Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Célkeresztben a kormorán

Szigetköz - A tavalyi sikeresnek ítélt gyérítés után idén ismét puskákkal és riasztással csökkenthetik az elszaporodott kormoránpopulációt a Szigetközben. Tavaly kétszáz madarat lőttek ki Ásványrárónál, most a dunaszigeti rész következhet.
A Szigetköz két legnagyobb telephelyén 500–600 kormoráncsalád fészkel, ráadásul északról kétszer annyi érkezik ide táplálkozni. A horgászegyesületeknek, halászoknak rengeteg kárt okoznak a vizekből kirabolt vagy megsebzett halakkal. Emiatt kért és kapott – szigorú feltételek mellett – engedélyt gyérítésükre a halászati szövetkezet még tavaly tavasszal. Ennek érvényessége idén február végéig tart, addig még a tervek szerint egy újabb gyérítést végeznek – most Dunaszigetnél, az ottani telep környékén. Tavaly nyáron Ásványrárónál közel kétszáz kormorán került puskavégre: a ragadozó madarak a téli időszakban gyakran naponta több tonna halat esznek ki a vízből. Ráadásul maró ürülékük elpusztítja a fészekként szolgáló fákat.

Halra várva: A halgazdálkodást veszélyeztető kormoránoknak két fészektelepük is van a Szigetközben.

A gyérítést kizárólag megfelelő fajismerettel rendelkező hivatásos halőrök és a vadászatra jogosultak végezhették az előírások betartásával. Fészektelep-riasztásra is van lehetőség: ennek lényege, hogy nem hagyják a madarakat a fészkükre szállni, így a lerakott tojások kihűlnek, bennük az embriók elpusztulnak. Fészekriasztást azonban csak március-április körül – költés után – lehet végezni: a halászati szövetkezet szeretné az addigra lejáró gyérítési engedélyét meghosszabbítani. Ezt kérelmezik most az illetékes hatóságtól. A kilövés egyik „gyenge pontja" az azzal kapcsolatos költségek. A szervező halászati szövetkezet ebben magára maradt, a horgászegyesületek eddig nem támogatták anyagilag a lőszervásárlást.


Miért szaporodtak el?

Ma a kormoránok elszaporodásának alapvető oka, hogy a holland és dán védett területeken e madárfaj fokozottan védett. Októbertől a költő- és nevelőhelyeken csökken a táplálékmennyiség, így a kormoránok megindulnak a kontinens belseje felé a halban gazdagabb területekre. Az Európa Parlament úgy foglalt állást: a kormoránok állományát elfogadható szinten kell tartani és meg kell találni az ökológiai egyensúlyt.

A Közép-Tisza vidékén tavaly gyérítettek

A zöldhatóság engedélyével gyérítették a kormoránokat tavaly a Közép-Tisza vidékén is, mert veszélyeztették a halgazdálkodást. Az enyhe téli időjárás miatt a kormoránok élettere lényegesen nem csökkent, jószerivel csak egyesével lehetett őket lelőni: alig ötven került így ott csak puskavégre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári az év idegenvezetője

Mosonmagyaróvár - A döntőbe jutott öt jelölt közül a mosonmagyaróvári Tourinform-iroda vezetőjét,… Tovább olvasom