meg.
Tovább olvasom