Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Csak a valóban rászorulókat segélyezik

Mosonmagyaróvár - Számos változtatás történt a segélyezésben az önkormányzat szociális rendeletének módosítása okán. A rendszert a megváltozott viszonyokhoz igazították.
A szociális törvény módosításai miatt a mosonmagyaróvári önkormányzat is felülvizsgálta helyi rendeletét. Nagy István alpolgármester lapunknak elmondta: elsődleges céljuk az volt, hogy a változás eredményeképpen a támogatás célzottabbá váljon, fokozottabban érvényesüljön a rászorultsági elv. Fontos szempont volt továbbá, hogy az eltérő helyzetű, szociális ellátást igénylő rétegek számára fokozatosan kiépüljenek olyan jogszabályi garanciák, melyek biztonságot teremtenek számukra akkor is, ha szociális helyzetükben minőségi romlás következne be.

Évről évre nő azon családok, személyek száma, akik segélyért fordulnak az önkormányzathoz. Fokozatosan nő azon támogatottak köre is, akik az ország más – főként az alföldi településekről – részeiből érkeznek Mosonmagyaróvárra a több munkalehetőség és jobb megélhetés reményében. Külön gondot jelent a munkaerő-közvetítőkön keresztül Mosonmagyaróvárra csábított emberek ellátása.

Az ideiglenes lakcímmel rendelkezők ugyanis a törvény szerint jogosultak a szociális támogatásra.

Az önkormányzatnak a segélyezési rendszerét ezekhez a megváltozott viszonyokhoz kellett igazítania. Át kellett csoportosítani az egyes segélyekre fordítható költségvetési előirányzatokat a felmerülő lakossági igényeknek megfelelően.

Az új rendelet a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások területén elsősorban nem új támogatások bevezetésére irányul, hanem az egyes ellátási formák működésének hatékonyabbá tételére. Ez két ellátási formát – a rendszeres szociális segélyt és a lakásfenntartási támogatást – érint. Az önkormányzat a rendszeres szociális segélyben részesülő munkanélküliek munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében foglalkoztatást szervez. A harmincnapos közmunkaprogram keretében a rendszeres szociális segélyben részesülők hozzájárulnak a város életminőségének és működtetésének javításához. A közmunka megtagadása a segély megvonását vonja maga után.

A 2006-os év adataihoz képest tavaly 43 százalékkal nőtt a rendszeres szociális segélyben részesülők száma. Tavaly 163-an kapták ezt a támogatási formát. Új elem a támogatások között, hogy egy alkalommal jogosult segélyre az a család, mely rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesül.

A családok éves szinten 14.500 forinttal több segélyre válnak így jogosulttá.

Szintén új elem, hogy a kamatmentes szociális kölcsön helyett méltányossági átmeneti segélyt állapítanak meg vissza nem térítendő támogatás formájában azon ténylegesen rászorultaknak, akik kimerítették a meglévő segélykereteiket. Méltányosságból átmeneti segélyben részesíthető, akit elemi kár ért, akinek a lakásában önhibáján kívül olyan kár keletkezett, amelynek kijavítására nem képes, vagy aki súlyos betegségben szenved és kezelésének költségeit megélhetése veszélyeztetése nélkül nem képes viselni.

A közgyógyellátás terén is történnek változások, 25 százalékkal magasabb jövedelemhatár mellett lehet igénybe venni, mint korábban. A hallókészülék vásárlásához könnyített hozzájutási feltételeket tett lehetővé az új rendelet, a havi 6 ezer forintos eseti keretet összevontan, egy összegben is megkaphatja a rászoruló.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatást rendkívüli élethelyzetbe került család kaphat. A támogatás célja, hogy az anyagi okok miatt veszélyeztetett gyerekeket segítse otthon ellátásukban.

Nagy István hozzátette: a folyósítható segély típusait és összegeit a valós igényekhez igazította az önkormányzat. Céljuk az volt, hogy a különböző segélyek ne gátolják a munkavállalást, ne legyen visszatartó ereje a társadalomba való integrációnak, de a ténylegesen rászorultaknak nyújtson hathatós segítséget.

Olvasóink írták

  • 1. Antal 2008. április 14. 10:53
    „Segélyt csak az kapjon, aki valamilyen téren hozzájárúl maga is ahhoz, hogy meg tudjon élni.Ebben a régióban, merem állítani, csak az nem dolgozik, aki nem is akar.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnőben az üzletek a sétálóutcából

Mosonmagyaróvár - Kiadó, lelakatolt üzlethelyiségek, kis forgalmú, egyik napról a másikra élő… Tovább olvasom